ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ.

Στις 18 Μαΐου 2015, οι μελισσοκόμοι θα κατευθυνθούν προς τη Λευκωσία. 
 Σε ολοήμερη εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν, έχουν συμπεριλάβει τον συμβολικό αποκλεισμό του προεδρικού μεγάρου αλλά και τη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας γύρω από το Υπουργείο Γεωργίας. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι 650 επαγγελματίες μελισσοκόμοι και οι οικογένειές τους, μαζί με τους κύριους εκφραστές τους που είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων και η Παγκύπρια Κίνηση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων. 

 Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μελισσοκόμοι προβαίνουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν συνθήκες για επιβίωση της κυπριακής μέλισσας, όμως αυτή τη φορά εμφανίζονται ιδιαίτερα απελπισμένοι, γι’ αυτό και δεν αποκλείονται έκτροπα. 

 Για αποφυγή τους, τόσο ο Σύνδεσμος όσο και η Κίνησή τους λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα περιφρούρησης της εκδήλωσής τους και προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ότι δεν πρέπει να μεταφέρουν κυψέλες στις οποίες να υπάρχουν μέλισσες με τα οχήματά τους, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

 Όπως τονίζουν, αν και οι κυψέλες είναι κλειστές κατά τις μετακινήσεις τους με οχήματα, εντούτοις, οι κίνδυνος να ανοίξει κάποια από αυτές με αποτέλεσμα φοβισμένες μέλισσες να κεντρίσουν ανθρώπους που θα βρίσκονται κοντά τους είναι υπαρκτός. «Απαγορεύσαμε τη μεταφορά μελισσών στην εκδήλωση, διότι τα μέλη μας είναι αγανακτισμένα και εάν μεταφέρουν μαζί τους κυψέλες με μέλισσες, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσουν σε ώρες έντασης» τονίζει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων, Χαράλαμπος Χριστοδούλου. Όπως υποστηρίζουν οι μελισσοκόμοι, ο νυν υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν μαζί του πέρσι στις 25 Ιουλίου 2014 δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιούσε τα αιτήματά τους, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να αναστείλουν τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει, όμως ένα σχεδόν χρόνο μετά κανένα αίτημά τους δεν έχει ικανοποιηθεί. «Τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει για τις 18 του μηνός θεωρούνται οριστικά και αμετάκλητα και δεν πρόκειται να προσέλθουμε σε καμία συνάντηση με οποιονδήποτε απλά για ροκάνισμα του χρόνου και αναστολή των μέτρων.

 Ο κύριος υπουργός είχε υπερβολικό χρόνο στη διάθεσή του, τον οποίο δεν αξιοποίησε και δεν μας ενημέρωσε για οτιδήποτε» αναφέρει ο επικεφαλής των μελισσοκόμων. «Έχουμε εισπράξει πολλά “θα” από το Υπουργείο Γεωργίας που μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια στον κλάδο μας και επειδή οι μέλισσές μας δεν τρώνε τα “θα” που μας πρόσφερε, προχωρούμε στις δυναμικές κινητοποιήσεις μας» τονίζει ο Χαράλαμπος Χριστοδούλου. Κινητοποίηση από όλες τις πόλεις Τα μέτρα που προγραμματίζονται για τις 18 Μαΐου 2015, ημέρα Δευτέρα, αρχίζουν με πορείες μελισσοκόμων με τα οχήματά τους από όλες τις πόλεις με τελικό προορισμό το Υπουργείο Γεωργίας (Αμφιπόλεως 6, 2025 Στρόβολος, Λευκωσία).

 Οχήματα θα ξεκινήσουν από την Πάφο, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τη Λευκωσία. Όλα θα συγκεντρωθούν στον χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΠ και γύρω στις 10.00 το πρωί θα ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή που, αφού περάσει από τα φώτα Καλησπέρα, θα κατευθυνθεί μέσω της λεωφόρου Αθαλάσσας προς τον κυκλικό κόμβο του προεδρικού μεγάρου όπου θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός του Προεδρικού για δέκα λεπτά. Στη συνέχεια η πορεία διαμέσου της ίδιας διαδρομής θα μεταβεί στο Υπουργείο Γεωργίας το οποίο οι μελισσοκόμοι θα αποκλείσουν με ανθρώπινη αλυσίδα. 

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι τις 17:00, οπόταν θα συναποφασιστεί η περαιτέρω δράση τους. Οι αποζημιώσεις δεν καταβλήθηκαν ποτέ Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας στην Κύπρο είναι η παρατεταμένη -λόγω καιρικών συνθηκών- παρουσία μελισσοφάγων στο νησί και οι ζημιές που αυτοί προκαλούν στα μελίσσια. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων, Χαράλαμπος Χριστοδούλου, η ζημιά που προκαλούν οι μελισσοφάγοι υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 ευρώ ανά κυψέλη και με δεδομένο ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στις 50.000 κυψέλες στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, η ετήσια ζημιά του κλάδου από αυτό και μόνο το πρόβλημα ανέρχεται στο €1.500.000. Όταν το θέμα τέθηκε κατά την περσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας οι μελισσοκόμοι, τους λέχθηκε ότι θα αποζημιωθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια με €320.000 για το 2014 και με άλλα τόσο για το 2015, όμως μέχρι σήμερα δεν τους έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ.

 Ένα άλλο αίτημά τους είναι η ένταξή τους στους ανομβριόπληκτους προκειμένου να δικαιούνται κάποια αποζημίωση, όμως παρά την προφορική έγκριση του αιτήματός τους μέχρι σήμερα καμιά αποζημίωση δεν τους έχει δοθεί. Οι μελισσοκόμοι ζητούν επίσης όπως προστατευθεί το κατσουνόχορτο κατά την περίοδο της ανθοφορίας του, προκειμένου να έχουν τροφή οι μέλισσες, όμως μέχρι σήμερα κανένα κίνητρο δεν έχει δοθεί στους γεωργούς για να αναβάλλουν την καλλιέργεια των χωραφιών τους όταν υπάρχουν σε αυτά ανθισμένα κατσουνόχορτα. 

 Λόγω επίσης του γεγονότος ότι ως επαγγελματίες μελισσοκόμοι βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, μετακινώντας τις κυψέλες τους σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να βρουν οι μέλισσες τροφή, ζητούν επιχορηγημένο πετρέλαιο κίνησης, όμως και αυτό το αίτημά τους αντιμετωπίστηκε -όπως υποστηρίζουν- από το Υπουργείο Γεωργίας με τη μέθοδο του «θα» και δεν έχει μπει ακόμη τέτοιο καύσιμο στα ντεπόζιτα των επαγγελματικών οχημάτων τους. 

 Γράφει: Λουκάς Πάρπας
philenews.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...