ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΓΙΑ ΜΕΛΟΠΙΤΑ.

Μοιάζει λίγο στη γεύση με τα κρητικά καλτσούνια, αλλά είναι λίγο πιο γλυκιά και ζουμερή. Συνηθίζεται να τη φτιάχνουν το Πάσχα, αλλά όποτε και να επισκεφθεί κανείς το πανέμορφο νησάκι των Δυτικών Κυκλάδων θα τη βρει σε όλους τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.  

Πάντως είναι πανεύκολη και μπορεί ο καθένας να τη φτιάξει μόνος του στο σπίτι. Υπάρχουν συνταγές που τη θέλουν να έχει για βάση της φύλλο και άλλες που τη θέλουν άνευ. Η συνταγή του Νίκου Τσελεμεντέ  ίσως ειναι η πιο κοντινή στην αυθεντική. 

Μελόπιτα

Υλικά
1.300 γρ. μυζήθρα ανάλατη, νωπή (ή ανθότυρο)
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 φλιτζ. τσαγιού μέλι
1 χούφτα αλεύρι
10 αυγά
2 κουτ. σούπας κανέλα + επιπλέον για πασπάλισμα
Για τη ζύμη
3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
λίγο αλάτι
1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ
νερό, όσο πάρει



Διαδικασία

Ζύμη

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το ανάλογο νερό, το βούτυρο, λίγο αλάτι και τη σόδα ή το μπέικιν πάουντερ μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή όπως του ψωμιού.

Γέμιση

Σε άλλη λεκάνη ζυμώνουμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα χωρίς σβώλους. Προσθέτουμε το μέλι, το αλεύρι, ένα-ένα τα αυγά καθώς και την κανέλα.

Συναρμολόγηση

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο που να αρκεί να καλύψει ένα μέτριο ταψί (πάτο και τοιχώματα). Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και βάζουμε μέσα το φύλλο. Έπειτα αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και αφού κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια σαν του μπακλαβά.
kathimerini.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...