ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.


Τροπολογία για τη στήριξη του μελισσοκομικού τομέα, υπογράφει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής, στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο την εξάλειψη της νοθείας και την ενίσχυση της υποστήριξης των μελισσοκόμων της ΕΕ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο.

Το ΕΚ συζητάει σήμερα Τετάρτη και θα ψηφίσει αύριο προτάσεις για την καλύτερη προστασία της υγείας των μελισσών, την εξάλειψη της νοθείας του μελιού και την ενίσχυση της υποστήριξης των μελισσοκόμων της ΕΕ.

Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, εκτός του κ. Χουντή, την τροπολογία υπογράφουν επίσης οι Μιλτιάδης Κύρκος, Γιώργος Γραμματικάκης, Κώστας Χρυσόγονος, Σοφία Σακοράφα και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Με το σχέδιο ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές ζητούν μια αποτελεσματική, ευρείας κλίμακας και μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας των μελισσών, την καταπολέμηση της θνησιμότητάς τους και την ανασύσταση των αποθεμάτων τους. Ζητούν να αυξηθεί η χρηματοδοτική στήριξη των μελισσοκόμων, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες στην παραγωγή και τη θνησιμότητα των αποικιών μελισσών.

Ως προς το εισαγόμενο μέλι, το οποίο ανταγωνίζεται το ευρωπαϊκό, υπογραμμίζουν ότι για να πληροί τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ χρειάζεται να εναρμονιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι, οι έλεγχοι στην ενιαία αγορά και όλες οι δοκιμές εισαγόμενου μελιού.

Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει αποτελεσματικές διαδικασίες εργαστηριακών αναλύσεων, προκειμένου να εντοπίζονται τα κρούσματα νόθευσης μελιού και ζητούν από τα κράτη μέλη να επιβάλουν αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

Τονίζουν δε ότι το μέλι και τα προϊόντα μελισσών θα πρέπει να θεωρούνται «ευαίσθητα» στις εμπορικές συνομιλίες με τρίτες χώρες και προτείνουν να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής των διαπραγματεύσεων για συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι περίπου 600.000 Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι παράγουν περίπου 200.000 τόνους μελιού ετησίως, καθιστώντας την ΕΕ το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μελιού στον κόσμο μετά την Κίνα.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην ΕΕ είναι η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ουγγαρία, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η ΕΕ εισάγει περίπου 200.000 τόνους μελιού, κυρίως από την Κίνα, την Ουκρανία, την Αργεντινή και το Μεξικό.

Πηγή: analitis.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...