ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ.

Επιδότηση πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο για 6000 νέους αγρότες, που θα φτάνει και τις 20000 ευρώ για τον καθένα, χορηγεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο προγράμματος 100 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης. Η προκήρυξη για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, που θα εκδοθεί θα δεχτεί 6000 δικαιούχους για να γίνουν αγρότες και θα λάβουν επιδότηση πρώτης εγκατάστασης κατά μέσο όρο στα 17.000 ευρώ «Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 νέους αγρότες έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού.
Το νέο πρόγραμμα για επιδότηση των νέων αγροτών αφορά νέους που είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με το νέο πρόγραμμα επιδότησης, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Προσθέτει μάλιστα ότι το υπουργείο «θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι' αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση».

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Το dikaioogitika.gr σας παρουσιάζει τα γενικά πλαίσια της αναμενόμενης προκήρυξης για την επιδότηση σε νέους αγρότες Δικαιούχοι θα είναι νέοι ηλικίας κάτω των 40 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για στήριξη και εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως αρχηγοί της.

Για τον υπολογισμό της ηλικίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου νέου γεωργού. Η ατομική απόφαση χορήγησης στήριξης για την εγκατάσταση νέων γεωργών εκδίδεται το αργότερο εντός 18 μηνών μετά την εγκατάσταση. Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα, ή την αποκτούν εντός 3ετιας από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης για χορήγηση στήριξης. Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ. «Εγκατάσταση»
Νέου Γεωργού νοείται η έναρξη λειτουργίας αγροτικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον 0,5 Μονάδας Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), της οποίας είναι νόμιμος κάτοχος και αρχηγός, φυσικό πρόσωπο κάτω των 40 ετών. Ως ΜΑΕ θεωρείται η εργασία που προσφέρεται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης από φυσικό πρόσωπο κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, στην γεωργική εκμετάλλευση και αντιστοιχεί με απασχόληση 1.750 ωρών.
Η έναρξη λειτουργίας της γεωργικής εκμετάλλευσης προσδιορίζεται κατά περίπτωση ως ακολούθως: με την απόκτηση ζωικού κεφαλαίου ή μελισσοσμηνών με την έναρξη μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων με την αγορά αγροτικών εκτάσεων που περιέχουν μόνιμες φυτείες (εφόσον δεν εκμισθώνονται σε τρίτους) με την ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αντίστοιχης ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) με την έναρξη καλλιέργειας (σπορά ή φύτευση) ιδιόκτητων εκτάσεων μονοετούς καλλιέργειας.

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΧΑΡΙΤΟΣ 36 ΜΗΝΩΝ, ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ.

Το επιχειρηματικό σχέδιο (σχέδιο δράσης) για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων των Νέων Γεωργών θα προβλέπει τη δημιουργία εκμετάλλευσης προσαρμοσμένης στις εθνικές και κοινοτικές απαιτήσεις. Το επιχειρηματικό σχέδιο διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις με βάση το χρονοδιάγραμμα των προβλεπόμενων ενεργειών ως ακολούθως.

Α)Σημείο εκκίνησης

Στο σχέδιο δράσης θα περιγράφεται αναλυτικά η αρχική κατάσταση της γεωργικής εκμετάλλευσης: μέγεθος σε στρέμματα, αριθμός ζώων, συνολικό μέγεθος της εκμετάλλευσης σε ΜΑΕ, κατεύθυνση της εκμετάλλευσης (φυτική, κτηνοτροφική, μικτή - μελισσοκομία), ποιότητα παραγωγής, οικογενειακή και συνολική απασχόληση σε ΜΑΕ. Θα περιλαμβάνει την αναλυτική περιγραφή των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν, τη πρόθεση του υποψηφίου για προσφυγή σε υπηρεσίες παροχής συμβουλών καθώς επίσης και κάθε άλλη ενέργεια που θα αναληφθεί με στόχο την επίτευξη των στόχων του σχεδίου.

Β) Ενδιάμεση φάση

Η τήρηση των προϋποθέσεων που σχετίζονται με τις επαγγελματικές ικανότητες θα πρέπει να εκπληρώνεται εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης για χορήγηση στήριξης, εφόσον χρειάζεται περίοδος προσαρμογής για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης του Νέου Γεωργού ή της διαρθρωτικής προσαρμογής της εκμετάλλευσής του Στο επιχειρηματικό σχέδιο (σχέδιο δράσης) θα προβλέπεται η χορήγηση ενίσχυσης για επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν οι Νέοι Γεωργοί με σκοπό τη συμμόρφωση προς ισχύοντα κοινοτικά πρότυπα όπως προβλέπονται στον Καν. 1782/2003 και εφόσον προσδιορίζονται στο επιχειρηματικό του σχέδιο.

Η περίοδος χάριτος εντός της οποίας θα πρέπει να επιτυγχάνεται συμμόρφωση με τα σχετικά πρότυπα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης (άρθρο 26, παρ 1, εδάφιο 3 του Καν(ΕΚ) 1698/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Γ) Τελική φάση Κατά την τελική φάση θα ελέγχεται η επίτευξη των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου και θα πρέπει κατ ελάχιστο να διασφαλίζεται η επίτευξη του στόχου της δημιουργίας γεωργικής εκμετάλλευσης συνολικού μεγέθους μεγαλύτερου της μιας (1) Μονάδας Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) και εισοδήματος της εκμετάλλευσης μεγαλύτερου του 80% του εισοδήματος αναφοράς (όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά) εντός 5 ετών κατά ανώτατο όριο από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης για χορήγηση στήριξης.

Θα προβλέπεται αναθεώρηση του σχεδίου δράσης το ανώτερο τρείς φορές μέχρι την ολοκλήρωση του σε αιτιολογημένες περιπτώσεις και εφόσον δεν επηρεάζεται ο στόχος και η κατεύθυνση της εκμετάλλευσης. Η συμμόρφωση προς το επιχειρηματικό σχέδιο αξιολογείται από την αρμόδια αρχή εντός πέντε ετών κατ' ανώτατο όριο από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης για τη χορήγηση στήριξης.

Σε περίπτωση που τη στιγμή της αξιολόγησης ο νέος γεωργός δεν πληροί τα προβλεπόμενα από το επιχειρηματικό σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου η ήδη χορηγηθείσα στήριξη επιστρέφεται στο σύνολό της ως αχρεωστήτως καταβληθείσα. ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Θα γίνει χρήση της δυνατότητας περιόδου χάριτος μέχρι 36 μήνες για την τήρηση της προϋπόθεσης απόκτησης επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία απόκτησης της επαγγελματικής ικανότητας θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η επαρκής επαγγελματική ικανότητα θα πρέπει να υφίσταται κατά την ημερομηνία εξέτασης του φακέλου υποψηφιότητας, είτε να αποκτηθεί σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης για χορήγηση στήριξης. Το ύψος της ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με : α) τον τόπο μόνιμης κατοικίας (κατηγορία περιοχής: ορεινή- μειονεκτική- λοιπές) β) την παραγωγική κατέυθυνση της εκματάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου (κτηνοτροφική, φυτική, μικτή - μελισσοκομία) γ) το συνολικό εισόδημα της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες με την έναρξη του προγράμματος ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ Προβλέπεται η δυνατότητα να συνδυαστούν διάφορα μέτρα του Καν(ΕΚ) 1698/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου, δίνοντας πρόσβαση του Νέου Γεωργού στα μέτρα αυτά, με την προϋπόθεση της εκπλήρωσης των κριτηρίων επιλογής κάθε μέτρου. Ειδικότερα προβλέπεται η πρόσβαση στα εξής μέτρα: α. Μέτρο 1.1.4 «Χρήση υπηρεσιών παροχής γεωργικών συμβουλών στην εκμετάλλευση και παροχή δασοκομικών συμβουλών» β. Μέτρο 1.2.1 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» γ. Μέτρο 1.3.2. «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» δ. Μέτρο 1.3.3. «Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης» Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη στήριξη του από τα ανωτέρω μέτρα θα πρέπει να τα αναφέρει στο επιχειρησιακό του σχέδιο με λεπτομερή περιγραφή - τεκμηρίωση της πρότασης. dikaiologitika.gr

Δειτε και περισσοτερα εδω.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...