ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΝΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΝΕΟ..ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ..ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγροτικα δανεια

«Πράσινο φως» για «κούρεμα» των χρεών που έχουν οι κάθε είδους αγροτικές επιχειρήσεις, εξαιτίας του ανατοκισμού παλιών τραπεζικών δανείων ανάβει ο Αρειος Πάγος. 

Με ομόφωνη απόφασή της η πλήρης Ολομέλεια ΑΠ λέει «ναι» στον «κόφτη» που θεσπίστηκε με τον Νόμο 3259/04 για τα χρέη από πανωτόκια για τους αγρότες, κρίνοντας ότι το «ψαλίδισμα» των οφειλών μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο σε μεμονωμένους αγρότες (φυσικά πρόσωπα) αλλά και σε νομικά πρόσωπα-αγρότες, επεκτείνοντας έτσι την ευνοϊκή ρύθμιση σε όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς κ.λπ., που δραστηριοποιούνται σε ευρύτατο φάσμα, όπως σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, αγροτουρισμό, αγροτοβιομηχανία.

Μάλιστα το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι ο «κόφτης» των τραπεζικών χρεών εφαρμόζεται ευρύτερα, ακόμα και σε αγροτικές επιχειρήσεις που «έκλεισαν» ή σε αγρότες που κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ένταξης στα προνόμια του Ν. 3259/04 είχαν απολέσει την ιδιότητα του αγρότη.
Αποκρούοντας την τραπεζική πρακτική που εφάρμοζε το «ψαλίδισμα» μόνο σε αγρότες-φυσικά πρόσωπα και εφόσον ήταν ενεργοί (τόσο κατά τη χορήγηση του δανείου όσο και κατά τη ρύθμιση της οφειλής), η Ολομέλεια ΑΠ ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή και τη μείωση σημαντικών χρεών, που «σέρνονται» σε πολλές δίκες «από τα παλιά», αφού αφορούν δάνεια που ως επί το πλείστον είχαν δοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της ευνοϊκής για τους οφειλέτες νομοθεσίας.

Την υπόθεση παρέπεμψε το Α’ Τμήμα ΑΠ στην πλήρη Ολομέλεια ως «μείζονος σπουδαιότητος», για να λυθούν νομικά ζητήματα «γενικότερου ενδιαφέροντος», που έχουν συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων.

Κοινωνικό πρόβλημα
Για να αντιμετωπιστεί το ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα που προκάλεσαν σε προηγούμενες δεκαετίες οι αλόγιστοι ανατοκισμοί (πανωτόκια) σε τραπεζικά δάνεια όταν καθυστερούσε για λίγο η αποπληρωμή δόσεων, οι Νόμοι 2789/00 και 2912/01 έδωσαν μια πρώτη «ανάσα», περιορίζοντας σε συγκεκριμένα ποσοστά το ύψος των οφειλών (ανάλογα με τον χρόνο λήψης του δανείου), ενώ ο Ν. 3259/04 όρισε για τα δάνεια που είχαν συνομολογηθεί προ της ισχύος του ή συνάπτονταν με τράπεζες τότε ότι η συνολική οφειλή δεν μπορούσε να ξεπερνά το τριπλάσιο του κεφαλαίου της, ενώ για τους αγρότες προβλεπόταν ακόμα ευνοϊκότερα, ότι δεν επιτρεπόταν να υπερβεί το διπλάσιο.
Ακολούθησε «μπαράζ» αγωγών στα δικαστήρια, γιατί οι τράπεζες εφάρμοσαν την ρύθμιση μόνο σε φυσικά πρόσωπα (μεμονωμένους)-αγρότες, εξαιρώντας τα νομικά πρόσωπα που αποτελούνταν από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Τριάντα μέλη του ΑΠ, υπό την πρόεδρο Β. Θάνου, δέχθηκαν (11/16) ότι ο «κόφτης» εφαρμόζεται και στα νομικά πρόσωπα, σε προσωπικές και κεφαλαιουχικές εταιρείες, αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.λπ. Ετσι η προνομιακή ρύθμιση «πιάνει» όσους ασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη δασοπονία, την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια κ.λπ., καθώς επίσης με τη μεταφορά, την τυποποίηση, τη συσκευασία, τη μεταποίηση κ.λπ. αγροτικών προϊόντων, με αγροτοβιοτεχνικές, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότητες παραδοσιακής βιοτεχνίας και διατήρησης του φυσικού χώρου κ.λπ.
Ο ΑΠ υπογραμμίζει ότι η αντίθετη τραπεζική άποψη οδηγεί σε ανεπιεική αποτελέσματα, αφού έτσι αποκλείονται αγρότες που συνέστησαν νομικά πρόσωπα προς επιτυχέστερη εκμετάλλευση της αγροτικής δραστηριότητας ως αναγκαίου όρου για να τύχουν επιδοτούμενου επιτοκίου και χρηματικών επιχορηγήσεων από το Δημόσιο ή φορείς της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ETHNOS.GR
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...