ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ....ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ!!

«Μερικές φορές μαζεύουμε τις νεκρές μέλισσες με το φτυάρι! Είναι φανερό πως έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση, γιατί η γλώσσα τους κρέμεται έξω από το στόμα τους». Ο πρόεδρος του συλλόγου «Αττική Μελισσοκομία», Γιάννης Ψάρρας, προειδοποιεί: «Το πρόβλημα της δηλητηρίασης των μελισσών από τα φυτοφάρμακα, ειδικά τα νεονικοτινοειδή, αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και απειλούν πλέον ευθέως τη μέλισσα, δηλαδή τον μεγαλύτερο επικονιαστή της φύσης» συμπληρώνει.

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα απαγορεύονται στην Ε.Ε. (η απαγόρευση θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο του 2015). Ο κ. Ψάρρας, όμως, καταγγέλλει στην «Κ» εκτεταμένο λαθρεμπόριο. «Στην πράξη είναι εύκολο να βρεις νεονικοτινοειδή, τα οποία εισάγονται λαθραία. Κοστίζουν πάμφθηνα, αλλά καταστρέφουν τα πάντα. Και βεβαίως, πολλοί χρήστες δεν το γνωρίζουν» λέει ο πρόεδρος της «Αττικής Μελισσοκομίας».

 Αρκετά από τα σκευάσματα αυτά παράγονται σε ευρωπαϊκές χώρες, με προορισμό να πωληθούν εκτός Ε.Ε., αλλά τελικά καταλήγουν παράνομα και σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Ψάρρας υπογραμμίζει την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους από τα νεονικοτινοειδή, αλλά τονίζει πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι από τις κρατικές αρχές στα σημεία εισαγωγής των φυτοφαρμάκων. «Δεν μπορούμε να ψάχνουμε σε κάθε σημείο πώλησης, πρέπει να σταματήσει η παράνομη εισαγωγή αυτών των τοξικών ουσιών».«Η ανάγκη προστασίας της μέλισσας δεν αφορά μόνο τον κλάδο των μελισσοκόμων, δεν είναι στενά οικονομικό ζήτημα» λέει ο κ. Ψάρρας. «Η μέλισσα είναι κρίσιμος κρίκος στη γονιμοποίηση των φυτών. Εάν καταστρέψουμε τις μέλισσες, δεν θα υπάρχει επικονίαση» τονίζει.

Εντονος διάλογος για... την επιλογή άνθους

Να δώσουμε το δικαίωμα στις μέλισσες να επιλέγουν εάν θα γευθούν δηλητηριασμένη ή όχι γύρη; Σε αυτή την παράλογη πρόταση οδηγούνται οι οπαδοί της ελεύθερης πώλησης νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.

Καθώς η απαγόρευσή τους στην Ε.Ε. θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο (στις ΗΠΑ κυκλοφορούν ελεύθερα), γίνεται έντονος διάλογος. Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών των νεονικοτινοειδών είναι πως οι μέλισσες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το άνθος το οποίο θα επισκεφθούν, αποφεύγοντας αυτά που είναι ραντισμένα. Στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature παρουσιάστηκαν στο τεύχος Απριλίου νέες επιστημονικές έρευνες, οι οποίες, παρά τις διαφορές τους, δείχνουν πως οι μέλισσες δεν μπορούν να αποφύγουν τα… άνθη του κακού!

Πείραμα που έγινε εργαστηριακά στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Τζεραλντίν Ράιτ, έδειξε πως οι μέλισσες δεν επέλεγαν μεταξύ των φυτών που είχαν νεονικοτινοειδή ή όχι, ενώ μελετώντας παραπέρα, βρέθηκε πως δεν μπορούν να γευθούν τη διαφορά. 

Σουηδική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ραντ εξέτασε τη συμπεριφορά διαφόρων ειδών μελισσών (και άγριων μελισσών) σε χωράφια που ήταν ραντισμένα με φυτοφάρμακα ή όχι. Η βασική ανησυχία προήλθε από το εύρημα ότι η παρουσία των άγριων μελισσών στα δηλητηριασμένα χωράφια έπεφτε στο μισό. «Φοβάμαι για τις επιπτώσεις στις άγριες μέλισσες», δήλωσε ο κ. Μάι Ρούντολφ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ο Κρίστοφερ Κόνολι, από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Νταντί, δηλώνει σίγουρος για τις αρνητικές συνέπειες των νεονικοτινοειδών. Καλό είναι λοιπόν να αφήσουμε τα πειράματα με τη φύση…

kathimerini.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...