ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΑΥΛΩΝΙΑ".

Περισσότεροι από εκατόν είκοσι (120) ήταν οι συμμετέχοντες στις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που υλοποίησε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», το μήνα Δεκέμβριο, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολ. Μακεδονίας, που είχαν ως θέμα το δασικό δέντρο Παυλώνια και το φυσικό ορυκτό Ζεόλιθος.
Η ημερίδα με θέμα «Παυλώνια – Ένα πολύτιμο δασικό δέντρο για εναλλακτική καλλιέργεια και μελλοντική επένδυση», πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον κ. Κ. Σπανό, τακτικό ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θέρμης Θεσσαλονίκης.


Στη σχεδόν κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, ο κ. Σπανός παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για το άγνωστο στο ευρύτερο κοινό δέντρο της Παυλώνια. Πρόκειται για ταχυαυξές δέντρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παραγωγή βιομάζας όσο και τεχνικού ξύλου, ενώ δεν ενδείκνυται για καυσόξυλο. 

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, η εγκατάσταση των δενδρυλλίων συνιστάται να γίνεται στο τέλος του χειμώνα, σε αποστάσεις 3Χ3μ. για παραγωγή βιομάζας και 4Χ4 ή 5Χ5μ. για την παραγωγή τεχνικού ξύλου. Πετρώδη ή υγρά εδάφη, καθώς και ανεμόπληκτες περιοχές πρέπει να αποφεύγονται υπογράμμισε ο εισηγητής. Τα φυτά της Παυλώνια απαιτούν συχνές αρδεύσεις, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους. Ο κ. Σπανός σημείωσε ότι για την παραγωγή βιομάζας, τα δέντρα υλοτομούνται κάθε τρία χρόνια, με μέση ετήσια απόδοση 4τόννων/στρ., ενώ για την παραγωγή τεχνικής ξυλείας (επιπλοποιία), η μέση απόδοση μιας φυτείας 10στρ. στο τέλος της 10ετίας είναι περίπου 625κ.μ ξύλου, με μέση τιμή πώλησης 300€/κ.μ. Το δέντρο της Παυλώνια μπορεί να συνδυαστεί και με την μελισσοκομία.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...