ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΜΟΝ810 ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΙ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες το πράσινο φως για την εισαγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά στην ΕΕ δύο μειγμάτων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού που προορίζονται για ζωικές τροφές, ελλείψει μιας συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για την απαγόρευσή τους.
Με την απόφαση αυτή επιτρέπεται η κυκλοφορία στην αγορά του SmartStax, ενός μείγματος γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού του ομίλου Monsanto, και του PowerCore Maze, ενός μείγματος πολλών γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών που παράγονται από τους ομίλους Monsanto και Dow.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την πώληση γύρης για μέλι, στην οποία μπορεί να εμπεριέχονται ίχνη καλαμποκιού MON810, το οποίο είναι προϊόν του ομίλου Monsanto και είναι επίσης το μόνο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι η καλλιέργεια του οποίου επιτρέπεται στην ΕΕ.

Με την απόφαση αυτή ανέρχονται σε 51 οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί των οποίων επιτρέπεται η εισαγωγή και η πώληση στην ΕΕ για την διατροφή.

Ο όμιλος Monsanto έχει ζητήσει ακόμη την ανανέωση της άδειας καλλιέργειας του MON810, η οποία είχε χορηγηθεί για 10 χρόνια το 1998.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει όσον αφορά το αίτημα αυτό και ελλείψει απόφασης, το γενετικά τροποποιημένο αυτό καλαμπόκι εξακολουθεί να καλλιεργείται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ρουμανία, στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Σλοβακία. Το 2008 είχαν υιοθετηθεί ρήτρες διασφάλισης βάσει των οποίων απαγορεύεται η καλλιέργειά του στην Γαλλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο.

http://www.e-geoponoi.gr/

Ν. Χρυσόγελος: να μην επιτρέψουμε να μπουν νέοι κίνδυνοι στο πιάτο μας
και στο περιβάλλον

"Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, η Κομισιόν προσπαθεί να επιβάλει νέες ποικιλίες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στους πολίτες , οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν θέλουν τα "μεταλλαγμένα" στην διατροφή τους. Η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα για να αποδείξει ότι λίγο πριν αντικατασταθεί είναι πρόθυμη να ευνοήσει εταιρείες γενετικής μηχανικής, κυρίως από τις ΗΠΑ, σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με την πρόταση του Tonio Borg, Επιτρόπου για την Υγεία και τους Καταναλωτές, προς τους υπόλοιπους Επιτρόπους για την έγκριση 3 νέων μέτρων, που προωθούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ("μεταλλαγμένα")

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έγκριση την εισήγησης του Borg και παραπέμπει το θέμα στο Συμβούλιο. Αν δεν πάρει απόφαση το Συμβούλιο ή αν δεν απορρίψει την εισήγηση ρητά, η Κομισιόν μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση, με βάση τους ισχύοντες μέχρι σήμερα κανόνες. Η απόφαση της Κομισιόν προβλέπει 3 καταστροφικά μέτρα:

1. Την άδεια για την καλλιέργεια μιας νέας ποικιλίας ΓΤΟ καλαμποκιού (την 1507 της Pioneer), την πρώτη μετά το 1998, οπότε εγκρίθηκε το MON810. Αυτό το καλαμπόκι παράγει μια Bt εντομοκτόνο τοξίνη που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα Ευρωπαϊκά είδη πεταλούδων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της νέας ποικιλίας στις μέλισσες και στα άλλα έντομα επικονιαστές. Αυτή η ποικιλία αραβοσίτου είναι επίσης ανεκτική σε ένα τοξικό ζιζανιοκτόνο, το γλυφοσινικό αμμώνιο, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει καν αξιολογηθεί επειδή το ζιζανιοκτόνο υποτίθεται ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στον αραβόσιτο!

2. Την άδεια εισαγωγής του περίφημου SmartStax, ενός Γενετικά Τροποποιημένου αραβοσίτου για τρόφιμα και ζωοτροφές. Το SmartStax μεταφέρει 6 διαφορετικά γονίδια εντομοκτόνων και 2 ζιζανιοκτόνα γονίδια, καθιστώντας το ένα τοξικό κοκτέιλ εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων που θα καταλήξουν στο πιάτο μας. Οι συνδυασμένες επιδράσεις όλων αυτών των τοξινών δεν έχουν αξιολογηθεί.

3. Την έγκριση του Γενετικά Τροποποιημένου αραβοσίτου ΜΟΝ810 για τη γύρη. Περισσότερα από 10 χρόνια αφότου έχει επιτραπεί για καλλιέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι αυτή η Γενετικά Τροποποιημένη ποικιλία αραβόσιτου είναι δυνατόν να επιμολύνει το μέλι. Η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη νομιμοποίηση επιμολυσμένου μελιού από ΓΤΟ χωρίς να ενημερώνονται οι καταναλωτές. Η Επιτροπή προτείνει ταυτόχρονα να τροποποιηθεί η Οδηγία για το Μέλι, ώστε να διασφαλίσει ότι κάθε επιμόλυνση του μελιού από ΓΤΟ δεν θα γίνεται γνωστή στους καταναλωτές.

" Όλοι αυτοί οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί που εισηγείται η Κομισιόν να επιτραπούν έχουν συγκεκριμένα προβλήματα, δεν έχουν αξιολογηθεί ενδελεχώς και υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες από την αποτυχημένη διαδικασία αδειοδότησής τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται προδομένοι από την Κομισιόν, που αντί να τους προστατεύει, επιδιώκει τώρα να τα βάλει στο πιάτο μας από την πίσω πόρτα, υποκύπτοντας στις πολυετείς προσπάθειες των εταιριών για έγκριση. Μένει τώρα στις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών και το Συμβούλιο να απορρίψουν την καταστροφική αυτή πρόταση της Κομισιόν. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης".

Περισσότερες πληροφορίες

- Για το SmartStax: http://www.testbiotech.org/en/smartstax

- Για την διαδικτυακή εκστρατεία ενάντια στους μεταλλαγμένους σπόρους: http://www.stopthecrop.org/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...