ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ.-/- ΣΗΤΕΙΑ.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ με τίτλο: «Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες», που θα διεξαχθεί από 20-22 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Σητείας.

Το Φεστιβάλ οργανώνουν ο Δήμος Σητείας, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. (ανάδοχος) και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας, για δεύτερη χρονιά.

Η διοργάνωση αυτή είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος «ΤΟΠΩΝ ΕΥΦΟΡΙΑ - Διατροφικά προϊόντα και βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές συνεργασίας» στο οποίο συμμετέχουν: το Οροπέδιο Λασιθίου (συντονιστής), ο Δήμος Σητείας, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδου Κύπρου.
Το Φεστιβάλ αυτό είναι πιο πλούσιο, πιο αναβαθμισμένο και πιο στοχευμένο από το πρώτο αφού αξιοποιήθηκε η πείρα του 1ου και υπήρξε χρονική άνεση.
Η έκθεση των προϊόντων και μια σειρά εκδηλώσεων θα γίνουν στην κεντρική πλατεία της Σητείας από 20-22 Σεπτεμβρίου ενώ επισκέψεις και εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλα μέρη της επαρχίας.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

-Έκθεση προϊόντων της Σητείας και των συνεργαζόμενων περιοχών - Οροπεδίου Λασιθίου, Χίου, Τροόδου Κύπρου. Στα 9 περίπτερα θα εκτεθούν ελαιόλαδο, μέλι, κρασί, τσικουδιά, γαλακτοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά, αρωματικά, βότανα, τυροκομικά, φραγκόσυκα, σαπούνια και προϊόντα των συνεργαζόμενων περιοχών.

-Ξεναγήσεις, ενημερώσεις και γευσιγνωσίες στα περίπτερα από σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και παραγωγούς.

-Παρουσιάσεις και επιτόπου παραγωγή ή παρασκευή παραδοσιακών αλλά και νέων προϊόντων.

-Δημιουργικούς σχεδιασμούς πιάτων με έμφαση στα τοπικά μας προϊόντα και στις θεραπευτικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής από τους διακεκριμένους σεφ Ντίνα Νικολάου, Αλέξανδρο Παπανδρέου και τον Τόνυ Καβαλιέρο και παρασκευή ροφημάτων και κοκτέιλ με χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων από τον γνωστό «bar tender» Γιάννη Βαβαδάκη. Τα παραδοσιακά προϊόντα των οποίων θα γίνει επιδεικτική παρασκευή είναι τσικουδιά, σταφιδωτά, «σκιουφιχτά μακαρούνια», κατουμέρια, σαπουνάκια και τα νέα: προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης με βάση τα τοπικά  προϊόντα, λικέρ με τσικουδιά, μαρμελάδα από φραγκόσυκα, λάδι με βαλσαμόχορτο, ροφήματα και κοκτέιλ με χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων κ.α.

-Παιδικό εργαστήρι κρητικής κουζίνας από τον γνωστό σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.
Το Σάββατο το πρωί θα γίνει Ημερίδα με θέμα «Προώθηση των διατροφικών προϊόντων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Ειδική αναφορά στα προϊόντα υψηλής ποιότητας μικρών παραγωγών». Θα γίνει επίσης ειδική εισήγηση για την Συμβολαιακή Γεωργία.
Εισηγητές θα είναι ειδικοί τόσο από των χώρο των κρατικών φορέων και υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης όσο και από τον χώρο της αγοράς και των εφαρμογών. Για την ημερίδα έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλοί νέοι παραγωγοί, που παράγουν εκλεκτά προϊόντα αλλά δεν γνωρίζουν πολύ καλά πώς να τα προωθήσουν στις αγορές.
Πολλές είναι επίσης οι παράλληλες εκδηλώσεις όπως:

-Επισκέψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων καταστημάτων DELICATESSEN και εταιριών εμπορίας τροφίμων και ποτών σε πρότυπους χώρους παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων, σε παλιές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, παραδοσιακούς οικισμούς και μνημεία και σε παραδοσιακό καζάνι ρακής εν λειτουργία.

-Εκδηλώσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά (εργαστήρια διαδραστικών παιχνιδιών, ζωγραφική σε τοίχους (graffiti), έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής κ.α. ενώ τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας κατά την διάρκεια του τριημέρου θα καλωσορίζουν τους επισκέπτες προσφέροντας ελαιόλαδο και παξιμάδι.
Διακεκριμένοι καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές και λαϊκοί ποιητές από τους χώρους τόσο της πλούσιας τοπικής μας παράδοσης όσο και της σύγχρονης έντεχνης δημιουργίας θα δώσουν στο φεστιβάλ γιορταστικό τόνο και θα χαρίσουν στο κοινό αξέχαστες συγκινήσεις.
Ανάμεσά τους η δασκάλα της μουσικής Ελένη Δρεττάκη από τον χώρο της παράδοσης, η νέα τραγουδίστρια Μαρία Ζώη και ο γνωστός Τενόρος Ζάχος Τερζάκης από το χώρο της σύγχρονης δημιουργίας κ.α.
Αγροτικα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...