ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΛ.ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Αγαπητά μέλη και αγαπητοί φίλοι του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φαρσάλων,

Αυτή την εποχή, που οι περισσότερες καλλιέργειες είναι σε περίοδο ανθοφορίας, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της προστασίας των μελισσών από τους ψεκασμούς με γεωργικά φάρμακα. Είναι γνωστό πως το θέμα έχει ρυθμιστεί νομοθετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων το οποίο θεσπίστηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. με την υπ’ αριθ. 8197/90920/22-7-2013 Υπουργική Απόφαση. Στο άρθρο 28 η Υ.Α. αναφέρει ότι με εγκύκλιο που εκδίδεται από τη ΣΕΑ (Υπουργείο) καθορίζονται οι βέλτιστες εργασιακές πρακτικές σχετικά με:

Την αποθήκευση, το χειρισμό, την αραίωση και την ανάμειξη των γεωργικών φαρμάκων πριν την εφαρμογή λαμβάνοντας υπόψη τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, τα αναφερόμενα από Διεθνείς οργανισμούς και την Ε.Ε., τα αναφερόμενα σε εθνικά και διεθνώς διαδομένα πρότυπα ολοκληρωμένης παραγωγής καθώς και αποτελέσματα πιλοτικών προγραμμάτων,
τον χειρισμό των συσκευασιών και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου,
τη διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή και
τον καθαρισμό του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται μετά την εφαρμογή.

Σε εφαρμογή λοιπόν αυτού του άρθρου το ΥΠ.Α.Α.Τ έχει εκδώσει την Εγκύκλιο υπ’ αριθ. 5919/62354/13-5-2014 με την οποία εξειδικεύεται και το θέμα της προστασίας των μελισσών. Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους και μπορούν εύκολα να ενημερωθούν οι χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Συνεπώς, ο επαγγελματίας χειριστής οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

Πιο συγκεκριμένα:
Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.
Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό. Αν από την άλλη είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.
Πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία ψεκαστικού νέφους.

Σε περίπτωση που ο μελισσοκόμος διαπιστώσει παράβαση και θεωρεί πως απειλείται άμεσα το μελισσοκομείο του τότε μπορεί να προβεί σε καταγγελία ΔΑΟΚ ΛΑΡΙΣΑΣ 2413511148 επικοινωνώντας στα τηλέφωνα 2413511119 και είτε στο Δασαρχείο της περιοχής στο τηλέφωνο 2491022233

Φάρσαλα

Τρίτη , 16 Απριλίου , 2019

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φαρσάλων
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...