ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ.

        
 Για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου μίλησε στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

 Αναζητούνται οι λόγοι των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας του τελευταίου διαστήματος.


Η κρίση, ο καιρός και οι εξωτερικοί παράγοντες έχουν χτυπήσει ανελέητα και τους μελισσοκόμους του Ρεθύμνου, οι οποίοι «ασφυκτιούν» και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό τοπίο.

Ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ρεθύμνου, Νίκος Μπιρλιράκης, περιέγραψε στην Κρητική Επιθεώρηση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λίγοι μελισσοκόμοι του νομού. Ο ίδιος τόνισε πως, όπως είναι φυσικό, η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει και τον κλάδο των μελισσοκόμων, ενώ πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Όμως, αυτό που προβληματίζει έντονα το τελευταίο διάστημα τους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της πόλης και των περιχώρων του Ρεθύμνου είναι ότι παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό θνησιμότητες μελισσών.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπιρλιράκης, γίνονται έρευνες από πλευράς τους για να διαπιστωθεί η αιτία και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται επίσημα αποτελέσματα.

Χωρίς να είναι ακόμα τίποτα δεδομένο, υπάρχουν επιστημονικές αναφορές που σημειώνουν ότι συχνά αυτού του είδους η θνησιμότητα των μελισσών οφείλεται στον ψεκασμό των φοινικοειδών. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν τα συνεργεία προχωρούν στον ψεκασμό των φοινικοειδών για την προστασία τους, απαιτείται πριν από αυτό να γίνει η απομάκρυνση των ταξιανθιών. Πρόκειται για τους ανθούς των φοινίκων, στους οποίους αναζητούν γύρη οι μέλισσες.

Αν αυτοί δεν υπάρχουν πάνω στα δέντρα, τότε και οι μέλισσες δεν πρόκειται να μεταφερθούν εκεί και άρα δεν κινδυνεύουν, τόνισε στην Κ.Ε. ο κ. Μπιρλιράκης, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως ο συνεταιρισμός αναμένει τα τελικά αποτελέσματα για να καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση, χθες μέλη του μελισσοκομικού συνεταιρισμού επικοινώνησαν με το δήμο Ρεθύμνου, προκειμένου να ενημερώσουν για το πρόβλημα που έχει ανακύψει και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν προσπάθειες να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για τον ψεκασμό των φοινίκων.

Το GOODnet.gr δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες, στις οποίες αποτυπώνεται το πρόβλημα που υπάρχει με τις μέλισσες στις παρυφές της πόλης, δηλαδή σε περιοχές όπως ο Πλατανιάς και τα Μισσίρια, ενώ όπως τόνισε ο κ. Μπιρλιράκης, δεν ισχύει το ίδιο για περιοχές εκτός της πόλης αυτήν την περίοδο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...