ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ.

Τη δυνατότητα απαλλαγής από την τήρηση απλογραφικών βιβλίων και έκδοσης μόνο φορολογικών στοιχείων θα έχουν και όσοι αγρότες είχαν ενταχθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Αυτό αναφέρεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η τήρηση στοιχείων είναι προαιρετική, δηλαδή όσοι κρατούσαν ως τώρα βιβλία θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν.
Ουσιαστικά με την εγκύκλιο επεκτείνεται και στους αγρότες που τηρούσαν βιβλία μέχρι το τέλος του 2013 η ισχύς των «διορθωτικών παρεμβάσεων» που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή τήρηση στοιχείων αντί για βιβλία με μικρότερο διαχειριστικό κόστος) για όσους αγρότες υποχρεούνται να μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ασκείται κάποια άλλη δραστηριότητα για την οποία είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων (π.χ. πώληση προϊόντων σε λαϊκές αγορές).
Σημειώνεται ότι η επιλογή τήρησης στοιχείων για τους εν λόγω αγρότες είναι προαιρετική, δηλαδή θα μπορούν -εφόσον το επιθυμούν- να συνεχίσουν να τηρούν κανονικά απλογραφικά βιβλία όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος της Γ.Γ. Εσόδων αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες και διευκρινίσεις, για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της ανωτέρω απόφασης:

Με την απόφαση ΠΟΛ.1055/17.2.2014 (ΦΕΚ 438Β'/ 24.2.2014), τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις της παρ. 1 της απόφασης ΠΟΛ.1281/30.12.2013 (ΦΕΚ 3367 Β'/31.12.2013), και έτσι από 1.1.2014, από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, απαλλάσσονται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι (15.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι (5.000) ευρώ.

Όταν δεν πληρείται ένα από τα ανωτέρω κριτήρια, οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και σε τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, ανάλογα με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, καθώς και σε έκδοση στοιχείων, με δυνατότητα όμως, επί ένταξής τους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων- εξόδων,) μη τήρησης των βιβλίων αυτών, εφόσον δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Σημειώνεται ότι, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους συγκεκριμένους αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.

Διευκρινίζεται ότι με την υποβολή της σχετικής δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. για την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι αγρότες αυτοί δηλώνουν και την υποχρεωτική ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων ( απλογραφικά, διπλογραφικά). Τονίζεται ότι η δήλωση της υποχρεωτικής ένταξης σε βιβλία δεν τους στερεί το δικαίωμα που παρέχεται σ' αυτούς από τις διατάξεις της απόφασης ΠΟΛ.1055/17.2.2014 να μην τηρούν απλογραφικά βιβλία, όταν δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων.

Τέλος διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα αυτή, της μη τήρησης βιβλίων, καταλαμβάνει και τους αγρότες που πριν την 1/1/2014 είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., εφόσον βέβαια δεν ασκούν κάποια άλλη δραστηριότητα για την οποία τηρούν βιβλία, χωρίς να απαιτείται να προβούν σε καμία ενέργεια.
Αγροτικα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...