ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου
σε ερώτηση του βουλευτή του Νομού Σερρών κ. Μάρκου Μπόλαρη για τη λειτουργία
των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
 


  • Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής η παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης.
  • Η ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στη συνδεδεμένη ενίσχυση της νέας ΚΑΠ έχει ως στόχο την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και τη στήριξη των εισοδημάτων των τευτλοκαλλιεργητών.
  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε οι πληρωμές του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των ετών 2012 – 2013 να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν στους δικαιούχους.
«Η κυβερνητική πολιτική στη ζάχαρη και κατ’ επέκταση στην τευτλοκαλλιέργεια συμπυκνώνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο που δεν είναι άλλος από την παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης. Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο το ΥπΑΑΤ συμπεριέλαβε την τευτλοκαλλιέργεια στις προτάσεις του για καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης, με στόχο την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και τη στήριξη των εισοδημάτων των τευτλοκαλλιεργητών. Παράλληλα έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες έτσι ώστε οι πληρωμές του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των ετών 2012 – 2013 να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν στους δικαιούχους. Είναι προφανές ότι η πολιτική του ΥπΑΑΤ αντικειμενικά υποβοηθείται αποφασιστικά από την αναγκαία αναδιάρθρωση της ΕΒΖ έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος παραγωγής της εθνικής ποσόστωσης» επισημαίνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Νομού Σερρών κ. Μάρκου Μπόλαρη για τη λειτουργία των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. 
Ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι «το κλείσιμο των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ αποφασίστηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ, διαδικασία για την οποία δεν είναι αρμόδιο να απαντήσει το ΥπΑΑΤ». 
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κουκουλόπουλος διευκρίνισε ότι «η δραματική πτώση των καλλιεργούμενων εκτάσεων τα έτη 2010 και 2011 συμπίπτει με την αποσύνδεση της τευτλοκαλλιέργειας από την ειδική ενίσχυση, η άνοδος το έτος 2012 συμπίπτει με την ένταξη της τευτλοκαλιέργειας στο μέτρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και εκ νέου πτώση τα επόμενα έτη στα χαμηλά επίπεδα του 2011 συμπίπτει με την ανεπιτυχή έκβαση της πώλησης της ΕΒΖ».

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1. Το κλείσιμο των 2 εργοστασίων της ΕΒΖ αποφασίστηκε στα πλαίσια αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ, διαδικασία για την οποία δεν είναι αρμόδιο να απαντήσει το ΥΠΑΑΤ.
2. Το ΥΠΑΑΤ από την πλευρά του έχει διαθέσιμα τα στοιχεία παρακολούθησης όλων των καλλιεργειών και εκτροφών άρα και των τεύτλων.Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει η πιο κάτω εικόνα για την εξέλιξη της τευτλοκαλιέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 
Σημειώνεται ότι για την κάλυψη της ποσόστωσης (158.702 τόνοι ζάχαρης) απαιτείται η καλλιέργεια περίπου 17.500 εκταρίων.
ΈτοςΚαλλιεργημένα Εκτάρια
  
200923.278,98
201013.515,44
20115.830,93
20129.373,01
20135.754,94
20146.245,28


3.  Οι έντονες διακυμάνσεις που παρατηρούνται στον πιο πάνω πίνακα δεν είναι τυχαίες.
-Η δραματική πτώση των ετών 2010 και 2011 συμπίπτει με την αποσύνδεση της τευτλοκαλλιέργειας από την ειδική ενίσχυση.
-Η άνοδος το έτος 2012 συμπίπτει με την ένταξη της τευτλοκαλιέργειας στο μέτρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
-Η εκ νέου πτώση τα επόμενα έτη στα χαμηλά επίπεδα του 2011 συμπίπτει με την ανεπιτυχή έκβαση της πώλησης της ΕΒΖ.

4. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι τα τελευταία χρόνια οι τευτλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται ότι η εμπορική πολιτική της ΕΒΖ (εισροές, τιμή παραγωγού) και οι αλλαγές στο καθεστώς ενίσχυσης είναι βασικοί λόγοι που τους απομακρύνουν από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

5. Η κυβερνητική πολιτική στη ζάχαρη και κατ’ επέκταση στην τευτλοκαλλιέργεια συμπυκνώνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο που δεν είναι άλλος από την παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης.

6. Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο το ΥΠΑΑΤ συμπεριέλαβε την τευτλοκαλλιέργεια στις προτάσεις του για καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης με στόχο την αύξηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων αλλά και τη στήριξη των εισοδημάτων των τευτλοκαλλιεργητών. 
Παράλληλα έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες έτσι ώστε οι πληρωμές του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των ετών 2012 -2013 να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν στους δικαιούχους .

7. Είναι προφανές ότι η πολιτική του ΥΠΑΑΤ αντικειμενικά υποβοηθείται αποφασιστικά από την αναγκαία αναδιάρθρωση της ΕΒΖ έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος παραγωγής της εθνικής ποσόστωσης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...