ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για save the bee

Οι ψεκασμοί και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, ακόμη κι αν είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών, εχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους πληθυσμούς των μελισσών.

Εδώ στην Κρήτη, επιπτώσεις για τις μέλισσες υπηρξαν ακόμη και με τους ψεκασμούς στους φοίνικες, όπως αναφέρουν μελισσοκόμοι, μιας και το συμπαθές και πολύ χρήσιμο έντομο πάει στον ανθό. Είναι αυτοί που υφίστανται τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και εισόδημα.

Και το πρόβλημα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις από ότι μπορεί να φανταστεί ή να υπολογίσει κάποιος, μιας και οι επικονιαστές (όπως είναι οι μέλισσες) ευθύνονται για την επισιτιστική αλυσίδα σε πολύ μεγάλο βαθμό! Το ζήτημα που τίθεται και αφορά και την Κρήτη είναι να απαγορευτούν τυπικά και ουσιαστικά φάρμακα που κυκλοφορούν και τα οποία μπορεί να είναι ήδη απαγορευμένα σε πολλές άλλες χώρες.

Στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις 27 Απριλίου τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν σχετικά με την επέκταση των περιορισμών σε όλες τις υπαίθριες χρήσεις των νεονικοτινοειδών, μετά από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, ως μέλος του συνασπισμού «Σώστε τις Μέλισσες» αγωνίζεται εντός συνόρων για τη σωτηρία των εντόμων.
Σημειώνεται μάλιστα πως με αφορμή σχετική ψηφοφορία η Ομοσπονδία, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να ψηφίσει αυτή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταξύ αλλων η Ομοσπονδία σημειώνει στην επιστολή της ότι ο συνασπισμός «Σώστε τις Μέλισσες», μέλος του οποίου είναι και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, αγωνίζεται για την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών, των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες. 

Η θέση αυτή υποστηρίζεται όχι μόνο από την εμπειρία των μελισσοκόμων, που υφίστανται τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και εισόδημα αλλά και από πληθώρα έγκυρων επιστημονικών μελετών και την ίδια την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που με πρόσφατη γνωμοδότησή της επιβεβαίωσε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για τις μέλισσες, συμπεραίνοντας: «Για όλες τις υπαίθριες χρήσεις αυτών των ουσιών, υπάρχει τουλάχιστον μία πτυχή της αξιολόγησης που υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι συνολικά αυτά τα νεονικοτινοειδή αποτελούν κίνδυνο για τις μέλισσες».

Αυτό που τονίζεται είναι πως πλέον: «είναι καιρός τα κράτη - μέλη να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν ότι τα νεονικοτινοειδή δεν θα απειλούν πλέον τους επικονιαστές. Σ’ αυτούς βασίζεται η επισιτιστική επάρκεια της Ευρώπης, όπως τεκμηριώνει και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου».
.ekriti.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...