ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ.

Η δημιουργία Μεσογειακού Πάρκου Δάσους ήταν ένα από τα σημαντικά σημεία που ανέδειξε η ημερίδα για τα Υβριδικά πάρκα, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στη Ρόδο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «HYBRID PARKS»-INTERREG IVC.

Η πρόταση παρουσιάστηκε από το γενικό διευθυντή περιφερειακής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής νοτίου Αιγαίου, γεωπόνο Γιάννη Πουλή, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο φράγμα του Γαδουρά και τις δυνατότητες που δίνει για τη δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου.


Όπως είπε, το φράγμα, με επιφάνεια ταμιευτήρα 5.200 στρέμματα και 63,5 εκ. m3 νερού μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία του πάρκου στο οποίο θα αναδειχτεί η χλωρίδα του νησιού αλλά και άλλων περιοχών, ενώ ένα τμήμα του θα μπορεί να αναδείξει δενδροκομικά είδη.

Το πάρκο θα καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων και θα συμβάλλει στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού καθώς επίσης και στην εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία.

Πάντως σε αντιστοιχία με το πάρκο προτείνονται ( ενώ εξετάζεται η βιωσιμότητά τους) η δημιουργία πάρκου θέασης ελαφιών και αγριοκάτσικων, η άσκηση αθλημάτων, το ψάρεμα, η κολύμβηση, η δημιουργία καμπινών για διαμονή και η διοργάνωση φεστιβάλ.
Φυσικά αναγκαία θεωρείται η δημιουργία φορέα διαχείρισης, η επιβολή εισιτηρίου και η φύλαξη του πάρκου.
Ο κ. Πουλής παράλληλα επεσήμανε ότι ο τουρίστας που έρχεται στη Ρόδο, δυστυχώς δεν περιλαμβάνει στις διακοπές του τις φυσικές ομορφιές του νησιού, και αυτό γιατί τις αγνοεί. Δεν υπάρχει προβολή και αξιόλογες υποδομές όπως είπε, με εξαίρεση την Κοιλάδα των Πεταλούδων, τις 7 Πηγές, τον Προφήτη Ηλία, τη Νύμφη και τον άγιο Σουλά.

Φυτώριο Περιφέρειας-Βοτανικός κήπος 
Από την πλευρά του ο γεωπόνος Νίκος Ρένεσης από τη διεύθυνση αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στο φυτώριο της περιφέρειας και στο βοτανικό κήπο που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του.

Μεταξύ άλλων έκανε γνωστό ότι το φυτώριο έχει δημιουργήσει 250.000 φαρμακευτικά και μελισσοκομικά φυτά από τη Ροδίτικη χλωρίδα, 75.000 καλλωπιστικά φυτά και δασικά δενδρύλλια, ενώ σε έκταση περίπου 120 στρεμμάτων καλλιεργούνται ποικιλίες Γαλλικών σταφυλιών.

Μελλοντικά θα παράγονται φυτά ελιάς από ντόπιες ποικιλίες, καθώς επίσης και κηπευτικά φυτά.
Ήδη υπάρχουν 42 ποικιλίες ελιάς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που θα φυτευτούν και στο βοτανικό κήπο.

Πάντως η δημιουργία του βοτανικού κήπου που θα αποτελείται από 5 θεματικούς κήπους, ( εσπεριδοειδών , φαρμακευτικών φυτών, μεσογειακής χλωρίδας, αγριολούλουδων, και  ) θα συνδεθεί άμεσα με τον τουρισμό και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το τουριστικό προϊόν του νησιού μας.

Ανακοίνωση αντιπεριφερειάρχη 
Στην ημερίδα με θέμα «Hybrid Parks (Υβριδικά Πάρκα) : Πάρκα και βιώσιμη ανάπτυξη» που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «HYBRID PARKS»-INTERREG IVC και υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  συμμετείχε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ο οποίος και πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία της εν λόγω ημερίδας.

 Κύριος στόχος του έργου είναι η ευαισθητοποίηση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που προσφέρουν τα πάρκα για την επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελών, τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG IV C αποτελεί συνέχεια του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG III C, 2000-2006 ενώ συμμετέχουν τα 27 μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία και η Ελβετία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 405,1 εκ. ευρώ.

Η συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ανέρχεται στα 321 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 302 εκ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση έργων και τα υπόλοιπα 19 εκ. ευρώ Τεχνική Βοήθεια. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης από το ΕΤΠΑ ανέρχεται στο 85% για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση, μέσω της διαπεριφερειακής συνεργασίας, της αποτελεσματικότητας των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης στους τομείς της καινοτομίας, της οικονομίας της γνώσης, του περιβάλλοντος και πρόληψης κινδύνων, καθώς και ο οικονομικός εκσυγχρονισμός και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Για την επίτευξη της συνεργασίας σε όλες τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, συγχρηματοδοτούνται δράσεις ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με τις προτεραιότητες 1. Καινοτομία και Οικονομία της Γνώσης και 2. Περιβάλλον και Πρόληψη Κινδύνων»
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για το νότιο Αιγαίο» Σάββας Σπυρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μιχάλης Μπαριανάκης, Χρήστος Ευστρατίου και Χαρούλα Γιασιράνη.

Παρουσίαση του έργου
Το έργο παρουσιάστηκε από τις κ.κ. Αριστέα Αλεξίου χημικό μηχανικό MSc και Κατερίνα Χατζήπαπα, πολιτικό επιστήμονα MSc (ΕΞΕΛΙΞΙΣ σύμβουλοι ανάπτυξης) οι οποίες επεσήμαναν ότι στόχος του ήταν ο συνδυασμός των πολυσυλλεκτικών προσεγγίσεων και πολιτικών των διαφόρων εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών περιοχών για την περαιτέρω συμβολή των πάρκων στην αειφόρο τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

«Βασικό αντικείμενο της σημερινής ημερίδας αποτελεί η παρουσίαση του διακρατικού έργου Hybrid Parks στο οποίο είναι εταίρος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το περιφερειακό  φυτώριο και η ανάδειξη των δυνατοτήτων αξιοποίησης των πάρκων και των χώρων πρασίνου γενικότερα, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Θα παρουσιασθούν οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές πτυχές της λειτουργίας του περιφερειακού φυτωρίου που φιλοξενεί και τον υπό διαμόρφωση βοτανικό κήπο της Ρόδου, οι προοπτικές ανάπτυξης μέσω της διαχείρισης χώρων πρασίνου, όπως αξιολογούνται από την Περιφέρεια, η τεκμηρίωση της ανάγκης ορθής διαχείρισης του αστικού πρασίνου  και τέλος θα λάβει χώρα  συζήτηση επί των πολιτικών που θα μπορούσαν και θα ήταν σκόπιμο να εφαρμοσθούν στην περιφέρειά μας.

Όπως θα δούμε και στη συνέχεια, παρόλο που στην χώρα μας δεν έχει αναπτυ-χθεί ιδιαίτερη κουλτούρα σε σχέση με την πολυδιάστατη αξιοποίηση των  πάρκων και των χώρων πρασίνου σε δημόσιο επίπεδο, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν είναι σημαντικά και ίσως άγνωστα για πολλούς από εμάς.

Αυτή η γνώση και η ώθηση που έδωσε το συγκεκριμένο έργο θεωρούμε ότι είναι πολύτιμος οδηγός τοπικής ανάπτυξης και είναι στο χέρι πλέον της τοπικής αυτοδιοίκησης να τη μετουσιώσει σε πράξη με πραγματικά πολύ σημαντικά οφέλη και στους 3 πυλώνες της αειφορίας: Περιβάλλον, Κοινωνία και Οικονομία.    Ελπίζουμε όσα παρουσιασθούν, ειπωθούν και όσα γενικότερα προκύψουν απ’ τις εργασίες της ημερίδας αλλά και του έργου γενικότερα να φανούν χρήσιμα και ωφέλιμα. Ωφέλιμα για τον τόπο, αλλά και για καθένα από εμάς» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Πηγή : Μεσογειακό πάρκο θα γίνει στο Φράγμα του Γαδουρά 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...