ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

ΠΣΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ.ΤΣΑΥΤΑΡΗ.

Την έγκριση από την ΕΕ αποζημιώσεων ΠΣΕΑ ύψους συνολικά 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία 10 εκατ. ευρώ αφορούν τη Χίο για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά διήμερη επίσκεψή του στη Χίο. Τα χρήματα αυτά αφορούν την αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών, αλλά και όσων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

 Θα αποζημιωθούν για πρώτη φορά και οι μη κατ' επάγγελμα αγρότες μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν και την πλειοψηφία των παραγωγών μαστίχας.

Οι κ.κ. Τσαυτάρης και Κορασίδης, το βράδυ της Τρίτης (30 Ιουλίου), παρευρέθησαν στα εγκαίνια της 9ης Γιορτής Αγροτουρισμού, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Μανώλης Κράκαρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κωνσταντίνος Γαννιάρης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου κ. Κώστα Μουσουρούλη, ο Στρατιωτικός Διοικητής του νησιού και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, όπως και πλήθος κόσμου. Οι εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 4 Αυγούστου εντάσσονται στο νέο Θεσμό του Υπουργείου «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013».

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπενθύμισε ότι και πέρυσι μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ως Υπουργός είχε βρεθεί στο νησί στα εγκαίνια της 8ης Έκθεσης Αγροτουρισμού και είχε τονίσει πως η γεωργία, όπως και στο παρελθόν είχε γίνει πυλώνας ανάπτυξης του τόπου και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει ο τόπος, θα μπορούσε να ξαναπατήσει στον πρωτογενή του τομέα και να βγει από αυτό το αδιέξοδο.
«Το μέλλον του τόπου μας είναι μεγάλο εφόσον πατήσει στην εξαιρετική ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων» τόνισε ο κ. Τσαυτάρης και αναφέρθηκε στις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο για τη στροφή σε μια ποιοτική γεωργία, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, για την ενίσχυση των κλάδων του πρωτογενούς τομέα όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η αλιεία, αλλά και της μεταποίησης, ενώ εξήρε το ρόλο της διασύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό σε μια προσπάθεια τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα να αποτελέσουν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό μέσω των εκατομμυρίων τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Επιπλέον αναφέρθηκε σε ειδικές δράσεις που έχει αναπτύξει το Υπουργείο στη Χίο, προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς μαστίχας, αλλά και τους μελισσοκόμους, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές πέρυσι από τις μεγάλες πυρκαγιές.

Τόσο ο κ. Γιακαλής όσο και ο κ. Γαννιάρης, στους χαιρετισμούς τους τόνισαν τη σημασία παρουσίας του Υπουργού στο νησί τους για τη στήριξη των τοπικών παραδοσιακών τους προϊόντων, αλλά και της ένταξης της Γιορτής Αγροτουρισμού στα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013».
Ο κ. Γιακαλής μάλιστα σε ότι αφορά στην παρουσία του Υπουργού είπε χαρακτηριστικά: Σήμερα είναι δύσκολο να πει ένας αυτοδιοικητικός καλή κουβέντα για Υπουργό γιατί θα θεωρηθεί μειοδότης ή οτιδήποτε άλλο. Όμως έχουμε δύναμη ψυχής να πούμε ότι ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ο άνθρωπος ο οποίος συνεργάζεται και έχει πραγματικά προσφέρει πάρα πολλά στον αγρότη, αγωνίζεται και δίνει καθημερινά τη μάχη του». Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ανέφερε: «Στη γιορτή του Αγροτουρισμού που πραγματοποιείται τα τελευταία 9 χρόνια συμπυκνώνεται η εμπιστοσύνη στην ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των τοπικών μας επιχειρήσεων».
Αμέσως μετά ο Υπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πυργί παρουσία εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων Μαστιχοχωρίων, Ενώσεων Μαστιχοπαραγωγών, Μελισσοκόμων, Κτηνοτρόφων, φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ. 
Ο κ. Τσαυτάρης τους ενημέρωσε για όλο το πλαίσιο συνδυασμένων και στοχευμένων δράσεων που έχει αναπτύξει το Υπουργείο για την ενίσχυση των κλάδων του πρωτογενούς τομέα με εξειδικευμένες δράσεις στο νησί της Χίου, όπου επλήγησαν πέρυσι από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Διευκρίνισε ότι για πρώτη φορά μέσα σε 5 μήνες εξασφαλίστηκε το πρόγραμμα ΠΣΕΑ ύψους συνολικά 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 αποκλειστικά για τη Χίο για την αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών, αλλά και όσων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Τόνισε δε πως θα αποζημιωθούν για πρώτη φορά και οι μη κατ' επάγγελμα αγρότες μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν και την πλειοψηφία των παραγωγών μαστίχας.

Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά το εκτιμητικό έργο κλιμακίου του ΕΛΓΑ ξεκίνησε πριν ληφθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του συγκεκριμένου Προγράμματος ΚΟΕ, και μάλιστα ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες και αμέσως μετά θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα ώστε να ξεκινήσει μέσα σε ένα μήνα η συγκέντρωση αιτήσεων ενίσχυσης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης ότι αυξάνεται το εισόδημα αναφοράς από 15.000 € σε 22.500 € για τους δικαιούχους, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι δικαιούχοι μαστιχοπαραγωγοί θα μπορέσουν να ενταχθούν για τη λήψη ενισχύσεων και ανασύστασης των φυτειών τους.
Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Υπουργός, θα πρέπει όλοι να καταθέσουν σωστά δικαιολογητικά, ώστε να δοθούν σωστά οι επιδοτήσεις, οι οποίες όπως επανέλαβε χαρακτηριστικά «πρέπει να αποτελούν εργαλεία πολιτικής, καθώς δεν είναι σκοπός. Το κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο» και συμπλήρωσε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το πλέον ψηφιακό Υπουργείο που έχει καταγράψει δορυφορικά όλες τις εκτάσεις και τις καλλιέργειες τους και μπορεί να γίνει διασταύρωση στοιχείων για τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών κλάδων εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και από την πλευρά του ο κ. Τσαυτάρης τους τόνισε πως τόσο το Υπουργείο, όσο και ο ίδιος θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα τους και να τους στηρίζει με δράσεις και χρηματοδοτικά «εργαλεία».
Αγροτικα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...