ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.

Το τελικό πράσινο φως έδωσε στις 2/3 το Συμβούλιο στους νέους κανόνες που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός τους. 
Η Οδηγία θα τεθεί σε ισχύ σε 20 μέρες ύστερα από την δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. «Οι νέοι κανόνες θα δώσουν στα κράτη μέλη την ελευθερία της επιλογής: να μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για να καλλιεργούνται στο έδαφός τους ή όχι. Αυτό είναι σύμφωνο με την αρχή της επικουρικότητας και σέβεται τους πολίτες και τις προτιμήσεις των αγροτών», δήλωσε ο Janis Duklavs, ο Λετονός Υπουργός Γεωργίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Δύο τρόποι «εξαίρεσης»

Η νέα οδηγία παρέχει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, υπό ορισμένες συνθήκες σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία:
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης, όπου ένα κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει να τροποποιήσει το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής
Όταν ένας ΓΤΟ έχει εγκριθεί, το κράτος μέλος μπορεί να απαγορεύσει ή να περιορίσει την καλλιέργεια του για λόγους που σχετίζονται με στόχους περιβαλλοντικής ή γεωργικής πολιτικής, ή άλλους επιτακτικούς λόγους, όπως πχ ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η χρήση της γης, κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους παλιούς κανόνες, τα κράτη μέλη μπορούσαν προσωρινά να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τη χρήση των ΓΤΟ στην επικράτειά τους, μόνον εφόσον είχαν νέα στοιχεία ότι ο εν λόγω γενετικά τροποποιημένος οργανισμός αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ερωτηματικά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Τρία χρόνια πήρε στην Ευρώπη για να σπάσει το αδιέξοδο σχετικά με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τον περασμένο μήνα να δώσει στα κράτη μέλη την επιλογή να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Αν και οι ΓΤΟ χρησιμοποιούνται ευρέως στις ΗΠΑ και την Ασία, στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη αντίθεση.
«Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη συμβιβαστική λύση για την ώρα. Γνωρίζουμε ότι το θέμα συζητείται πάρα πολύ συναισθηματικά και πολλοί πολίτες είναι πάρα πολύ εναντίον του, έτσι πρέπει να σεβαστούμε αυτή την άποψη», δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Elisabeth Koestinger.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια για τους αγρότες και πώς η ενιαία αγορά θα λειτουργεί μεταξύ των χωρών με τις αντίθετες θέσεις.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες και εκτός Ευρώπης αναφορικά με το τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση της ΕΕ στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Πηγή: EurActiv
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...