ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΒΙΟΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ.
Το ερευνητικό πρόγραμμα CypTox έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη αποτελεσματικών εντομοκτόνων έναντι σημαντικών εχθρών των κηπευτικών και των άλλων καλλιεργειών, με έμφαση στην εκλεκτικότητα και στην ασφάλεια των χημικών για τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ερευνητική προσπάθεια θα βασισθεί στη βιοτεχνολογία και στη γενετική μηχανική, προκειμένου να αξιοποιηθεί το μεταβολικό «μονοπάτι» της αποτοξικοποίησης των κυτοχρωμικών οξειδασών P450s (cytochrome P450s) των εντόμων. Το μονοπάτι αυτό έχει δειχθεί ότι μπορεί να διασπά ή να ενεργοποιεί φιλικές προς το περιβάλλον εντομοκτόνες ουσίες κατά βάση φυσικής προέλευσης (green chemicals), έτσι ώστε να επιτρέπει την εκδήλωση τοξικότητας επιλεκτικά μόνο στον εχθρό αλλά όχι στις μέλισσες.

Στο έργο, που έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια και που ξεκίνησε επίσημα σήμερα με τη διεξαγωγή εναρκτήριας ημερίδας, δίνεται σημαντική έμφαση στην εκπαίδευση νέων ερευνητών, στη διεθνή δικτύωση, αλλά και στην ανάδειξη της αναγκαιότητας ανάπτυξης βιο-εντομοκτόνων νέας γενιάς, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη διασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και της επάρκειας τροφίμων, που απειλούνται από τους εχθρούς των καλλιεργειών.


«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, που θα συνεισφέρει καινοτόμες λύσεις στην καταπολέμηση των επιβλαβών εντόμων, με σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, το οποίο προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και την Ελλάδα», τόνισαν ο διευθυντής του ΙΜΒΒ δρ Ιωάννης Ταλιανίδης και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος.

 iefimerida.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...