ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ..ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΚΥΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ!!

Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Τσιρώνη,

 Οι επιδοτήσεις 25.000 Ελλήνων μελισσοκόμων βρίσκονται στον αέρα εξαιτίας της κωλυσιεργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδώσει την ΚΥΑ προκειμένου να εφαρμοστεί το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας 2017-2019, το οποίο τυπικά «τρέχει» εδώ και εννέα μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου του 2016.

Μάλιστα, μετά την ΚΥΑ θα πρέπει να εκδοθούν και οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις Δράσεις του Προγράμματος.

Σημειώνεται ότι το νέο Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, οι πόροι του οποίου προέρχονται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και 50% από το κράτος, έχει προϋπολογισμό 21,79 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, καθώς έχουν προβλεφθεί νέες δράσεις και αύξηση των κονδυλίων που αφορούν στη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, στη νομαδική μελισσοκομία και την εφαρμοσμένη έρευνα.

Αλλωστε, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παραγωγή μελιού με ετήσια παραγωγή 22.500 τόνους μελιού το 2015 και στη δεύτερη θέση στην κατοχή κυψελών με 2 εκατομμύρια κυψέλες.

Οπως εξηγεί στον «Αγροτικό Τύπο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), κ. Βασίλης Ντούρας, οι μελισσοκόμοι αγοράζουν τις κυψέλες τους, τις εξοφλούν, κόβουν τιμολόγιο και στη συνέχεια καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να πάρουν πίσω μέρος του ποσού που δικαιούνται από το εθνικό πρόγραμμα. Απευθύνει δε έκκληση στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Τσιρώνη, να υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ για να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις με εκπροσώπους του κλάδου με σκοπό να συζητηθούν οι άξονες του Νέου Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας. Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με επιστημονικούς φορείς, όπου συζητήθηκαν ο ρόλος των εποπτών των Κέντρων Μελισσοκομίας, η σύνδεση των Κέντρων Μελισσοκομίας με τα ερευνητικά κέντρα, η αναμόρφωση του Ηλεκτρονικού Δικτύου Μελισσοκομίας (melinet) και η χρηματοδότησή του, η παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης στους μελισσοκόμους, ο τρόπος επιτήρησης των εισβολών στις κυψέλες, η έρευνα στις ασθένειες των μελισσών, ο συντονισμός των εθνικών εργαστηρίων για την πρόληψη των ασθενειών, η χρήση σκευασμάτων για τη θεραπεία και η σημασία του βιολογικού τρόπου καταπολέμησής τους, η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των τιμών των σκευασμάτων, η χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την πρόληψη των μελιτοεκκρίσεων κ.λπ.

Ωστόσο, οι μελισσοκόμοι καταγγέλλουν ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονται για το «θεαθήναι», δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και ειδικά οι συσκέψεις με καθηγητές και ερευνητές γίνονται με σκοπό να αυξηθούν τα κονδύλια στην έρευνα και να μειωθούν για τους μελισσοκόμους που πραγματικά παράγουν. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «θέλουμε έρευνα, αλλά να είναι ανταποδοτική».

Στο μεταξύ, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για «κούρεμα» των επιδοτήσεων στην επόμενη τριετία, καθώς μετά την απόφαση οι μελισσοκόμοι να προχωρούν σε δηλώσεις για τις κυψέλες διαχείμασης (παράλληλα με τη θεώρηση των μελισσοκομικών βιβλιαρίων τους), ο αριθμός τους περιορίστηκε από τα 2 εκατομμύρια στις 1.240.000, δηλαδή εμφανίζονται μειωμένες κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Ετσι, η Κομισιόν δεν αποκλείεται στο επόμενο πρόγραμμα μελισσοκομίας να «ψαλιδίσει» αντίστοιχα και τα κονδύλια. Ομως, όπως αναφέρει ο κ. Ντούρας, όσοι δεν δήλωσαν τις κυψέλες τους το έκαναν επειδή ήταν αντίθετοι και όχι επειδή δεν διαθέτουν κυψέλες.

Σύμφωνα, δε, με παλαιότερη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «επειδή δεν συμμετέχουν όλοι οι μελισσοκόμοι στο Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας, η κύρωση σε περίπτωση μη υποβολής της δήλωσης δεν μπορεί να είναι μόνο ο αποκλεισμός από τις δράσεις του προγράμματος. 

Το βασικότερο κίνητρο για το μελισσοκόμο να δηλώσει τις κυψέλες διαχείμασης θα είναι ότι, χωρίς τη δήλωση αυτή, δεν θα περιλαμβάνεται στο ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο και άρα δεν θα μπορεί να διαθέσει νόμιμα την παραγωγή του, κάτι που εξασφαλίζουμε συνδέοντας το ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο με την αξιοποίηση από το μελισσοκόμο των διατάξεων του κανονισμού ΕΚ 852/2004, που ελπίζουμε σύντομα να καταλήξουμε στην τελική του μορφή και συνακόλουθα στη νομοθέτησή του.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις του προγράμματος που αφορούν στον εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη νομαδική μελισσοκομία, η ΟΜΣΕ καταγγέλλει την «αυθαίρετη, εκ μέρους του Τμήματος Μελισσοκομίας, αλλαγή των όρων συμμετοχής στις δράσεις, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας (έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης).

Ειδικότερα, η εκ των προτέρων υποβολή ενός πλάνου στις ΔΑΟΚ για τις μετακινήσεις όλης της χρονιάς είναι παράλογη, καθώς ουδείς μελισσοκόμος μπορεί εκ των προτέρων να προβλέψει τις μελιτοφορίες, που είναι συνυφασμένες με τις καιρικές συνθήκες, τις οποίες είναι προφανές ότι δεν γνωρίζει εκ των προτέρων. Υπάρχουν χρονιές που αρκούν δύο μετακινήσεις (οι ελάχιστες δυνατές) για ικανοποιητική παραγωγή μελιού και χρονιές (οι περισσότερες δυστυχώς) που είναι αναγκαίες ακόμα και 6 μετακινήσεις. Αλλωστε, το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας καλύπτει όλο το έτος και σε κάθε μετακίνηση ο μελισσοκόμος συμπληρώνει το σχετικό δελτίο αποστολής».

Τέλος, επισημαίνει ότι οι δράσεις του προγράμματος πάντα διεκπεραιώνονταν από τα Κέντρα Μελισσοκομίας και όχι από τις ΔΑΟΚ που είχαν ελεγκτικό ρόλο. Οποιαδήποτε αλλαγή στις προϋποθέσεις συμμετοχής (αριθμός κατεχόμενων κυψελών, εισοδηματικά κριτήρια κ.λπ.), χωρίς σχετική Υπουργική Απόφαση, δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή από τους μελισσοκόμους.

Περιγραφή των μέτρων και δράσεων του προγράμματος

Για την τριετία 2017 – 2019 θα υλοποιηθούν τα παρακάτω μέτρα και επιμέρους δράσεις:
1ο ΜΕΤΡΟ: Τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων προϋπολογισμού 1,395 εκατ. ευρώ κατ’ έτος

Το μέτρο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

• Δράση 1.1: Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας

Τα Κέντρα Μελισσοκομίας καλύπτουν χωροταξικά όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και αποτελούν το σύνδεσμο μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος. Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των Κέντρων Μελισσοκομίας παρέχει συμβουλές και πρακτική βοήθεια στους μελισσοκόμους σε θέματα που τους απασχολούν, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας των προϊόντων κυψέλης. Τα έξοδα των Κέντρων Μελισσοκομίας θα περιλαμβάνουν δαπάνες για μετακινήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενημέρωση και εκπαίδευση των μελισσοκόμων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και δαπάνες για τεχνική στήριξη των μελισσοκόμων με εκτύπωση ενημερωτικών εντύπων κ.λπ.

• Δράση 1.2: Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας

Κάλυψη δαπανών λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Δικτύου Μελισσοκομίας, www.melinet.gr. Η εισαγωγή στοιχείων, όπως άρθρα σχετικά με τη μελισσοκομία, μελέτες, αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων, σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις κ.λπ. πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ. Παράλληλα, η ηλεκτρονική βάση δεδομένων χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των στοιχείων επιμέρους δράσεων του μελισσοκομικού προγράμματος.

• Δράση 1.3: Εκπαιδεύσεις – Εντυπα

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για εκπαίδευση των Ελλήνων μελισσοκόμων σε σαφώς οριζόμενα πρακτικά ή τεχνικά θέματα και έκδοση ενημερωτικού έντυπου υλικού.

• Δράση 1.4: Στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης
Η δράση περιλαμβάνει κάλυψη δαπανών για:

i. τη διοργάνωση ή τη συμμετοχή σε ημερίδες, εκθέσεις ή την υλοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν στόχο να αναδείξουν την ποιότητα του κοινοτικού μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης,

ii. την επιμέλεια και την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων μελισσοκομικού περιεχομένου.

2ο ΜΕΤΡΟ: Καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών ύψους 800.000 ευρώ κατ’ έτος
Το μέτρο περιλαμβάνει την εξής δράση:

Δράση 2.1: Εχθροί και ασθένειες μελισσών: Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εισβολών στις κυψέλες, καθώς και την αγορά εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμησή τους.

3ο ΜΕΤΡΟ: Εξορθολογισμός της εποχικής μετακίνησης προϋπολογισμού 4,64 εκατ. ευρώ κατ’ έτος

Η άσκηση της νομαδικής μελισσοκομίας είναι προϋπόθεση για την ορθολογική εκμετάλλευση των ανθοφοριών και την παραγωγή ποιοτικών μελισσοκομικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, θεωρείται αναγκαία η πρόβλεψη δράσεων που αφορούν στη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Το μέτρο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

• Δράση 3.1: Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων κυψελών με νέες, προς διευκόλυνση των μετακινήσεων, ώστε να γίνεται ορθολογική εκμετάλλευση της ανθοφορίας και των μελιτοεκκρίσεων, με σκοπό την ποιοτική και την ποσοτική βελτίωση της παραγωγής αμιγών (μονοανθικών) τύπων μελιού. Το ποσοστό αντικατάστασης των παλιών και φθαρμένων κυψελών ανέρχεται μέχρι και 10% των κατεχόμενων κυψελών ανά μελισσοκόμο.

• Δράση 3.2: Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας

Η δράση αφορά στην ενίσχυση των επαγγελματιών μελισσοκόμων για την κάλυψη μέρους των δαπανών μετακίνησης των μελισσοσμηνών τους, με σκοπό την εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων, δεδομένου ότι στη χώρα μας η μελισσοκομία ασκείται κυρίως νομαδικά.

4ο ΜΕΤΡΟ: Μέτρα στήριξης των εργαστηρίων ανάλυσης προϊόντων μελισσοκομίας με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων δαπάνης 260.000 ευρώ κατ’ έτος

Το μέτρο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

• Δράση 4.1: Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την πραγματοποίηση αναλύσεων δειγμάτων ελληνικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης (φυσικό μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη, γύρη, κερί μέλισσας), σε διαπιστευμένα εργαστήρια, με στόχο την αναβάθμιση της αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων και τη διευκόλυνση της εμπορίας τους.

• Δράση 4.2: Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την ίδρυση και τη λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης μελιού, με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων.

6ο ΜΕΤΡΟ: Συνεργασία με ειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της μελισσοκομίας και των μελισσοκομικών προϊόντων ύψους 120.000 ευρώ κατ’ έτος

Το μέτρο περιλαμβάνει την εξής δράση:

• Δράση 6.1: Εφαρμοσμένη έρευνα

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την ενίσχυση ερευνητικών φορέων για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης, την καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών των μελισσών και τη γενικότερη βελτίωση της μελισσοκομικής πρακτικής. Συγκεκριμένα, οι ερευνητικοί φορείς οφείλουν να παρουσιάσουν στο τέλος του προγράμματος συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι ωφέλησαν τον τομέα της μελισσοκομίας και λαμβάνονται υπόψη δημοσιεύσεις που έγιναν για το συγκεκριμένο έργο. Τα προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας για την περίοδο 2017-2019 είναι τα εξής:

– Διαφύλαξη και γενετική βελτίωση επιλεγμένων ελληνικών πληθυσμών μελισσών, όσον αφορά στις επιδόσεις και την ανθεκτικότητά τους.

– Μελέτη, διαχείριση και αντιμετώπιση εχθρών, ασθενειών και ιώσεων μελισσών.

– Βιολογικές δράσεις των προϊόντων μέλισσας.

– Χρήση προϊόντων μελισσοκομίας σε καινοτόμα προϊόντα τροφίμων.

– Μελέτη του αμιγούς χαρακτήρα ελληνικών μελιών με συνδυασμό των μικροσκοπικών, φυσικοχημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους.

– Καταγραφή μελισσοκομικών φυτών, μελέτη διάρκειας ανθοφορίας και προσφορά τους στις μέλισσες.

– Διερεύνηση της επίδοσης μελισσιών σε διάφορες ζώνες και περιοχές της Ελλάδας κ.λπ.

8ο ΜΕΤΡΟ: Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων στην αγορά προϋπολογισμού 50.000 ευρώ κατ’ έτος

Το μέτρο περιλαμβάνει την εξής δράση:

• Δράση 8.1: Αναγνώριση μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) ή ως Ιδιότυπου Παραδοσιακού Προϊόντος (ΙΠΠ)

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για σύνταξη και υποβολή φακέλου για την αναγνώριση του μελιού και των λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων ως ΠΟΠ – ΠΓΕ – ΙΠΠ. Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζεται το ακριβές περιεχόμενο κάθε επιμέρους δράσης του προγράμματος.

Χρηματοδότηση του προγράμματος

1. Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στο ποσό των 21,79 εκατ. ευρώ.

2. Το 50% της παραπάνω δαπάνης και μέχρι το ποσό των 10,89 εκατ. ευρώ βαρύνει το Ευρωπαϊκό
Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, ενώ το υπόλοιπο 50% της δαπάνης βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

3. Το ποσό αυτό επιμερίζεται για κάθε έτος εφαρμογής ως ακολούθως:

Δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι των δράσεων του Μελισσοκομικού Προγράμματος μπορεί να είναι:

α) Νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το ΥπΑΑΤ.

β) Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται στο μελισσοκομικό τομέα.

γ) Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα.

δ) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της μελισσοκομίας (μελισσοκόμοι με εγγεγραμμένες κυψέλες διαχείμασης, ιδιώτες τυποποιητές-συσκευαστές μελιού).

Γωγώ Κατσέλη

Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...