ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ. ΝΤΟΥΡΑ ΣΤΟ AGROSCHANNEL.


Για το πως χάνονται τα΄΄ίχνη΄΄ του μελιού που εισάγεται στην Ε.Ε απο Τρίτες χώρες αλλά και πως το οργανωμένο κύκλωμα έχει βάλει το ΄΄χέρι΄΄ του μέσα στο μέλι και πουλάει γλυκόζη , αναφέρει στο Agroschannel ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκoμικών Συλλόγων Ελλάδος.
Ο κ. Βασίλειος Ντούρας επισημαίνει οτι ο ΄΄νέος ΄΄ άνεμος που πνέει στην Ελληνική μελισσοκομία με την ένταξη στον κλάδο πτυχιούχων νέων είναι παρα πολύ σημαντικό γεγονός ενω αναφερόμενος στους λάθος ψεκασμούς απο τους αγρότες τόνισε οτι χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα.


Διαβάστε την συνέντευξη:

1. Με αφορμή της εκλογής σας στο ΄΄τιμόνι΄΄ της Ομοσπονδίας ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι από την πλευρά σας τα πέντε πρώτα βήματα που βοηθήσουν τον κλάδο.
Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να κινείται στις σταθερές της επιδιώξεις, όπως είναι υποχρεωμένη άλλωστε να κάνει, γιατί τα δεδομένα για τον κλάδο σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν αλλάξει.
Ο καν. 1234/07 -που είναι η μόνη στήριξη στον Έλληνα μελισσοκόμο- συναντά κωλύματα λόγω του οικονομικού προβλήματος της χώρας και είναι το πρώτο μέλημά μας.
Έχουμε δεδομένη πια την αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ19Β 19-1-2012) που καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή στην ετικέτα της χώρας συγκομιδής του μελιού, αλλά η αλλαγή αυτή δεν είναι αρκετή για να ρυθμίσει τη διακίνηση και την εμπορία του μελιού, οπότε θα επιμείνουμε στην τροποποίηση άρθρου 146 της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 για το μέλι. Βασικοί στόχοι θα είναι η καταγραφή όλων των ποσοτήτων που εισάγονται στη χώρα και η αναγραφή στα Δ.Α-Τιμολόγια πώλησης της χώρας συγκομιδής του μελιού ώστε να μπορεί να γίνει λογιστικός έλεγχος και να αποτραπούν οι ελληνοποιήσεις.
Μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου της αγοράς του μελιού στην Ελλάδα, θα βάλουμε μπροστά τη διαδικασία για τη νομοθέτηση προτύπων για την ταυτοποίηση καθώς επίσης και το διαχωρισμό από τα εισαγόμενα και των άλλων προϊόντων της μέλισσας, τη γύρη, το βασιλικό πολτό και την πρόπολη.
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων με έσχατο μέσον την προσφυγή στα δικαστήρια.
Επιμένουμε στην υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας στη χορήγηση πετρελαίου στους μελισσοκόμους όπως ισχύει για τους υπόλοιπους αγροτο-κτηνοτρόφους.
2. Από την πλευρά της Πολιτείας;
Έχουμε την κατανόηση των πολιτικών, αλλά, δυστυχώς, οι δομές λειτουργίας του κράτους είναι αυτές οι οποίες ροκανίζουν το χρόνο και δε μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ιδιαίτερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιμένουμε και επιμένουμε!
3. Σε ποια θέση θα βάζατε το Ελληνικό μέλι στην διεθνή αγορά εάν βέβαια φτάνει το Ελληνικό μέλι για να γίνουν εξαγωγές;
Σήμερα που μιλάμε εξάγονται περίπου 600 τόνοι το χρόνο αλλά ,σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ταυτόχρονα εισάγονται περί τους 2.500 τόνους. Η εμπειρία μας από τη μεγάλη μελισσοκομική έκθεση Apiexpo στο Μονπελιέ της Γαλλίας το 2009, μας απέδειξε ότι τα μέλια των ελλήνων παραγωγών που παρουσιάσαμε στο περίπτερο της Ομοσπονδίας (για πρώτη φορά διαφημίστηκαν αμιγείς κατηγορίες ελληνικών μελιών στο εξωτερικό) έχουν ευρύτατη αποδοχή κι αν ήμασταν έμποροι θα είχαμε εξασφαλίσει παραγγελίες χιλιάδων τόνων!
Θα επιμείνουμε στη λογική της προώθησης των ελληνικών μελιών, θα είμαστε του χρόνου στο Κίεβο, στη νέα Apiexpo, ακόμα καλύτερα οργανωμένοι, ανοίγοντας δρόμους για το ελληνικό μέλι που, αν και ακριβότερο από τα άλλα ,κερδίζει ωστόσο με την ποιότητά του. Πίστη μας είναι ότι και το θεσμικό πλαίσιο, που επίκειται να υιοθετηθεί με τη νέα αγορανομική διάταξη, θα αναβαθμίσει την εικόνα του ελληνικού μελιού και θα αυξήσει τη ζήτησή του στην ελληνική αγορά. Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει σε γεύση και χαρακτηριστικά και διακρίνεται παγκόσμια. Σ' αυτό συντελεί η μεγάλη βοτανική βιοποικιλότητα της Ελλάδας, το γεγονός ότι προέρχεται από άγρια οικοσυστήματα και όχι από (μονο)καλλιέργειες, όπως η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών και από τρίτες χώρες μελιών και το ξηροθερμικό κλίμα μας που δίνει ένα συμπυκνωμένο, παχύρρευστο μέλι, πλούσιο σε αρώματα.
4. Πόσες είναι οι εισαγωγές που κάνουμε, από ποιες χώρες, και τι ποιότητας είναι;
Όπως προαναφέραμε εισάγονται επίσημα περί τους 2.500 τόνους μέλι από χώρες της Ε.Ε. Με δεδομένη την ελεύθερη ενδοκοινοτική διακίνηση και τη χρήση όρων όπως «μέλι ΕΕ» και «μέλι ΕΕ και εκτός ΕΕ», οι χώρες προέλευσης είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν. Μέλι Κίνας, Αργεντινής, Μεξικού κλπ, μπορεί να εισαχθεί πχ στη Γερμανία, και να έρθει χύμα σε βαρέλια στην Ελλάδα είτε να τυποποιηθεί εκεί ως «μέλι ΕΕ και εκτός ΕΕ» και να εισαχθεί συσκευασμένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε μέλι κατά περίπου 50%, υποχρεωτικά εισάγει το άλλο 50% από τρίτες χώρες αλλά κατά τη διακίνησή του χάνονται τα ίχνη του...
5. Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές για εμπόρους που πουλάνε γλυκόζη αντί για μέλι. Έχουμε ακούσει και για εταιρείες ΄΄φαντάσματα΄΄ που βάζουν πλάτη στους επιτήδειους. Είναι τόσο δύσκολο να πιαστούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη αφού με αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί το εισόδημά σας αλλά κυρίως ο κλάδος;
Δυστυχώς είναι ένα πολύ οργανωμένο κύκλωμα το οποίο για να κάνει τις πωλήσεις του στηρίζεται στη συμπάθεια και τον οίκτο των καταναλωτών. Χρησιμοποιεί κακοντυμένους και απεριποίητους ηλικιωμένους κυρίως γυναίκες που εμφανίζονται ως φτωχοί μελισσοκόμοι. Αυτοί είναι που συλλαμβάνονται και όχι ο προμηθευτής (η εταιρεία) ή ο «μάνατζερ» της ομάδας που περιμένει σε προσυμφωνημένο σημείο με το φορτηγάκι. Κι επειδή τα πρόστιμα δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά ή δεν επιβάλλονται καν ενώ τα κέρδη είναι τεράστια - αφού πουλούν προϊόν αξίας 0,70€ για μέλι!- το κύκλωμα δεν χτυπιέται. Εμείς συμβουλεύουμε τον καταναλωτή να αγοράζει μέλι από μελισσοκόμο που γνωρίζει, από τον τόπο του ή από καταστήματα επώνυμο μέλι. Η Ομοσπονδία κάνει κινήσεις για την πάταξη του φαινομένου που, όμως, σ' αυτό το στάδιο, δεν είναι συμφέρον να δημοσιοποιηθούν. Είμαστε σίγουροι ότι οι κινήσεις αυτές θα έχουν σύντομα αποτέλεσμα και οι επιτήδειοι θα χάσουν όσα έκλεψαν αυτά τα χρόνια, γιατί αυτό που κάνουν είναι κλοπή.
6. Το μέλι έχει μπει στην διατροφή των παιδιών;
Πιστεύουμε πως ναι. Η κατανάλωση του, μελιού παρά την κρίση, αυξάνεται συνεχώς, αποτέλεσμα και της πληροφόρησης του κοινού για τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία από την κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση. Το μέλι είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και η Ελλάδα έχει διπλάσιο ποσοστό κατά κεφαλήν και έτος κατανάλωσης μελιού (1,4 κιλά) από το μέσο όρο της Ε.Ε. (0,7κιλά).
Η Ομοσπονδία συμμετέχει σε διάφορες διοργανώσεις προώθησης της κατανάλωσης μελιού και συνεργάζεται με επιστήμονες πολλών κλάδων της διατροφής και της υγείας.
7. Θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα διανομής στα σχολεία;
Το μέλι δεν είναι γάλα. Δεν καταναλώνεται σκέτο και ούτε στην ποσότητα που καταναλώνεται το γάλα ή το ψωμί. Στα σχολεία θα μπορούσαν ίσως να διανεμηθούν μερίδες ελληνικού μελιού μαζί με ενημερωτικά φυλλάδια ώστε να δημιουργηθεί μια «καταναλωτική παιδεία» σχετικά με το μέλι στα παιδιά.
8. Αρχή της άνοιξης ποια είναι τα σημάδια για την φετινή παραγωγή;
Είχαμε ένα δύσκολο χειμώνα, η άνοιξη είναι μπροστά, ανάλογες με τον καιρό και την ανάπτυξη των μελισσιών θα είναι και οι προσδοκίες μας. Ο μελισσοκόμος χωρίς την ελπίδα δε ζει. Πάντα ελπίζουμε σε μια καλή χρονιά.
9. Αυτή την περίοδο ξεκινούν και οι καλλιέργειες ενώ την ίδια εποχή πέρυσι πολλοί συνάδελφοί σας έχασαν τα μελίσσια τους από την κακή χρήση των φυτοφαρμάκων. Οι αγρότες έχουν προσαρμοσθεί στην υποχρέωση που έχουν όσον αφορά τους ψεκασμούς;
Δε μπορούμε να πούμε ότι έγιναν μεγάλα βήματα στη λογική της συνύπαρξης εκεί όπου συνυπάρχουμε με τους αγρότες. Είναι και θέμα παιδείας των αγροτών, πολλοί από τους οποίους δε γνωρίζουν τι τους προσφέρει η μέλισσα. Σκεφτείτε ότι στην Καλιφόρνια όπου παράγεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλων, οι καλλιεργητές πληρώνουν 200 δολάρια το μελίσσι για να τοποθετηθεί στο κτήμα τους ώστε να δέσουν τα άνθη, να γίνουν αμύγδαλα.
Η μέλισσα μέσω της επικονίασης συμμετέχει στην παραγωγή του 1/3 των τροφίμων στο τραπέζι μας. Το μόνο που ζητά σε αντάλλαγμα είναι να της επιτρέπουν να ζει και να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, πόσο μάλλον που αυτό δεν έρχεται αντίθεση με την παραγωγή. Οι ψεκασμοί ας πούμε στο βαμβάκι, είναι πιο αποτελεσματικοί μετά τη δύση του ήλιου που δεν πετάνε οι μέλισσες, παρ' όλα αυτά οι περισσότεροι γίνονται την ημέρα παραβιάζοντας νόμους και κανόνες συνύπαρξης.
Ωστόσο, όσον αφορά τα νεονικοτινοειδή, με δεδομένο ότι είναι διασυστηματικά και παραμένουν σε όλα τα μέρη του φυτού, τη γύρη και το νέκταρ αλλά και στο χώμα και τα νερά για χρόνια, δεν υπάρχει «ορθή» χρήση. Η μελισσοτοξικότητά τους είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης και η χρήση τους κόστισε απώλειες χιλιάδων μελισσομηνών και πάνω από 3000 τόνους βαμβακόμελου ετησίως. Η μόνη ορθή πρακτική εδώ είναι η μη χρήση!
10. Η αύξηση του ενδιαφέροντος για να ασχοληθούν κυρίως νέοι με την μελισσοκομία νομίζετε ότι θα βοηθήσει τον κλάδο;
Στη μελισσοκομία έχουμε διαρκώς εισροή νέων μελισσοκόμων που στοχεύουν είτε σε ένα κύριο είτε σε ένα συμπληρωματικό εισόδημα, κυρίως το δεύτερο. Βεβαίως έχουμε και τους ερασιτέχνες που δε νοιάζονται για το εισόδημα αλλά για το μέλι τους και την επαφή με τη φύση. Ο κλάδος μας, όπως και κάθε κλάδος, έχει ανάγκη ανανέωσης. Από αυτούς που θέλουν να ζήσουν μόνο από τη μελισσοκομία δυστυχώς το 80% εγκαταλείπει σύντομα. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα και χρειάζεται μεγάλη επένδυση σε γνώση και εμπειρία καθώς επίσης και σε κεφάλαια (κυψέλες, φορτηγό, υλικοτεχνική υποδομή για την εξαγωγή του μελιού, αποθήκες κλπ).
Η εισροή νέων ανθρώπων, πολλών εξ αυτών με πτυχία, που παρατηρείται τελευταία, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον κλάδο, αρκεί να γίνει με σωστές βάσεις κι όχι στη λογική του γρήγορου κέρδους.
11. Τι είναι αυτό που νομίζετε ότι τους ωθεί στον κλάδο;
Δε γνωρίζουν τα προαναφερόμενα, πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βγάλεις μέλι και χρήματα, επειδή κανείς δε μιλάει για το κόστος της επένδυσης μέχρι να φτάσεις στην παραγωγή, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία (που ο νέος δεν την έχει) αλλά και από τον καιρό και τις μελιττοφορίες.
12. Εσείς τι θα τους συμβουλεύατε;
Κάθε δουλειά, για να την κάνεις καλά και να ζήσεις από αυτήν, αν δεν την έχεις ερωτευτεί, πρέπει τουλάχιστον να την αγαπάς. Η μελισσοκομία το απαιτεί αυτό γι' αυτό να είστε σίγουροι ότι μπορείτε και θέλετε να ασχοληθείτε. Δεν είναι τόσο εύκολη δουλειά όσο φαίνεται και δεν προσφέρεται για γρήγορα κέρδη. Τα «παθήματα-μαθήματα» στη μελισσοκομία κοστίζουν πανάκριβα. Το εισόδημα του μελισσοκόμου εξαρτάται από τις αποφάσεις του κι απ' το κατά πόσο μπορεί να συνδυάζει την ανάπτυξη των μελισσιών του με την επικείμενη ανθοφορία καθώς επίσης το πόσο γρήγορα θα αντιληφθεί το όποιο πρόβλημα υγείας των μελισσιών του. Ξεκινήστε με λίγα μελίσσια, μαθητέψτε κοντά σε κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο για τουλάχιστον μια παραγωγική περίοδο και δείτε τις δυνάμεις σας κι αν η δουλειά αυτή σας ταιριάζει. Δείτε και λίγο Αγγελόπουλο και την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.omse.gr) κι επικοινωνείστε με το γραφείο της Ο.Μ.Σ.Ε. (2410533366, 2410 549724) που προσφέρει τεχνική στήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...