ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ.

Ως σοβαρό πλήγμα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζει η Greenpeace την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διετή απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών(δειτε και εδω)εντομοκτόνων thiamethoxam, imidacloprid και clothianidin, που απειλεί τη βιωσιμότητα τηςκοινωνίας των μελισσών, τονίζοντας πως «η μερική απαγόρευσή τους, ισοδυναμεί με μερική προστασία των μελισσών και της διατροφής μας». Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η απαγόρευση θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες ιδιαίτερα τοξικές για τους επικονιαστές ουσίες, οι οποίες εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην Ε.Ε., όπως οι clorpyrifos, cypermethrin και deltamethrin, ζητώντας από τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τη διεύρυνση της απόφασης. Τα εντομοκτόνα απαγορεύτηκαν λόγω των αποδεδειγμένων επιβλαβών επιπτώσεών τους στις μέλισσες, καθώς τα νεονικοτινοειδή, που αποτελούν μια σχετικά νέα κατηγορία εντομοκτόνων, προέρχονται από τη νικοτίνη.
Ωστόσο, λόγω της υψηλής νευροτοξικότητάς τους στα έντομα, τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τον έλεγχο ορισμένων παρασίτων. Τα νεονικοτινοειδή τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των φυλλωμάτων, σε κόκκους ή ως επικάλυψη των σπόρων, είναι πολύ διαδεδομένα εντομοκτόνα στη γεωργία. Χρησιμοποιούνται στο καλαμπόκι, τον ηλιάνθο, σε οπωροφόρα δέντρα, πατάτες και πολλές άλλες καλλιέργειες. Τα νεονικοτινοειδή έχουν διασυστηματικές ιδιότητες, δηλαδή απορροφώνται από ολόκληρο το σύστημα των φυτών, ενώ τα υπολείμματά τους εντοπίζονται σε όλα τα μέρη των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της γύρης και του νέκταρ. Η απόφαση ελλήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο (2013), η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) εξέδωσε τρεις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με τους κινδύνους που τίθενται από τα τρία νεονικοτινοειδή.
Προσωρινή απαγόρευση τριών «τοξικών» εντομοκτόνων στην Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, η ΕFSA εξετάζοντας τις θανατηφόρες καθώς και υπο-θανατηφόρες επιπτώσεις στις μέλισσες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εντομοκτόνα θέτουν οξείς κινδύνους. Ειδικότερα, η ΕFSA διαπίστωσε ιδιαίτερα οξείς κινδύνους για τις μέλισσες από την έκθεση μέσω της σκόνης, από την κατανάλωση μολυσμένων καταλοίπων σε γύρη και νέκταρ και από την έκθεση στην υγρασία του φυτού (όπως στην περίπτωση του καλαμποκιού).
Σε συνέχεια των συμπερασμάτων της EFSA, στις 24 Μαΐου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενη από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., αποφάσισε να απαγορεύσει εν μέρει αυτά τα φυτοφάρμακα.
Εξαιρέσεις...
Τα νεονικοτινοειδή τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των φυλλωμάτων, σε κόκκους ή ως επικάλυψη των σπόρων, είναι πολύ διαδεδομένα εντομοκτόνα στη γεωργία.
Τα νεονικοτινοειδή τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των φυλλωμάτων, σε κόκκους ή ως επικάλυψη των σπόρων, είναι πολύ διαδεδομένα εντομοκτόνα στη γεωργία.
Ο Εκτελεστικός Κανονισμός (Ε.Ε.) αριθ. 485/2013 της Επιτροπής απαγορεύει τη χρήση των clothianidin, thiamethoxam και imidacloprid στις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες. Μεταξύ άλλων, ο Κανονισμός απαγορεύει τη χρήση τους ως επικάλυψη των σπόρων (στο έδαφος ή στα φυλλώματα) για τις ακόλουθες καλλιέργειες: καλαμπόκι, ελαιοκράμβη, σόγια, κριθάρι, κεχρί, βρώμη, ρύζι, σίκαλη, σόργο και σιτάρι. Ενώ, από 1ης Δεκεμβρίου 2013, απαγορεύεται επίσης η εμπορία σπόρων προς σπορά που έλαβαν θεραπεία με τα τρία νεονικοτινοειδή. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, ο κανονισμός περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η απαγόρευση δεν ισχύει για χρήσεις σε κλειστά συστήματα, όπως τα θερμοκήπια, ούτε στις καλλιέργειες οι οποίες θεωρούνται μη ελκυστικές για τις μέλισσες, όπως τα δημητριακά που σπέρνονται το χειμώνα. Μια άλλη εξαίρεση είναι ότι η εφαρμογή στα φυλλώματα επιτρέπεται μετά την περίοδο ανθοφορίας. Η μη επαγγελματική χρήση των τριών εντομοκτόνων επίσης απαγορεύεται. Το κείμενο του Κανονισμού ορίζει ότι εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε επανεξέταση των νέων επιστημονικών στοιχείων που θα λάβει αναφορικά με τα φυτοφάρμακα. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αποφασίσει κατά πόσον είναι απαραίτητο να άρει την απαγόρευση, να την παρατείνει ή να την κάνει μόνιμη.
Οι αδυναμίες της απαγόρευσης
Η Greenpeace θεωρεί ότι η μερική και προσωρινή απαγόρευση των νεονικοτινοειδών στην Ε.Ε. είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Ωστόσο, το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης σημαίνει ότι υπάρχουν αδυναμίες και κενά που εμποδίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: την προστασία των ευρωπαϊκών μελισσών και της υπηρεσίας που προσφέρουν στην παραγωγή τροφίμων και το φυσικό περιβάλλον.
Τα υπολείμματα εντοπίζονται σε όλα τα μέρη των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της γύρης και του νέκταρ
Τα υπολείμματα εντοπίζονται σε όλα τα μέρη των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της γύρης και του νέκταρ
Αγνοούνται άλλα επιβλαβή φυτοφάρμακα για τις μέλισσες: Οι περιορισμοί ισχύουν μόνο για ένα κλάσμα των τοξικών φυτοφαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυτοφάρμακα όπως chlorpyriphos, cypermethrin και deltamethrin έχουν επίσης εντοπιστεί ως επικίνδυνα για τις μέλισσες, αλλά δεν έχουν ακόμη περιληφθεί στην απαγόρευση. Επιπλέον, τα imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε διάφορες καλλιέργειες, και μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτές τις εφαρμογές επηρεάζεται από την απαγόρευση.
Μια πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από την Greenpeace Ολλανδίας και διενεργήθηκε από την Centrum voor Landbouw en Milieu εκτιμά ότι μόνο το 15% της συνολικής χρήσης αυτών των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων θα απαγορευτεί.
Η επίδραση σε έντομα-επικονιαστές: Η αξιόλογηση της ΕFSA επικεντρώνεται στις μέλισσες και παρέλειψε να λάβει υπόψη επιστημονικές μελέτες που αφορούν τις επιπτώσεις των τριών φυτοφαρμάκων σε άλλα σημαντικά έντομα επικονιαστές και ασπόνδυλα, όπως για παράδειγμα στους βομβίνους (bumblebees), που τρέφονται με τη γύρη των φυτών πατάτας (καλλιέργεια στην οποία εφαρμόζονται αυτά τα φυτοφάρμακα). Αλλά δεδομένου ότι οι κίνδυνοι για τους βομβίνους δεν αξιολογήθηκαν από την EFSA, η χρήση των φυτοφαρμάκων στις πατάτες εξαιρείται από τους περιορισμούς. Οι βομβίνοι είναι συχνά πιο αποτελεσματικοί επικονιαστές από τις μέλισσες. Εξάλλου, το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης αγνοεί επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων σε άλλα ασπόνδυλα, κυρίως υδρόβια. Πολλά έντομα εκκολάπτονται σε νερό και επηρεάζονται από τη ρύπανση των υδάτων που προκαλείται από τα νεονικοτινοειδή, για παράδειγμα, από συστήματα αποχέτευσης του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ανησυχητικές επιπτώσεις από αυτά τα νεονικοτινοειδή, όχι μόνο σε μέλισσες και άλλα έντομα, αλλά και σε θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων) και ψάρια.
Επιστημονικά στοιχεία συνδυαστικής επίπτωσης: Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, οι πληγέντες οργανισμοί είναι πολύ πιο ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ένα υψηλότερο ποσοστό των μελισσών που εκτρέφονται από τα κελιά γόνων με υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών, μολύνθηκαν με το παράσιτο Nosema ceranae σε νεαρότερη ηλικία, σε σύγκριση με εκείνα που εκτράφηκαν με χαμηλότερα υπολείμματα.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν τους οργανισμούς σε διαφορετικά επίπεδα συγκέντρωσης. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν οξεία τοξικότητα και μπορεί να προκαλέσουν άμεσο θάνατο εάν οι οργανισμοί εκτίθενται σε αυτά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Ωστόσο, έχουν επίσης υποθανατηφόρο τοξικότητα - όπου οι οργανισμοί δεν πεθαίνουν αμέσως - και χρόνια τοξικότητα - όπου οι οργανισμοί επηρεάζονται από τις χαμηλές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρες σε πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Η έκθεση σε χαμηλές δόσεις νεονικοτινοειδών μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μάθησης των μελισσών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν να εντοπίσουν τα λουλούδια για να τραφούν (Desneux et al, 2007). Το νεονικοτινοειδές Ιmidacloprid έχει αποδειχθεί επίσης ότι επηρεάζει τις μέλισσες και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, προκαλώντας καθυστερήσεις στις διαδρομές που κάνει η μέλισσα για να τραφεί και αύξηση των απωλειών.
Αγνοούνται κοινές οδοί έκθεσης για τις μέλισσες: Οι επιστημονικές εκτιμήσεις της EFSA έχουν εξετάσει μόνο κάποιες από τις οδούς έκθεσης στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότεροι τρόποι με τους οποίους οι επικονιαστές εκτίθενται σε φυτοφάρμακα, όπως μέσω της σταγονόρροιας ή του μελιττώματος, τα οποία η EFSA ομολογουμένως δεν έχει αξιολογήσει. Είναι επίσης γνωστό ότι οι μέλισσες συλλέγουν νερό από την επιφάνεια υδάτων, μία οδός έκθεσης που έχει αγνοηθεί εντελώς. Μια τέτοια παράλειψη είναι πολύ σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές έχει βρεθεί το νερό να είναι μολυσμένο από αυτά τα φυτοφάρμακα.
Σύστημα παρακολούθησης: Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποτύχει να προβλέψει ένα αποτελεσματικό σύστημα έρευνας και παρακολούθησης, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να αξιολογήσει οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης της υγείας των μελισσών και των πληθυσμών τους, με βάση αξιόπιστες μετρήσεις. Με άλλα λόγια θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Επιτροπή να κρίνει, σε δύο χρόνια από τώρα, ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την απαγόρευση.
Ανθεκτική παραμονή στο έδαφος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλειψε να λάβει υπόψη το γεγονός ότι τα νεονικοτινοειδή είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο έδαφος. Το Imidacloprid είναι γνωστό ότι έχει περίοδο ημιζωής στο έδαφος έως και 229 ημέρες σε μελέτες πεδίου και 997 ημέρες σε εργαστηριακές μελέτες, ενώ αντίστοιχα ο χρόνος παραμονής του Clothianidin στο έδαφος είναι μέχρι και 1.155 ημέρες. Εξαιτίας της ανθεκτικότητας των φυτοφαρμάκων και των διασυστηματικών ιδιοτήτων τους, τα νεονικοτινοειδή συσσωρεύονται με κάθε νέα εφαρμογή και μπορεί να απορροφηθούν από τα φυτά που δεν αποτελούν στόχο ή από άλλες αγροτικές καλλιέργειες που σκόπιμα φυτεύονται στο ίδιο έδαφος κατά τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με μελέτη, «τα υπολείμματα των εντομοκτόνων μπορεί να φτάσουν σε πολλές περιοχές γύρω από καλλιέργειες που αποτελούν επίσης βιότοπο για πολλά είδη επικονιαστών. Υπολείμματα εντομοκτόνων μπορούν, για παράδειγμα, να παραμείνουν στο έδαφος του χωραφιού, να μεταφερθούν από τη σκόνη και τον αέρα κατά τη σπορά ή με τους ψεκασμούς, να καταλήξουν σε ύδατα γύρω από τα αγροκτήματα ή στη γύρη και το νέκταρ των καλλιεργούμενων φυτών και των γειτονικών ζιζανίων. Είναι πιθανό να εντοπιστούν και στο κερί των κυψελών».
imerisia.gr
ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...