ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ο Κ.ΝΤΟΥΡΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΥΠΟ.

Για τα προβλήματα του κλάδου της μελισσοκομίας αλλά και τα προγράμματα στήριξης του κλάδου μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, από το 2013 και μετά έχουν περιοριστεί τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων στο μέλι ωστόσο θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από την πολιτεία για να προστατευθεί το προϊόν.

 Όσον αφορά την φετινή παραγωγική χρονιά, ο κ. Ντούρας μας κάνει γνωστό ότι μέχρι στιγμής ήταν δύσκολη αφού οι καιρικές συνθήκες της άνοιξης δεν βοήθησαν τους μελισσοκόμους να συγκομίσουν ανθόμελο. Τώρα οι ελπίδες τους εναποτίθενται στο έλατο και τα θυμάρια.
Αναλυτικά ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας αναφέρει στον ΑγροΤύπο:

Κ. Ντούρα, μέσω ποιων προγραμμάτων μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος εκτός από τα τρέχοντα;

Εκτός από τα τριετή προγράμματα, εμείς έχουμε προτείνει στο ΥπΑΑΤ να ενισχυθεί η μελισσοκομία στην ΕΕ και από τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη ζητάμε τα τριετή προγράμματα να γίνουν επταετής (2014 – 2020) διάρκειας, γιατί θα πρέπει να ταυτίζονται με τη διάρκεια της ΚΑΠ. Πάντως, στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε κάθε χρόνο να βρεθούν τα χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό και να υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Αν και το νέο πρόγραμμα της ΕΕ ξεκινάει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013, το τρέχον πρόγραμμα, παρά την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων, δεν έχει «τρέξει», επειδή ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό.
Πως είναι η χρονιά μέχρι στιγμής; Δημιουργήθηκαν προβλήματα στην παραγωγή από τον άστατο καιρό;

Έχουμε πολύ δύσκολη χρονιά μέχρι στιγμής. Η μελισσοκομία θέλει σταθερό καιρό. Το νερό είναι μεν «πλούτος» αλλά θέλουμε και κατάλληλες θερμοκρασίες. Η φετινή άνοιξη πέρασε με πολλές καιρικές εναλλαγές (κρύο και έντονο αέρα), οπότε οι μελισσοκόμοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τα μελίσσια τους ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Παρόλα αυτά, δεν καταφέραμε να πάρουμε μέλι. Αυτή την στιγμή η ελπίδα μας είναι το έλατο και ακολουθούν τα θυμάρια. Μέχρι στιγμής λοιπόν οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να έχουν καλές ποσότητες ανθόμελου.
Πως είναι η κατάσταση στην αγορά; Υπάρχουν περιστατικά ελληνοποιήσεων;

Τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά επικρατούσε ασυδοσία. Πουλούσαν κατά κόρον μέλι που το ονόμαζαν ελληνικό αλλά δεν ήταν. Για το λόγο αυτό προσπαθήσουμε να πείσουμε την ελληνική πολιτεία αν βάλει κανόνες. Καταφέραμε να ξεχωρίσουμε το ελληνικό μέλι βάζοντας στις συσκευασίες την ένδειξη με τη χώρα της συγκομιδής. Από τον Γενάρη του 2013 είχαμε την αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχουμε την αγορανομική διάταξη που ενισχύει τις θέσεις μας. Μπορεί να μην είναι η τελειότερη αλλά βοηθάει.
Παρόλα αυτά είτε ικανοποιημένοι από τους ελέγχους που γίνονται; Έχει εξυγιανθεί η αγορά;

Πρέπει η πολιτεία να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίζει. Οι ελληνοποιήσεις κατά την εκτίμησή μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό όμως δεν γίνονται οι έλεγχοι όπως θα έπρεπε. Τα προβλήματα του κλάδου μας όμως δεν σταματούν εκεί. Έχουμε πρόβλημα με τον νόμο για τις λαϊκές αγορές κ.α.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...