ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2014-2016.

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη η υπ’ αριθμ. 1078/71082/30-05-2014 απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και γενικότερα οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, για τα έτη 2014 - 2016.
Σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «το κονδύλι παραμένει το ίδιο. Εμείς ζητάμε οι εκπαιδεύσεις να γίνονται τους χειμερινούς μήνες, για να μπορούν να τις παρακολουθούν και οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι. Αυτή την περίοδο οι μελισσοκόμοι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας με τα μελίσσια τους. Ακόμη θέλουμε οι τριήμερες εκπαιδεύσεις για τους επαγγελματίες και για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν για πρώτη φορά με το επάγγελμα να γίνονται ξεχωριστά. Το θετικότερο θα ήταν να γίνονται δύο τέτοια προγράμματα σε κάθε νομό ένα για τους νέους και ερασιτέχνες και ένα για τους επαγγελματίες».

Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει την επιχορήγηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με συνολικό ποσό ύψους 300.000 ευρώ για την τριετία 2014 – 2016, με σκοπό το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση προγραμμάτων ταχύρυθμων εκπαιδεύσεων, στα οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι κάθε περιοχής.

Το 50% της παραπάνω δαπάνης προέρχεται από πόρους της Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο 50% της δαπάνης βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης καθορίζεται σε τρεις (3) ημέρες σε κάθε επιλέξιμη περιοχή, για κάθε έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Προβλέπεται η πραγματοποίηση κύκλων μαθημάτων ανά επιλέξιμη περιοχή έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος να έχουν καλυφθεί όλες οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:
- Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του
- Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
- Μελισσοκομικά φυτά
- Βασιλοτροφία
- Παραγωγή βασιλικού πολτού
- Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και καταπολέμησής τους (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης)
- Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών
- Παραγωγή προϊόντων κυψέλης και συντήρησή τους
- Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων
- Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)
- Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου
- Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων
- Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (π.χ. καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)
- Μεταχείριση των μελισσιών στη διάρκεια του έτους – τροφοδοσία
- Νομοθεσία - Προγράμματα

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, ως περίοδος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων καθορίζεται το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Ιουνίου κάθε έτους, ενώ για το πρόγραμμα του 2014, ο χρόνος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου.
Αγροτικα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...