ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ.

       Φωτογραφία του Balde Erno.

Πασχάλης Χαριζάνης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Οι μέλισσες φεύγοντας από την κυψέλη τους, συχνά αποπροσανατολίζονται και μπαίνουν σε ξένη κυψέλη. Το φαινόμενο αυτό καλείται παραπλάνηση και συμβαίνει όταν οι κυψέλες αραδιάζονται σε μεγάλες σειρές με μικρή απόσταση μεταξύ τους, οι είσοδοι είναι προσανατολισμένες προς την ίδια κατεύθυνση, είναι ομοιόμορφα βαμμένες, ή δεν υπάρχει κάποιο διακριτικό σημάδι (θάμνος, κλπ) στο μελισσοκομείο. 

Μερικές κυψέλες αποκτούν μέλισσες σε βάρος άλλων κυψελών. Οι μέλισσες έχουν την τάση να φεύγουν από κυψέλες που βρίσκονται στο μέσον της σειράς και να μπαίνουν στις ακρινές.

 Όταν υπάρχουν δύο ή περισσότερες σειρές, τότε περισσότερες μέλισσες συγκεντρώνονται στις κυψέλες της πρώτης σειράς. 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ 

1. Η μετάδοση ασθενειών. 
2. Η αυξημένη εργασία για το χειρισμό των κυψελών λόγω της ανομοιομορφίας στον πληθυσμό των κυψελών. Άλλα μελίσσια θα χρειάζονται δυνάμωμα, ενώ άλλα θα χρειάζονται φροντίδα για την πρόληψη σμηνουργίας. 
3. Η μείωση της παραγωγής. 4. Η συχνότερη λεηλασία στα αδύνατα μελίσσια. 

ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ Η ακανόνιστη τοποθέτηση των κυψελών (όχι σε μεγάλες ευθείες γραμμές), με την είσοδό τους σε διαφορετική κατεύθυνση ή η τοποθέτηση σε συστάδες που να σχηματίζουν κύκλους ή τετράγωνα κλπ. 

 1. Το βάψιμο των εισόδων ή ακόμη και των κυψελών με διαφορετικά χρώματα. Μια εύκολη λύση είναι η τοποθέτηση εγχρώμων κολλητικών ταινιών πάνω από την είσοδο κάθε κυψέλης. 
2. Η χρησιμοποίηση διακριτικών σημείων στο μελισσοκομείο όπως θάμνοι, δένδρα, μεγάλα αντικείμενα κ.λ.π.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...