ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ.

Καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας χαρακτηρίζει το WWF Ελλάς το νομοσχέδιο για το δάσος και τις δασικές εκτάσεις και ζητά την άμεση απόσυρσή του. Το σχέδιο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο πριν από μία εβδομάδα και παραμένει για διαβούλευση ώς αύριο, αλλά, λόγω των αποκαλύψεων για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, έχει περάσει στα «ψιλά» συγκεντρώνοντας μόνο 89 προτάσεις. Οι περισσότερες μάλιστα προέρχονται από οικοδομικούς συνεταιρισμούς που ενδιαφέρονται να πολεοδομήσουν δασικές εκτάσεις και φυσικά συμφωνούν με τις καταστροφικές ρυθμίσεις.

Παραδίδονται σε ιδιώτες

Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας σε εκτάσεις που καλύπτονται από θαμνώδη, κυρίως φρυγανική, βλάστηση και αποτελούν το 15% της επιφάνειας της χώρας! Αφορά κυρίως τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, που είναι στο στόχαστρο διάφορων επενδυτών οι οποίοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν νέες τουριστικές μονάδες.
Τα φρύγανα αποτελούν έναν ιδιαίτερο τύπο οικότοπου, με μεγάλη αξία για την ορινθοπανίδα και γι΄ αυτό προστατεύονται από ειδική κοινοτική οδηγία. Πέρα από την αισθητική τους αξία, αυτές οι εκτάσεις φιλοξενούν ενδημικά αρωματικά φυτά και είναι υπόβαθρο για τη μελισσοκομία. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 115 περιοχές, από τις οποίες οι 52 εντάσσονται στην κατηγορία «δημόσιων γαιών» που με το νομοσχέδιο παραδίδονται σε ιδιώτες.

Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης τεκμηριώνει το «όχι», αποκαλύπτοντας επίσης ότι με το νομοσχέδιο:
* Υποβαθμίζεται το καθεστώς προστασίας σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές που είναι περιζήτητες για κερδοσκοπικές εκμεταλλεύσεις. Δίνεται μάλιστα κίνητρο σε επίδοξους εμπρηστές, αφού προβλέπεται ότι οι εκτάσεις αυτής της κατηγορίας δεν θα κηρύσσονται πλέον αναδασωτέες.
* Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ καταργείται η προστασία ακόμα και σε περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA. Επιτρέπονται περίεργες χρήσεις, όπως «έρευνες για θησαυρούς»! Διατηρούνται και προβλέπεται η κατασκευή νέων μονάδων για τουρισμό και κτηνοτροφία, ακόμα και χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, όπως και οι δρόμοι πρόσβασης που αποτελούν χαριστική βολή για δασικές περιοχές.

* Αναστέλλεται η επιβολή προστίμων για καταπατήσεις δασών και παράνομες χρήσεις. Νομιμοποιούνται οι παρανομίες στα ελάχιστα πάρκα και άλση που έχουν διασωθεί μέσα στις πόλεις.
«Τα πραγματικά προβλήματα, που καθιστούν τη δασική νομοθεσία ανεφάρμοστη και δύσχρηστη, μπορούν να επιλυθούν χωρίς να καταστραφεί η δασική περιουσία της χώρας» τονίζει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, και προσθέτει ότι «όταν αγνοούμε το φυσικό μας κεφάλαιο, τότε δεν μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά για ξεπούλημα».
«Αποθρασύνθηκε το ΥΠΕΚΑ»
Για οργουελικό νομοσχέδιο κάνουν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «το νέο σχέδιο επιτρέπει σχεδόν τα πάντα μέσα στις δασικές εκτάσεις, είτε διατηρούν τον δασικό χαρακτήρα τους είτε όχι».

Εξαπολύει επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και επισημαίνει ότι «έχει αποθρασυνθεί εντελώς, βάλλοντας αντισυνταγματικά και με μένος κατά των δασών, χρησιμοποιώντας ψευδώς ως πρόσχημα τις πιέσεις της τρόικας και τις μνημονιακές υποχρεώσεις». Αναφέρει μάλιστα με αρκετή δόση ειρωνείας ότι μπροστά στο σχέδιο νόμου για τα δάση «οι διαμαρτυρίες για τη διευκόλυνση των αυθαιρετούχων και την αδιαφορία για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας μοιάζουν αστείες» και καταλήγει: «Τα χειρότερα έρχονται από το υπουργείο που σχεδιάζει την πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος»!
efsyn.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...