ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΦΕΤΟΣ.

Ούτε το 5% της παραγωγής μελιού άλλων χρόνων δεν παρήχθη φέτος στην Αιτωλοακαρνανία!

Οι παραγωγοί μελιού της Αιτωλοακαρνανίας – όπως και όλης της χώρας – βιώνουν μία από τις πιο άσχημες περιόδους.

Το γεγονός ότι η καρποφορία του χειμώνα και της άνοιξης, δεν απέδωσε λόγω του κακού καιρού τον Απρίλιο και τον Μάιο, συνετέλεσε στο δραματικό αποτέλεσμα.

Έναν επίσης σημαντικό παράγοντα αποτελεί η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, καθώς «χάνονται» αναρίθμητα μελίσσια, χωρίς να υπάρχει εξήγηση. 

Πάντως, ένας παράγοντας, που ενδεχομένως αποτελεί αιτία του κακού, είναι η καλλιέργεια σπόρων εμποτισμένων σε ζιζανιοκτόνα, με αποτέλεσμα όταν οι μέλισσες παίρνουν τη γύρη να πεθαίνουν ή να χάνουν τον προσανατολισμό τους ή να προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες.

Ο γραμματέας του μελισσοκομικού συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Θεόδωρος Λιαροκάπης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Φέτος, ούτε το 5% σε κιλά απ’ ότι παίρναμε άλλες χρονιές δεν πήραμε, ενώ η πτώση σε ποσοστό είναι τεράστια και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Οι Αιτωλοακαρνάνες παραγωγοί ασχολούνται πολύ με το ανθόμελο, το μέλι από τον έλατο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10%, με το μέλι πεύκου.

Στον νομό υπάρχουν 1.000 μελισσοκόμοι, ενώ στον σύλλογο ενεργά μέλη είναι περίπου 250.

Η ζημιά που υπέστησαν φέτος οι παραγωγοί μελιού είναι μεγάλη.

Η κυψέλη, σύμφωνα με το υπουργείο περιέχει 20 έως 30 κιλά μέλι και οι παραγωγοί το διαθέτουν στη λιανική περίπου 8 ευρώ, άρα η ζημιά ανά κυψέλη υπολογίζεται περίπου στα 250 ευρώ.

Επίσης, σοβαρή είναι και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

«Πολεμάμε για την επιβίωση των μελισσών και για την επιβίωση των οικογενειών μας», ανέφερε ο Θ. Λιαροκάπης.
real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...