ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΠΑΝΤΑ Ο Κ.ΝΤΟΥΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ.«Εφόσον σας ενδιαφέρει η διασφάλιση της ποιότητας του διακινούμενου προϊόντος να γίνεται ο έλεγχος του διακινούμενου μελιού με τον ενδεδειγμένο τρόπο κάθε φορά που προγραμματίζεται πώληση μελιού στην αγορά της Λάρισας».

Αυτά αναφέρει, σε απαντητική του επιστολή προς τους «Ενεργούς Πολίτες» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας, με αφορμή τη διάθεση προϊόντων (μεταξύ αυτών και μελιού) από κινήματα, όπως οι «Ενεργοί Πολίτες», ενώ σχολιάζοντας την προσφερόμενη τιμή (περίπου 6 ευρώ) σε τέτοιες ενέργειες διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι όσοι πουλάμε 8 ευρώ το κιλό λιανική, δεν είμαστε κερδοσκόποι αλλά ότι οριακά επιβιώνουμε».

Αναλυτικότερα η απάντηση του Β. Ντούρα έχει ως εξής:

«Φίλοι "Ενεργοί Πολίτες", διάβασα με προσοχή την επιστολή σας στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" και θέλω να σας πω ότι η Ομοσπονδία κι εγώ προσωπικά δεν είμαστε ενάντια στα Κινήματα Χωρίς Μεσάζοντες, το αντίθετο. Υποστηρίζουμε τα κινήματα αυτά, ως την τελική τους εξέλιξη, που πρέπει να είναι οι Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί.

Ένας ή περισσότεροι Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μπορούν πραγματικά να αναζωογονήσουν την τοπική οικονομία. Με συμβολαιακή γεωργία παραγγέλνοντας στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον μελισσοκόμο τα όσα χρειάζονται και συμφωνώντας σε μια δίκαιη τιμή. Διανέμοντας απευθείας στον καταναλωτή, χωρίς πολλά μεταφορικά και ενδιάμεσες μεταπωλήσεις, τα υψηλής αξίας προϊόντα του τόπου του σε αληθινά προσιτή τιμή και με όλα τα νόμιμα παραστατικά.

Μην μας κατηγορείτε όμως αν απαιτούμε ελέγχους. Ο έλεγχος εξασφαλίζει και τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Ο έλεγχος δεν γίνεται με δείγματα που δίνει από μόνος του ο παραγωγός πριν την πώληση, αλλά με δείγματα που παίρνονται - αρμοδίως και με τον ενδεδειγμένο για κάθε προϊόν τρόπο- από το σημείο πώλησης. Ο κλάδος της μελισσοκομίας υποφέρει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με φθηνά εισαγόμενα «μέλια» που μειώνουν τα περιθώρια διάθεσης του πραγματικού ελληνικού μελιού. Από την άλλη η παραγωγή μειώνεται. Οι φόροι και οι εισφορές αυξάνονται. Όταν ο καταναλωτής αγοράζει μέλι από τους μελισσοκόμους που πωλούν μέσω των «Ενεργών Πολιτών» προς 5-6 ευρώ το κιλό, θεωρεί ότι αυτή είναι τιμή λιανικής. Δε συνειδητοποιεί ότι στην ουσία πρόκειται για χονδρική πώληση, αφού, ανεξαρτήτως του πόσοι είναι οι αγοραστές, ο μελισσοκόμος διαθέτει σε μερικές ώρες έναν ή περισσότερους τόνους μέλι.

 Είναι σωστό και αναγκαίο να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι όσοι πουλάμε 8 ευρώ το κιλό λιανική, δεν είμαστε κερδοσκόποι αλλά ότι οριακά επιβιώνουμε.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε το υψηλότερο κόστος παραγωγής ανά κιλό μελιού στην Ευρώπη, λόγω του ξηροθερμικού κλίματος (σύντομες και σπάνια πλούσιες ανθοφορίες) και των πολλών ετήσιων μετακινήσεων. Δεν θέλω να σας κουράσω με τα δικά μας προβλήματα αλλά οφείλω να ενημερώσω κι εσάς και τους καταναλωτές και να υπερασπιστώ τον κλάδο που εκπροσωπώ. Θέλω απλά να τονίσω ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια υγιή και δίκαιη αγορά και σας καλώ να συμφωνήσετε μαζί μας, εφόσον σας ενδιαφέρει η διασφάλιση της ποιότητας του διακινούμενου προϊόντος να γίνεται ο έλεγχος του διακινούμενου μελιού με τον ενδεδειγμένο τρόπο κάθε φορά που προγραμματίζετε πώληση μελιού στην αγορά της Λάρισας. Με τον τρόπο αυτό επί του πρακτέου διασφαλίζονται τα συμφέροντα και του καταναλωτή και των μελισσοκόμων».

Οι ενεργοι πολιτες ειχαν στειλει επιστολη και απαντησαν ως εξης..
«Όσοι διαθέτουν μέλι στις Διαθέσεις Χωρίς Μεσάζοντες των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, είναι παραγωγοί μελισσοκόμοι, με όλα τα νόμιμα παραστατικά και είναι μέλη συλλόγων μελισσοκόμων της ομοσπονδίας μελισσοκόμων στην οποία προεδρεύει και όχι έμποροι, όπως τους αποκαλεί! Η «άγνοια» του κ. Ντούρα, για τη θέση που κατέχει, δεν δικαιολογείται».
Αυτά υποστηρίζουν, με μακροσκελή ανακοίνωσή τους οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, απαντώντας σε όσα είχε πει στη συνέντευξή του στην «Ε» την προηγούμενη Κυριακή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων Βασίλης Ντούρας και με την ευκαιρία γνωστοποιούν σε όλους τον τρόπο λειτουργίας της διαδικασίας διανομής τροφίμων και προϊόντων με το Κίνημα «Διαθέσεις Χωρίς Μεσάζοντες».
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών έχει ως εξής: «Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε στο φύλλο της 20ής Αυγούστου 2017 της έγκριτης εφημερίδας «Ελευθερία», τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, κ. Βασίλειος Ντούρας. Στη συνέντευξη αυτή (εδω)επιτίθεται ευθέως και εντελώς άδικα στο κίνημα των Ενεργών Πολιτών Λάρισας και στις διαθέσεις μελιού Χωρίς Μεσάζοντες από παραγωγούς μελισσοκόμους, που προμηθεύουν τους πολίτες της Λάρισας με εξαιρετικό μέλι, σε χαμηλή τιμή, λόγω της οικονομίας κλίμακας που δημιουργείται. Θα αναφερθούμε σε όσα προσπαθούν να θίξουν το κίνημά μας, το οποίο αποτελεί όαση ελπίδας και καμάρι για την πόλη μας, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
Συγκεκριμένα αναφέρει στη συνέντευξή του: «…Επίσης είμαστε αντίθετοι στο Κίνημα των «Ενεργών Πολιτών», διότι με τις διανομές των προϊόντων, αυτό που καταφέρνουν είναι να τα απαξιώνουν. Πώς εγγυώνται για την ποιότητα του προϊόντος; Ο εκάστοτε έμπορος έχει μαζί του ένα χαρτί πιστοποίησης από κάποιον φορέα. Πώς ξέρουμε ότι για την πιστοποίηση προσκόμισε το προϊόν που πουλάει και όχι κάποιο άλλο; Έχουμε ζητήσει την παρέμβαση των τοπικών υπηρεσιών, αλλά λόγω της ημέρας που γίνεται η προώθηση του προϊόντος (Σάββατο), αυτό δεν γίνεται». Θα εξετάσουμε ένα-ένα όλα αυτά τα … απίθανα που αναφέρει, και που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε κατά πόσο γνωρίζει τι λέει ως πρόεδρος της ομοσπονδίας.
Πρώτον: Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, όφειλε να γνωρίζει ότι όσοι διαθέτουν μέλι στις Διαθέσεις Χωρίς Μεσάζοντες των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, είναι παραγωγοί μελισσοκόμοι, με όλα τα νόμιμα παραστατικά και είναι μέλη συλλόγων μελισσοκόμων της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων στην οποία προεδρεύει και όχι έμποροι, όπως τους αποκαλεί! Αυτή η «άγνοιά» του, για τη θέση που κατέχει, δεν δικαιολογείται.
Δεύτερον: Το προϊόν όχι μόνο δεν απαξιώνεται, αλλά αντιθέτως, γίνεται ευρύτερα προσβάσιμο από τον κόσμο, καθώς δίνεται η ευκαιρία και σε συμπολίτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να προμηθευτούν εξαιρετικής ποιότητας μέλι, σε πολύ καλή τιμή, λόγω της μεγάλης ποσότητας που διαθέτει ο παραγωγός. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να πουλάει το μέλι του σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που την αγοράζει ο καταναλωτής στο ράφι, αλλά ταυτόχρονα, ικανοποιητικά υψηλότερη από την εξευτελιστική τιμή που του το παίρνει ο χονδρέμπορος! Μάλιστα ο παραγωγός, στις διαθέσεις Χωρίς Μεσάζοντες, εισπράττει αμέσως τα χρήματά του, ενώ αν το δώσει στον χονδρέμπορο, θα πάρει πολύμηνες επιταγές, με την αβεβαιότητα πάντα που συνεπάγονται αυτού του είδους οι συναλλαγές! Επίσης, με τις Διαθέσεις Χωρίς Μεσάζοντες που διοργανώνουν οι Ενεργοί Πολίτες, οι καταναλωτές μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό μέλι, να απαιτούν υψηλή ποιότητα και να διεκδικούν καλύτερη τιμή! Ταυτόχρονα οι παραγωγοί έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το αναγκαστικό ξεπούλημα της παραγωγής τους στους μεσάζοντες σε εξευτελιστικές τιμές, να πετύχουν καλύτερες τιμές και μάλιστα τοις μετρητοίς, και να έρθουν σε άμεση επαφή με τον τελικό καταναλωτή της παραγωγής τους!
Τρίτον: Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων μπορούσε να μάθει τον τρόπο με τον οποίο οι Ενεργοί Πολίτες φροντίζουν, ώστε να διασφαλιστεί, στο μέτρο του δυνατού, η ποιότητα του προϊόντος! Αν δεν ήξερε, ας μας ρωτούσε! Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον έλεγχο των διαδικασιών μας, σε όλους!
Να πώς λειτουργούμε λοιπόν:
- Ζητάμε όλα τα νόμιμα παραστατικά από τους παραγωγούς!
- Ζητάμε πιστοποιήσεις που έχουν από επίσημους φορείς!
- Ζητάμε δείγμα του προϊόντος, που το στέλνουμε εμείς σε επίσημους φορείς πιστοποίησης!
- Στη σύμβαση που υπογράφουμε, δεσμεύουμε τους παραγωγούς να διαθέσουν την ίδια ποιότητα μελιού με το δείγμα που μας φέρανε και στείλαμε για πιστοποίηση!
- Κατά την ημέρα της διάθεσης, έρχεται επί τόπου κλιμάκιο συμβεβλημένου εργαστηρίου αναλύσεων, που παίρνει τυχαίο δείγμα προϊόντος για ανάλυση, ενώ δικό μας κλιμάκιο εθελοντών, κάνει ποσοτικό έλεγχο και έλεγχο των απαιτούμενων παραστατικών!
- Σε κάθε περίπτωση όμως, οι παραγωγοί που διαθέτουν το μέλι τους είναι επώνυμοι, έχουν την ευθύνη της σωστής συνεργασίας, και οι πολίτες μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί τους αν υπάρξει οποιοδήποτε θέμα, εφόσον στις συσκευασίες αναγράφεται και το όνομα και το τηλέφωνό τους!
Τέλος, το πόσο διασφαλίζεται η ποιότητα του μελιού που διατίθεται από τους παραγωγούς στις διαθέσεις Χωρίς Μεσάζοντες των Εν.Πο.Λ., φαίνεται και από τη μεγάλη προσέλευση των πολιτών στις διαθέσεις μας, και τη συνεχή προτροπή να ξαναφέρουμε μέλι, από ανθρώπους που έχουν αγοράσει πολλές φορές από τις διαθέσεις μας και μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι!
Τέταρτον: Ο κ. Ντούρας, εκτός από το κίνημά μας και τους παραγωγούς, στην συνέντευξή του αφήνει υπονοούμενα και για τις κρατικές υπηρεσίες ελέγχου, στις οποίες διατείνεται ότι απευθύνθηκαν και τους είπαν ότι δεν μπορούν να επέμβουν λόγω της ημέρας (Σάββατο). Αν ήταν πιο προσεκτικός θα ήξερε ότι σε κάποια διάθεσή μας στο πρόσφατο παρελθόν έχει γίνει έλεγχος από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφέρειας, ημέρα Σάββατο. Επίσης η νομιμότητα της διάθεσης τελεί υπό την έγκριση του Δήμου Λαρισαίων που μας παραχωρεί με άδεια τον χώρο, ελέγχει τα παραστατικά των παραγωγών και τους παρέχει την σχετική άδεια. Και για να ολοκληρώσουμε την απάντησή μας σε όσα ανυπόστατα ανέφερε ο κ. Ντούρας, θα αναφερθούμε σε κάτι, που το θεωρούμε το σπουδαιότερο όλων, αλλά που δεν έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε από τον κ. Ντούρα να έχει τις ίδιες ευαισθησίες.
Και οι Ενεργοί Πολίτες καταλήγουν: Βασικότατος σκοπός των διαθέσεων Χωρίς Μεσάζοντες που διοργανώνουν οι Ενεργοί Πολίτες, είναι η συλλογή τροφίμων για τις 110 και πλέον άπορες οικογένειες που υποστηρίζουν! Με τις συμβάσεις που υπογράφουν οι παραγωγοί, προσφέρουν μία ποσότητα προϊόντος τους, ανάλογα με τις πωλήσεις τους, που διατίθεται σ’ αυτές τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να γευτούν εξαιρετικό αγνό μέλι ούτε στο όνειρό τους! Για όλα αυτά λοιπόν αλλά και για οτιδήποτε άλλο, είμαστε στη διάθεση του κ. Ντούρα να τον ενημερώσουμε και τον καλούμε να ανακαλέσει δημόσια όλες τις ανακρίβειες που ανέφερε στη συνέντευξή του, για την αποκατάσταση της αλήθειας! Να υπενθυμίσουμε ότι σύντομα θα οργανώσουμε διάθεση προϊόντων με όλες τις παραπάνω διαδικασίες τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά!
.eleftheria.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...