ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΚΙΝΑ.

Σοβαρό πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού μελιού, με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των παραγωγών και της χώρας μας δημιουργούν οι αθρόες εισαγωγές… ιμιτασιόν ποσοτήτων μελιού από την Κίνα. Για το μείζον αυτό θέμα παρενέβησαν και οι COPA-COGECA.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο και αναμένεται να ενταθεί και τα επόμενα χρόνια αν σκεφθεί κανείς την οικονομική κρίση, τη διολίσθηση των εισοδημάτων των ευρωπαίων καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις προκλητικά εξευτελιστικές τιμές που εισάγεται το κινέζικο μέλι στην Ευρώπη.
Αρκεί να αναφέρουμε μόνο ότι η μέση τιμή εισαγωγής μελιού στην Ε.Ε. για το 2012 ήταν μόλις 2,09 €/κιλό, με τη χαμηλότερη μέση τιμή (1,44 € /κιλό) να σημειώνεται φυσικά στις εισαγωγές από Κίνα και η υψηλότερη στις εισαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία ( 8,89 €/κιλό).

Την ίδια ώρα αν και η παγκόσμια παραγωγή μελιού εμφανίζει αυξητική τάση, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις εξαγωγές μελιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα μικρές, αποτελώντας για το 2011, μόλις, το 7% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση τα στοιχεία του, η παγκόσμια παραγωγή μελιού, παρουσιάζει αυξητική τάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, το 2011 αγγίζει τους 1.636 χιλ. τόνους, αυξημένη κατά 5% περίπου από το 2010.

Σταθερή πρωτιά για Κίνα

Στην παγκόσμια παραγωγή μελιού σταθερά πρώτη δύναμη αποτελεί η Κίνα (446.000 τόνοι) δεύτερη η Ε.Ε. (217.000 τόνοι) και τρίτη η Τουρκία (94.000 τόνοι).

Όσον αφορά την παραγωγή μελιού στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για το έτος 2011 η Ισπανία, μακράν των άλλων χωρών έρχεται πρώτη (34.000 τόνοι) δεύτερη η Γερμανία (25.800 τόνοι) τρίτη Ρουμανία (24.000 τόνοι) τέταρτη η, Ουγγαρία με (19.800 τόνοι) πέμπτη η Γαλλία (16.000 τόνοι), και έκτη η Ελλάδα (14.300 τόνοι).

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές μελιού από την Ε.Ε. είναι μικρές αποτελούν για το έτος 2011 το 7% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρώτες είναι οι Ασιατικές χώρες με μερίδιο 32% περίπου και ακολουθεί η Νότια Αμερική με 30%.
Κύριες χώρες εισαγωγής μελιού στην Ε.Ε είναι η Κίνα και η Αργεντινή, ενώ οι εισαγωγές από την Αργεντινή παρουσιάζονται μειωμένες τα τελευταία χρόνια ενώ αυξάνονται οι εισαγόμενες ποσότητες από την Κίνα. Γενικά, πάντως, οι εισαγωγές μειώθηκαν το 2011 (147.326 τόνοι) σε σχέση με το 2010 (148. 779 τόνοι).

Τιμές

Η μέση τιμή εισαγωγής μελιού στην Ε.Ε. για το 2012 ήταν 2,09 €/κιλό. Η χαμηλότερη μέση τιμή (1,44 € /κιλό) σημειώνεται στις εισαγωγές από την Κίνα και η υψηλότερη στις εισαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία ( 8,89 €/κιλό). 

Η μέση τιμή εξαγωγής του μελιού από την Ε.Ε. το 2012 (11μηνο) ήταν 5,12 €/κιλό. Γενικότερα οι εξαγωγές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχει έλλειμμα στο ισοζύγιο με το ποσοστό των εξαγωγών να παραμένει χαμηλό.

Σε ό, τι αφορά το ισοζύγιο στην Ε.Ε. για το έτος 2011 σε σύγκριση με το 2010 σημειώνεται μικρή αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν κατανάλωσης (0,70 κιλά/κεφαλή) και της αυτάρκειας (61,60 %).
Παρεμβάσεις από COPA-COGECA
Φθηνά εισαγόμενα μέλια από την Κίνα έχουν πλημμυρίσει τις αγορές της Ε.Ε., δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στα Ευρωπαϊκά τα οποία δεν έχουν το ίδιο κόστος παραγωγής και εργασίας, όπως επισημαίνεται σε επιστολή που έστειλαν στις 5 Ιουλίου οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca προς τον αρμόδιο για το εμπόριο Ευρωπαίο Επίτροπο Karel de Gucht.
Με την εν λόγω επιστολή οι Copa-Cogeca καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί και να εντείνει τους ελέγχος, καθώς και να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης μέτρων αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών αυτών.

Επί του θέματος ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το μέλι, κ. Etienne Bruneau, επισήμανε «Η Ευρώπη έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή και την κατανάλωση μελιού. Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα και είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση των καλλιεργειών στην Ευρώπη. Με παραγωγή περίπου 215 000 τόνων μελιού ετησίως και αύξηση της κατανάλωσης, η ΕΕ έχει ποσοστό 60% αυτάρκειας. Όμως, τα τελευταία πέντε χρόνια, είδαμε μια αύξηση της τάξης του 50% σε εισαγωγές μελιού από την Κίνα προς την ΕΕ, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών τους. Οι τιμές εισαγωγής για τα κινέζικα εξαγόμενα μέλια είναι η χαμηλότερη από όλες τις τιμές εισαγωγής μελιού. Εφόσον είναι τουλάχιστον δύο φορές χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές τιμές. Επομένως, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μελιού αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό που απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, κυρίως σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ, και η οποία θα μπορούσε να εμβαθύνει την τρέχουσα οικονομική κρίση».

Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Με τις χαμηλές τιμές εισαγωγής και με μια τέτοια μεγάλη διαφορά μεταξύ των κινεζικών και των ευρωπαϊκών τιμών, στο κόστος παραγωγής και στο κόστος εργασίας, οι ευρωπαίοι παραγωγοί μελιού δεν μπορούν πλέον να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Σε αυτές τις συνθήκες, θα χρειάζονταν τρεις φορές περισσότερες κυψέλες από το σημερινό μέσο όρο των 400 που είναι απαραίτητες για να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να ζουν από τη δραστηριότητά τους, γεγονός που απλώς δεν είναι εφικτό. Συνεπώς, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα θέσπισης μέτρων αντιντάμπινγκ, με βάση την εμπειρία και τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι έλεγχοι πρέπει επίσης να βελτιωθούν έτσι ώστε να αξιοποιείται καλύτερα η ποιότητα του μελιού και να προσφέρεται στους καταναλωτές ένα ασφαλές και υψηλής ποιότητας προϊόν».
ΠΑΣΕΓΕΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...