ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

«HORIZON 2020»7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (EPSO)

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης κήρυξε την έναρξη των εργασιών το 7ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (EPSO)

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να καταστεί η χώρα κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, της Μεσογείου, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών και παρακολούθησε το 7ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (EPSO) με θέμα «Φυτά για μια πιο Πράσινη Οικονομία», το οποίο φιλοξενεί η χώρα μας. Στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν 400 επιστήμονες από περισσότερες από 60 χώρες και Ιδρύματα που ασχολούνται με την επιστήμη και την έρευνα των φυτών, τις πολιτικές έρευνας και τεχνολογίας, το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την έρευνα και τεχνολογία, τους σχεδιασμούς, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους στόχους των Ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προγραμμάτων κ.ά.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των επιστημόνων και πολιτικών θα βρίσκονται η αναγκαιότητα της επάρκειας των τροφίμων, η αειφόρος διαχείριση του περιβάλλοντος και η προετοιμασία του αγροτικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, άλλες χρήσεις των φυτών πέραν της παραγωγής τροφίμων κ.λ.π.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε τους στόχους της πολιτικής που απορρέουν και από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ε.Ε, στο πλαίσιο του προγράμματος «HORIZON 2020» που επικεντρώνονται στα εξής:

-Αυτάρκεια σε τρόφιμα για τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και για όλο τον κόσμο, με διπλασιασμό της παραγωγής τους για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια, με λιγότερους διαθέσιμους πόσους (νερό, ενέργεια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα).

-Αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνούχων τροφών και ζωοτροφών και την αντικατάσταση των εισαγωγών στην Ε.Ε.

-Ενίσχυση όλων των παράλληλων παραγωγικών διεργασιών του πρωτογενούς τομέα, όπως ζωική παραγωγή, δασική παραγωγή, παραγωγή αρωματικών, φαρμακευτικών και καλλωπιστικών φυτών καθώς και πρώτων υλών για τη χημική βιομηχανία και των βιοκαυσίμων από τα φυτά.

-Αειφόρος διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

-Προετοιμασία των αγροτών, αλλά και των πολιτών, για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης: «Η υλοποίηση των παραπάνω στρατηγικών στόχων απαιτεί την αξιοποίηση της γνώσης, της καινοτομίας και της έρευνας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες για να καταστεί η χώρα κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, της Μεσογείου, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Στο Υπουργείο έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειες και τις δράσεις μας στη σύνδεση ή αλλιώς στη συνέργεια, στη σύμπραξη όλων των διαφορετικών τομέων από την έρευνα και τη καινοτομία έως το σπόρο και τη γεωργία, και από εκεί στη βιομηχανία μεταποίησης, στη διακίνηση και εμπορία μέχρι τον καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να μειωθεί η «διαρροή» στο εξωτερικό αξιόλογου επιστημονικού προσωπικού, προχωράμε στην πρόσληψη 100 ερευνητών- 60 έως το τέλος του 2013 και άλλοι 40 το 2014- που θα απασχοληθούν στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Θα προσληφθούν επιπλέον 180 μεταπτυχιακοί επιστήμονες. Θέλουμε νέους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι και μπορούν να εφαρμόσουν στον αγροτικό τομέα τις νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα, να αξιοποιήσουμε την όποια δυνατότητα μας προσφέρει η καινούργια γνώση, η καινοτομία, η τεχνολογία και μια σειρά πραγμάτων που στηρίζονται στο μορφωμένο άνθρωπο, στην πρόοδο από τη γνώση και την καινοτομία».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επιστημών των Φυτών υποστηρίζει την ενδυνάμωση της χρηματοδότησης για την έρευνα και τη χρήση της καινοτομίας, αλλά και το συντονισμό των επιστημονικών μελετών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το σημαντικό αυτό Παγκόσμιο Συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένονται τα τελικά συμπεράσματα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...