ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ.

Αποτέλεσμα εικόνας για producción de miel

Σημαντική υποχώρηση της τάξεως του 4,08% το 2016, κατέγραψε η παραγωγή μελιού στην Ισπανία με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η EURACTIV σε συνεργασία με την EFEagro μεταδίδουν.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τους οικονομικούς δείκτες που δημοσίευσε το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Mapama) της Ισπανίας, παρατηρείται σημαντική μείωση της παραγωγής μελιού σε αντίθεση με την ανοδική πορεία που ξεκίνησε το 2012.

Συγκεκριμένα, το 2016, η Ισπανία παρήγαγε συνολικά 32.076 τόνους μελιού, σηματοδοτώντας μια μείωση του όγκου κατά 7,35% σε σύγκριση με τον όγκο που διέθετε πριν από πέντε χρόνια.

Η ανάπτυξη της μελισσοκομίας

Εν τούτοις, ο αριθμός των μελισσοκόμων συνεχίζει να αυξάνεται, υπερβαίνοντας το όριο των 30.000 ατόμων. Το 2016, οι μελισσοκόμοι στην Ισπανία αριθμούσαν 30.920: μια αύξηση ύψους 12,07% σε σχέση με το 2015.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην ανάπτυξη ερασιτεχνικών κυψελών. Ειδικότερα, οι 23.540 νέες κυψέλες συνέβαλαν στην προαναφερθείσα αύξηση κατά 12,36%, ενώ ο αριθμός των επαγγελματιών μελισσοκόμων παρέμεινε σταθερός σε περίπου 5.000 την τελευταία δεκαετία.

Η χώρα εισάγει περίπου δύο χιλ.τόνους περισσότερο μέλι από ό, τι εξάγει, αποτελώντας έτσι σημαντικό εισαγωγέα του προϊόντος αυτού.

Διαθέτει, ακόμη, 2,45 εκατομμύρια κυψέλες, με αποτέλεσμα να καθίσταται ως η μεγαλύτερη χώρα αναφορικά με την μελισσοκομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μερίδιο 15,66% από τις κυψέλες που έχουν καταχωρηθεί στην ΕΕ.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και η Ελλάδα με 1,63 και 1,58 εκατομμύρια αντίστοιχα. Το 2016, οι Ισπανοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο 0,7kg μέλι.

Μειωμένος ο αριθμός των μελισσών

Στα περισσότερα οικοσυστήματα, οι μέλισσες αποτελούν κύριους επικονιαστές φυτών, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην τροφική αλυσίδα.

Ωστόσο, ο αριθμός τους φαίνεται ότι βαίνει μειούμενος, λόγω της απώλειας βιοτόπων, της κλιματικής αλλαγής και της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Τον Απρίλιο, έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε ότι το 9,2% των μελισσών βρίσκεται σε κίνδυνο, τονίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός απειλούμενων ειδών βρίσκεται στη νότια και κεντρική Ευρώπη».

«Η κύρια απειλή για τις μέλισσες στην Ευρώπη έγκειται στην απώλεια βιοτόπων, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της γεωργίας (π.χ. λόγω μεταβολών στις γεωργικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων), της αστικής ανάπτυξης, της αυξημένης συχνότητας πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής».

Απειλές για την παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων

Το 2016, ο ΟΗΕ ανέθεσε τη διενέργεια έρευνας στην Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES).

Σύμφωνα με την μελέτη, η επικονίαση των μελισσών είναι υπεύθυνη για το 5-8% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής κατ ‘όγκο, συμπεριλαμβανομένων του «πλήθους φρούτων, λαχανικών, σπόρων, καρπών και ελαιόλαδου, που παρέχουν μεγάλη αναλογία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών στην ανθρώπινη διατροφή».

Πηγή: euractiv.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...