ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Το μέγεθος έχει σημασία για τη μέλισσα Αποικίες «Υπεροργανισμού».
Όπως τα νευρολογικά συστήματα και οι ανθρώπινες κοινωνικές ομάδες, η νέα έρευνα για τις μέλισσες προσφέρει ενδείξεις για το πώς οι βιολογικές συλλογικότητες κάνουν επιλογές υπό δυναμικές συνθήκες

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει προσεκτικά τις περιπλοκές του τρόπου με τον οποίο μεμονωμένοι οργανισμοί ζουν και ενεργούν μαζί σε ομάδες γνωστές ως βιολογικές συλλογικότητες. Σε «υπεροργανισμούς» όπως οι αποικίες μελισσών, οι αλληλεπιδράσεις των μεμονωμένων μελών αθροίζονται για να ωφελήσουν ολόκληρη την αποικία.


Οι λεπτομέρειες ήταν ασαφείς για το πώς οι αποικίες λαμβάνουν αποφάσεις ενόψει των μεταβαλλόμενων συνθηκών που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Τώρα ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο που μελετούν τις μέλισσες δημοσίευσαν μια ερευνητική μελέτη που δείχνει ότι το μέγεθος της αποικίας είναι βασικός παράγοντας. Τα ευρήματα - με επικεφαλής τους ερευνητές από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του UC San Diego και το Ινστιτούτο Νευρωνικών Υπολογιστών, μαζί με έναν ερευνητή από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Βεστφαλίας στη Γερμανία - δημοσιεύονται στις 10 Νοεμβρίου στο Journal of the Royal Society Interface.

Εργαζόμενοι σε ένα μελισσοκομείο του UC San Diego, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για αρκετά χρόνια σχετικά με τις συμπεριφορές ατόμων σε μικρές και μεγάλες αποικίες μελισσών. Οι προσπάθειές τους επικεντρώθηκαν σε σήματα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να μεταφέρουν πληροφορίες. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν έναν έντονο «χορό κυνηγιού» ​​για να ενημερώσουν τους συντρόφους τους για μια διαθέσιμη πηγή τροφής που είναι ωφέλιμη για την αποικία. Αλλά όταν οι συνθήκες τέτοιων πηγών τροφής επιδεινωθούν ή όταν ένας συνάδελφος της κυψέλης απειλείται από ένα αρπακτικό, οι μέλισσες παράγουν σήματα «σταμάτημα» - τα οποία περιλαμβάνουν τη μετάδοση κραδασμών και την παροχή κεφαλιού - που επιτρέπουν στους χορευτές να γνωρίζουν ότι η πηγή δεν είναι πλέον βιώσιμη επιλογή.

Ο βασικός καθοριστικός παράγοντας, αποκάλυψαν, καταλήγει στο μέγεθος της αποικίας. Μεγάλες, εγκατεστημένες αποικίες με άνετα επίπεδα αποθηκών τροφίμων ήταν λιγότερο πιθανό να ρισκάρουν με επικίνδυνες πηγές τροφίμων. Εναλλακτικά, μικρότερες αποικίες που πιέζονταν για να εντοπίσουν επαρκή τροφή για να συντηρηθούν ήταν πολύ πιο πρόθυμες να αναλάβουν κινδύνους και να αγνοήσουν τα προειδοποιητικά σήματα.

«Δημιουργήσαμε ένα τεχνητό σήμα στάσης που, όπως τα φυσικά σήματα στάσης, έκανε τους χορευτές να σταματήσουν για λίγο», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Heather Bell, PhD (μια περίληψη της μελέτης είναι διαθέσιμη εδώ). «Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε το τεχνητό σήμα σε χορευτές waggle από αποικίες διαφορετικών μεγεθών. Μετρώντας πόσο καιρό διήρκεσαν οι χοροί waggle, διαπιστώσαμε ότι οι μέλισσες από μικρές αποικίες ήταν πράγματι λιγότερο πιθανό να ακούσουν το μήνυμα από το τεχνητό σήμα μας από εκείνες από μεγάλες αποικίες».

Τα αποτελέσματα υπογράμμισαν την ιδέα ότι μια στρατηγική που λειτουργεί για να διατηρήσει μια μικρή αποικία σε λειτουργία δεν είναι απαραίτητα η βέλτιστη στρατηγική για μια μεγάλη αποικία.

«Όλα καταλήγουν σε κίνδυνο. Οι μικρότερες αποικίες θα αναλάβουν περισσότερο ρίσκο επειδή χρειάζονται τροφή», δήλωσε ο James Nieh, καθηγητής στο Section of Ecology, Behavior and Evolution και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας. «Όταν ένα σμήνος ξεκινά μια νέα αποικία, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και πιθανότατα πιο πρόθυμο να ρισκάρει».

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά τέτοιων υπεροργανισμών είναι ανάλογη με τα νευρωνικά δίκτυα. Τόσο στις αποικίες όσο και στα νευρικά συστήματα, οι πληροφορίες επεξεργάζονται από δίκτυα μεμονωμένων συστατικών που πρέπει να ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες για να επιβιώσει η βιολογική συλλογικότητα. Άλλα συστήματα όπου παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές περιλαμβάνουν ανθρώπινες κοινωνικές ομάδες, όπως μικρές εταιρείες που ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να δώσουν προσοχή σε νέες πληροφορίες που θα τους έκαναν να αλλάξουν την προγραμματισμένη τους πορεία. Οι επιστήμονες υποδεικνύουν επίσης ότι τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον σχεδιασμό τεχνητών υπολογιστικών δικτύων. Όπως οι αποικίες μελισσών, αυτά τα δίκτυα πρέπει να έχουν καλή απόδοση και να παραμείνουν γερά καθώς μεγαλώνουν ή συρρικνώνονται σε μέγεθος.


Στο φυσικό περιβάλλον, λέει ο Nieh, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς οι μέλισσες προσαρμόζονται σε δυναμικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

«Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή αλλάζει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του πότε ανθίζουν τα λουλούδια, κάτι που με τη σειρά του πιθανότατα μεταβάλλει τις συνήθειες των αρπακτικών», είπε ο Νιε. «Οι μέλισσες έχουν εκπληκτική ανθεκτικότητα σε αυτές τις αλλαγές εν μέρει λόγω του περίπλοκου συστήματος επικοινωνίας τους, επομένως αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα».

Στους συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνονται οι: Heather Bell, Kevin Hsiung, Patrick Pasberg, Frédéric Broccard και James Nieh. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το UC San Diego Frontiers of Innovation Scholars Program Fellowship for Postdoctoral Research, το John Eng Endowment Fund for Wilderness Studies και το Golden Blossom Honey, Inc.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...