ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 8,5 ΕΚΤ.ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

Συν 8,5 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες

Την ξεκάθαρη πολιτική βούλησή τους να στηρίξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφορά τον πρωτογενή τομέα κατέθεσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα, σε ξενοδοχείο της πόλης, η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου με θέμα τα νέα προγράμματα Leader και αγροτικής ανάπτυξης. Η περιφερειακή αρχή, λόγω και των αρμοδιοτήτων της (μέσω ΕΣΠΑ κυρίως) , έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να έχει αναγάγει τον πρωτογενή τομέα σε πρώτη προτεραιότητα.

Στην ημερίδα, η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη αναφέρθηκε στην παράδοση της συνεργασίας της Περιφέρειας με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων. Η συνεργασία αυτή οδήγησε σε κατασκευή νέων στεγάστρων ζώων και σε παρεμβάσεις σε δρόμους πρόσβασης στα ορεινά βοσκοτόπια, μέσω προγραμμάτων Interreg. Η κ. Καλογιάννη επισήμανε ότι προωθείται και η εγκατάσταση αυτόνομων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μικρής ισχύος μέσω φωτοβολταϊκών panels. Υπενθύμισε δε ότι μέσω του προγράμματος Leader, που θα υλοποιήσει η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος» στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επιδοτηθούν για την μεταποίηση των προϊόντων τους: Στον τομέα του γάλακτος έως 600.000 ευρώ και με ποσοστό ενίσχυσης έως 65% και στον τομέα του κρέατος έως 600.000 ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης έως 50%.

Όσον αφορά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», στις υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν υποβληθεί συνολικά 292 φάκελοι προς χρηματοδότηση, με τον προϋπολογισμό τους να φθάνει περίπου τα 6 εκατ. ευρώ.

 Σημειωτέον ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ. Το αδιάθετο ποσό που προκύπτει και μια προσαύξηση κατά 10%, θα «επενδυθεί» σε δεύτερη πρόσκληση που αναμένεται να δημοσιευτεί το επόμενο δίμηνα. «Προκύπτουν, με τον τρόπο αυτόν, διαθέσιμα κονδύλια ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, που επαρκούν –κατ’ αναλογία- για την ένταξη 400 προτάσεων ‘Νέων Αγροτών’ από όλη την Ήπειρο. 

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όσους, με επιχειρηματική τεκμηρίωση, επιθυμούν ή θέλγονται να δραστηριοποιηθούν στους τομείς της κτηνοτροφίας, της αμπελουργίας, των αρωματικών φυτών, των οπωροκηπευτικών, της μελισσοκομίας ή και άλλων καλλιεργειών» ανέφερε η κ. Καλογιάννη.

Στην ημερίδα, χαιρετισμό έκανε και η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδια για τον πρωτογενή τομέα, Βάσω Μέγα, η οποία εξέφρασε τη βούληση του Δήμου να συνδράμει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
/typos-i.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...