ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

"BEE CARE" ΑΠΟ ΤΗΝ BAYER -/- KAI ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΜΕ 2 ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΕΥΝΩΝ.

Δρ. Christian Maus: Δεσμευόμαστε για την εξεύρεση λύσεων ως προς την ενίσχυση της υγείας και της ασφάλειας των μελισσών Δρ. Christian Maus: Δεσμευόμαστε για την εξεύρεση λύσεων ως προς την ενίσχυση της υγείας και της ασφάλειας των μελισσών
Για το πρόγραμμα «Bee Care» της Bayer μιλάει σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, ο Δρ. Christian Maus, Bayer Bee Care Center / Global Pollinator Safety Manager. Μεταξύ άλλων ο Δρ. Maus μας αναφέρει ότι το πρόγραμμα βασίζεται σε σχεδόν 30 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της υγείας και των ασθενειών της μέλισσας στην Bayer Animal Health. Επιπλέον μας τονίζει ότι και η Ελλάδα εμπλέκεται σε αυτό το πρόγραμμα αφού «κατά την ανάπτυξη του φαρμάκου 


“CheckMite +” για τις μέλισσες συνεργαστήκαμε με τον Καθηγητή κ. Ανδρέα Θρασυβούλου από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας στη Θεσσαλονίκη». Σημειώνει επίσης ότι η ασφάλεια των προϊόντων της εταιρείας για τις μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την Bayer, και παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο ως κριτήριο για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Δρ. Christian Maus στον ΑγροΤύπο:

  • Από πότε είναι σε ισχύ το πρόγραμμα της Bayer «Bee Care» και ποια είναι τα κύρια πεδία δράσης και οι στόχοι του;
Το 2011, η Bayer πήρε τη στρατηγική απόφαση να καταρτίσει ένα πρόγραμμα για την προστασία των μελισσών με την ονομασία «Bee Care». Ως αποτέλεσμα έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής δύο κέντρα, το ένα το 2012 στο Monheim της Γερμανίας, και το άλλο, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στο Research Triangle Park, στη Βόρεια Καρολίνα, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που εξυπηρετεί τη Βόρεια Αμερική. Το πρόγραμμα βασίζεται σε σχεδόν 30 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της υγείας και των ασθενειών της μέλισσας στην Bayer Animal Health (συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις μέλισσες). Επιπλέον, έχουμε μια μακρόχρονη ιστορία, πλέον των 70 χρόνων, στην πραγματοποίηση ελέγχων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μας για την ασφάλεια των μελισσών.
Συνδυάζοντας τώρα τους πόρους και την τεχνογνωσία για την υγεία των μελισσών από τις εταιρείες μας Bayer HealthCare Animal Health και Bayer CropScience, τα κέντρα μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε και να συνδέσουμε καλύτερα ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, να ανταποκριθούμε στις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους αλλά και να αναζητήσουμε ευκαιρίες συνεργασίας σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των μελισσών.
  • Σε ποιες χώρες εξελίσσεται αυτό το πρόγραμμα για την προστασία των μελισσών; Συμπεριλαμβάνεται ήδη η Ελλάδα ή αυτό θα γίνει μελλοντικά;
Τα κέντρα χρησιμεύουν ως μια «επιστημονική και επικοινωνιακή πλατφόρμα» μέσω της οποία αναπτύσσεται το πρόγραμμα για την προστασία των μελισσών και ενθαρρύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών. Μάλιστα παρέχεται και ένα διαδικτυακό φόρουμ για συζητήσεις και νέες ιδέες.
Συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας από διάφορες χώρες προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο (Bee Care) για την προστασία των μελισσών, το οποίο θα προωθήσει την εφαρμογή αειφορικών πρακτικών καλλιέργειας και καλών πρακτικών μελισσοκομίας στις χώρες αυτές.
Παρέχουμε επίσης σε χώρες προϊόντα από υλικά που δεν επηρεάζουν τις μέλισσες για να μπορούν οι χώρες αυτές να στηρίξουν και τις δικές τους δραστηριότητες Bee Care. Επιπλέον, και οι συνάδελφοί μας στην Ελλάδα συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα Bayer Bee Care και υποστηρίζουν τις ερευνητικές δραστηριότητες και τα μέτρα διαχείρισης που θέτει η Bayer.
Κατά την ανάπτυξη του φαρμάκου μας “CheckMite +” για τις μέλισσες (ένα βαρροακτόνο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, με τη δραστική ουσία coumaphos) συνεργαστήκαμε με τον Καθηγητή κ. Ανδρέα Θρασυβούλου από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας στη Θεσσαλονίκη.
Επί του παρόντος συνεργαζόμαστε με τον Καθηγητή κ. Ηλία Παπαδόπουλο όσον αφορά τη βαρρόα. Σχετικά με τα μελλοντικά μας σχέδια για τα νέα μας προϊόντα Varroa Gates (νέα κτηνιατρικά φάρμακα, για την καταπολέμηση της βαρρόας), που τώρα αναπτύσσονται από τη Bayer HealthCare Animal Health, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα βγουν και στην ελληνική αγορά.
  • Ποιο είναι το σημαντικότερο αποτέλεσμα από το πρόγραμμα αυτό μέχρι σήμερα;
Απόρροια του προγράμματος Bayer Bee Care είναι η συνεργασία μας με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, μελισσοκόμους και βιομηχανικούς εταίρους ανά τον κόσμο για την πραγματοποίηση συναρπαστικών ερευνητικών έργων. Κοιτώντας μπροστά, η Bayer θα συνεχίσει να ακολουθεί μια ορθή πρακτική ανάπτυξης και διαχείρισης των προϊόντων της, αναγνωρίζοντας και σεβόμενη το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές στους κήπους μας, στις καλλιέργειές μας και στον πλανήτη μας.
Τα αποτελέσματα από τις συνεργασίες μας με διάφορους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς στα προγράμματα Bee Care μπορούν να αναζητηθούν στο περιοδικό BEENOW, μια έκδοση προεπισκόπησης που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους μετά την ημερίδα περί μελισσών, το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου 2014, στην Ετήσια Συνέντευξη Τύπου της Bayer CropScience.
  • Για τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα από τη Bayer (και άλλες εταιρείες) υπάρχουν υπόνοιες ότι συμβάλλουν στη μείωση των μελισσών. Ποια είναι η σημερινή θέση της Bayer για αυτό και πώς εμπλέκεται το πρόγραμμα Bee Care;
Υποστηρίζουμε πλήρως την επιδίωξή μας για τη βελτίωση της υγείας των μελισσών, και πιστεύουμε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με την κακή υγεία των μελισσών, όπως το άκαρι Varroa, τις ασθένειες και ιώσεις των μελισσών, καθώς και η ανάγκη περισσότερων σημείων με βλάστηση πλούσια σε νέκταρ και γύρη για τις μέλισσες, πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.
Δεσμευόμαστε για την εξεύρεση λύσεων ως προς την ενίσχυση της υγείας και της ασφάλειας των μελισσών όπως π.χ. διασφαλίζοντας την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσω της έρευνας προωθώντας «φιλικών προς τις μέλισσες» γεωργικών πρακτικών και διαχέοντας τη γνώση και την εμπειρία στους ενδιαφερόμενους από το χώρο της μελισσοκομίας και στις αγροτικές κοινότητες.
Η Bayer κάνει μεγάλες προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση κάθε κινδύνου για τις μέλισσες και το επιτυγχάνει αυτό με εκτεταμένες δοκιμές, με την αξιολόγηση των κινδύνων και των μέτρων διαχείρισης των προϊόντων. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή, όταν χρησιμοποιούνται υπεύθυνα και σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.
Ενώ από τη μια πλευρά υπήρξαν εργαστηριακές ή αλλιώς τεχνητά σχεδιασμένες μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι τα νεονικοτινοειδή παρουσιάζουν αρνητικές επιδράσεις στις μέλισσες, από την άλλη πλευρά μεταγενέστερες μελέτες πεδίου, χρησιμοποιώντας πραγματικές καταστάσεις, με κανονικές αποικίες μελισσών υπό ρεαλιστικές συνθήκες γεωργικής χρήσης, με πραγματικούς μελισσοκόμους, αποκάλυψαν ότι αυτά τα εντομοκτόνα δεν αποτελούν κίνδυνο για τις αποικίες των μελισσών όταν εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Η Bayer έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Bayer Bee Care ως μια πρωτοβουλία που συντονίζει και ενοποιεί όλο το έργο της Bayer στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας των μελισσών. Υποστηρίζουμε την ακαδημαϊκή έρευνα αναφορικά με τις διάφορες πτυχές της ασφάλειας των μελισσών από τα νεονικοτινοειδή, για παράδειγμα, οι έρευνες για τις υπο-θανατηφόρες επιδράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος FitBee στη Γερμανία.
Σχετικά με την υποτιθέμενη αρνητική επίπτωση των νεονικοτινοειδών στις μέλισσες αναφερόμαστε στο ακόλουθο άρθρο. Οι περισσότεροι επιστήμονες της μελισσοκομίας και άλλοι ειδικοί αμφισβητούν το κατά πόσο τα νεονικοτινοειδή είναι πραγματικά η αιτία απώλειας μελισσών. Επιπλέον ρυθμιστικές αρχές από το εξωτερικό επιβεβαιώνουν ότι τα φυτοφάρμακα αυτά δεν δημιουργούν μεγαλύτερους κινδύνους:
Άρθρο για την επίπτωση των νεονικοτινοειδών στις μέλισσες
  • Τα δεδομένα πριν από την καταχώρηση ενός νέου προϊόντος επαρκούν συνήθως για να εγγυηθούν καμία επίδραση στις μέλισσες;
Η Bayer CropScience διανέμει μόνο τα προϊόντα φυτοπροστασίας στα οποία έχει χορηγηθεί κανονιστική έγκριση από τις αρχές των ενδιαφερομένων χωρών, τα οποία είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα και με τον τρόπο που προορίζονται, και τα οποία δεν θέτουν σε κίνδυνο είτε τους ανθρώπους είτε το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγγραφής, η Bayer CropScience παρουσιάζει την ολοκληρωμένη τεκμηρίωση για την αξιολόγηση των προϊόντων της.
Η ασφάλεια των προϊόντων μας για τις μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την Bayer, και παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο ως κριτήριο για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης ενός προϊόντος, διεξάγονται πολυάριθμες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την ασφάλειά του για τις μέλισσες. Αυτό ξεκινά με δοκιμές ελέγχου στο εργαστήριο σε πρώιμο στάδιο, συνεχίζει με μελέτες ημι-πεδίου σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, προκειμένου να αναπτύξουν πρότυπα φιλικής χρήσης προς τους επικονιαστές, και τελειώνει με τις οικοτοξικολογικές μελέτες που έχουν υποβληθεί στις αρχές εντός του φακέλου ρύθμισης, πριν από την καταχώριση του προϊόντος.
Οι οικοτοξικολογικές μελέτες για ένα εντομοκτόνο, για παράδειγμα, είναι συνήθως πολύ εκτενείς και πολύπλοκες, ενδέχεται να περιλαμβάνουν εργαστηριακές μελέτες σε ενήλικες μέλισσες και τις προνύμφες τους, μελέτες χρόνιας τοξικότητας, μελέτες ημι-πεδίου, και μελέτες πεδίου που διεξάγονται υπό πραγματικές συνθήκες, που μπορεί να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν. Όλα αυτά τα στοιχεία στη συνέχεια αξιολογούνται κριτικά από τον εμπειρογνώμονα των ρυθμιστικών αρχών, και μόνο όταν είναι πεπεισμένος ότι είναι ασφαλή για τις μέλισσες, μπορεί αυτό να εγγραφεί και να χρησιμοποιείται στον αγρό, όπως προορίζεται.
Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι τα δεδομένα που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη ενός προϊόντος είναι απολύτως επαρκή για να διασφαλιστεί η προστασία των μελισσών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το χαμηλό και συνεχώς μειούμενο αριθμό των περιστατικών δηλητηρίασης των μελισσών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
agrotypos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...