ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΦΛΕΒΙΣΕΙ...ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΜΥΡΙΣΕΙ.Απο σελιδα μαθητων που ασχολουνται με το σχολειο τους.


ΦΕΒΡΟΥΆΡΙΟΣ,
Ο δεύτερος μήνας του χρόνου, ο οποίος οφείλει το όνομα στη Ρωμαϊκή γιορτή  (Φεμπρουά) η οποία γίνονταν σ’ αυτό το μήνα. Ήταν γιορτή θρησκευτικού καθαρισμού και εξαγνισμού. Είναι ο μικρότερος μήνας του χρόνου, γι’ αυτό λέγεται και «Κουτσοφλέβαρος». Έχει 28 ημέρες και κατά τα «δίσεκτα χρόνια» (όπως φέτος), 


δηλαδή κάθε τέσσερα χρόνια έχει 29 ημέρες. 

Επίσης είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα. Όσο κρύο και να κάνει θα μυρίσει άνοιξη και, όπως λέει ο λαός μας, «Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Το Φεβρουάριο οι γεωργοί  ασχολούνται με το κλάδεμα των δέντρων και το φύτεμα νέων καρποφόρων φυτών.
Η λαϊκή παράδοση δέχεται ότι και ο Φεβρουάριος κάποτε είχε μία ακόμη ημέρα την οποία την δάνεισε στο Μάρτιο. Επειδή μια γιαγιά την τελευταία ημέρα του Μαρτίου εκφράστηκε περιφρονητικά προς το Μάρτιο, διότι αυτή, παρά τα καμώματα του μήνα αυτού, έσωσε τα αρνιά της και τα κατσίκια της, ο Μάρτιος θύμωσε και δανείστηκε ακόμα μια μέρα από τον Φεβρουάριο, η οποία ήταν τόσο ψυχρή, ώστε η γιαγιά και τα μικρά της ζώα πάγωσαν.
Αθανασιάδου Κορίνα, Σεμερτσίδου Χρυσούλα (Ε΄ Τάξη)

Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ  ΣΤΗ  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ


Για τον Φεβράρη σημειώνει ο χρονογράφος Χ ρηστάκης Σαββίδης: Ο Φεβρουάριος  είναι ο δεύτερος μήνας του έτους και ο τρίτος του χειμώνα. 
Το όνομά του το πήρε από το λατινικό «Φεβρουάρε»  που σημαίνει «καθαρίζειν», επειδή κατά τη διάρκεια του μήνα στην αρχαία Ρώμη τελούνταν γιορτές θρησκευτικού καθαρμού και εξαγνισμού.

 Από τη θέσπιση του Ιουλιανού Ημερολογίου από τον Ιούλο Καίσαρα το 46 π.Χ. οι ημέρες του από 30 περιορίστηκαν σε 29, επί  Αυτοκράτορα δε Αυγούστου αφαιρέθηκε ακόμη μια μέρα, η οποία προς τιμή του Αυτοκράτορα προστέθηκε  στο μήνα Αύγουστο. Για το συντονισμό δε του Ημερολογίου των 365 ημερών προς το ηλιακό έτος, θεσπίσθηκε η ανά τετραετία  προσθήκη μιας ημέρας στο Φεβρουάριο.

Η 28η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα έναρξης των καρναβαλιών όπου ο βασιλιάς καρνάβαλος θα εισέλθει θριαμβευτικά με χαμόγελα και νοήματα για την κραιπάλη που θα ακολουθήσει σε όλες τις καρναβαλίστικες  εκδηλώσεις.       


 

Αθανασιάδου Κορίνα, Καρυπίδου Ελένη, Σελίδου Στεφανία, Φαντίδου Δήμητρα (Ε΄ Τάξη)

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ
«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει
καλοκαίρι θα μυρίσει
μα αν τύχει να θυμώσει
μες στο χιόνι θα χώσει»
*       *       *
«Ο Φλεβάρης στο νερό, κουτσός  μπαίνει στο χορό»
*       *       *
«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει πάλι η άνοιξη μυρίζει»
*       *       *
«Παπαντή καλοβρεγμένη, η κοφίνα  γεμισμένη»
*       *       *
«Όταν γελάει ο Φλεβάρης, γελάει καλύτερα κι από το καλοκαίρι»
*       *       *
«Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος, μικρός, μικρός και κούντουρος»
   *       *       *
«Του Φλεβάρη   είπαν  να  βρέξει και λησμόνησε να πάψει»

Ηλιάδου Βαρβάρα, Παπαδοπούλου Νένα , Σελίδου Στεφανία (Ε΄ Τάξη)

ΑΡΧΗ  ΤΟΥ  ΤΡΙΩΔΙΟΥ
(Κυριακή) Τελώνη και Φαρισαίου
 

Την Κυριακή αυτή, στη θεία λειτουργία διαβάζεται η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, για να διδαχθούν οι χριστιανοί ότι πρώτη αρετή είναι η ταπεινότητα, ενώ, αντίθετα, το μεγάλο εμπόδιό της είναι η αρρωστημένη υπερηφάνεια. Οι τρεις επόμενες εβδομάδες που ακολουθούν είναι  οι εβδομάδες τις Αποκριάς.
Σημείωση: Το τριώδιο περιλαμβάνει τις κινητές  γιορτές που προηγούνται από το Πάσχα και όσες εξαρτώνται από αυτό. Κ άθε χρόνο, η Κυριακή που αρχίζει η Αποκριά είναι διαφορετική και καθορίζεται από το εκκλησιαστικό αγιολόγιο.
Σελίδου Στεφανία, Φαντίδου Δήμητρα (Ε΄ Τάξη)

ΤΣΙΚΝΟΠΈΜΠΤΗ
     Πέμπτη πριν από την Κυριακή της Απόκρεω λέγεται Τσικνοπέμπτη ή Πέμπτη της Κρεατινής. Σ’ όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και είναι παντού διάχυτη η μυρωδιά των ψητών.
Σεμερτσίδου Χρυσούλα (Ε΄ Τάξη)

μπραβο στα παιδια. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...