ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ.

Στήριξη στους μελισσοκόμους οι οποίοι αποτελούν τους θεματοφύλακες της βιωσιμότητας των αγροτικών οικοσυστημάτων στην Ε.Ε. και άμεση ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού σε όλα στα στάδια της αντιμετώπισης του ζητήματος, ζήτησε ο Δημήτρης Μελάς σε συνέδριο της Κομισιόν που βρίσκεται σε εξέλιξη με θέμα "Προστασία και Υγεία των μελισσών".

Το συνέδριο διεξάγεται με σημαντική συμμετοχή στις Βρυξέλλες και είναι το πρώτο συνέδριο που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υγεία και προστασία των μελισσών, του σημαντικότερου επικονιαστή της ευρωπαϊκής υπαίθρου.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας μελισσών παρουσίασε το Βέλγιο (33,6%), ενώ εξίσου μεγάλα ποσοστά που ξεπερνούν το 20%, κατέγραψαν η Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Εσθονία και Μ. Βρετανία. Κάτω από 10% ποσοστά κατέγραψαν όλα τα κράτη μέλη του μεσογειακού νότου ενώ το χαμηλότερο ποσοστό κατέγραψε η Λιθουανία (3,5%).

Ο κ. Μελάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στη σημασία των μελισσών για την ευρωπαϊκή γεωργία, σημειώνοντας ότι το 85% των φυτών που ανθίζουν στην Ε.Ε. επικονιάζονται από μέλισσες. Δεδομένου αυτής της σημασίας αναδεικνύεται κεντρικό ζήτημα η ανάσχεση της αύξησης του ρυθμού θνησιμότητας που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ενθαρρυντικό στοιχείο βέβαια σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, είναι ότι η αύξηση του ρυθμού θνησιμότητας δεν αφορά όλη την Ε.Ε. Σε αντίθεση με την βόρεια και δυτική Ευρώπη, όπου η θνησιμότητα προσεγγίζει ακόμη και το 25-30%, τα κράτη μέλη της νότιας Ευρώπης (μεταξύ τους και η Ελλάδα) καταγράφουν αύξηση του αριθμού των μελισσών με το δείκτη ρυθμού θνησιμότητας να πέφτει κάτω από 10%.

Στοχευμένη τοποθέτηση για το θέμα πραγματοποίησε και ο Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η ολοένα και αυξανόμενη θνησιμότητα των μελισσών στην ευρωπαϊκή ήπειρο (με εξαίρεση τη Νότια Ευρώπη) φέρνει πιο επίκαιρη παρά ποτέ την υιοθέτηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προστασία των αποικιών των μελισσών.Μία τέτοια κατάλληλη υποδομή είναι η ίδρυση της πρώτης επίσημης ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων παρακολούθησης του πληθυσμού και του ρυθμού θνησιμότητας των μελισσών.


Ένα εργαλείο το οποίο μπορεί σε σύνδεση με τις εθνικές βάσεις δεδομένων να παρέχουν πλήρη γνώση για την εξέλιξη των αποικιών μελισσών. Η προώθηση και υποστήριξη διακρατικών και διεπιστημονικών συνεργασιών αναφορικά στην καλύτερη παρακολούθηση και αντιμετώπιση του θέματος θα αποτελέσει από δω και πέρα την αιχμή του δόρατος για την Κομισιόν.


Ο Επίτροπος Μποργκ επιπρόσθετα ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη στόχευση προς τη μελισσοκομία από μέτρα της ΚΑΠ, όπως είναι τα αγρό-περιβαλλοντικά μέτρα του 2ου πυλώνα. Επίσης, ο συχνός έλεγχος χρήσης φυτοφαρμάκων πλησίον αποικιών μελισσών, ο οποίος και πρόσφατα νομοθετήθηκε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, απομένει να δούμε τον τρόπο που θα εφαρμοστεί.

Αγροτικα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...