ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2016.

Εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Διαχείρισης, στις 18 Ιουλίου 2013, τα προγράμματα μελισσοκομίας για την περίοδο 2014 – 2016, στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά θα διατεθούν 33.100.000 ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. 

Υπήρξε μικρή αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού, προκειμένου να καλυφθεί η χρηματοδότηση της Κροατίας που προσχώρησε φέτος στην ΕΕ. Στην Ελλάδα θα καταβληθούν 2.825.000 ευρώ το 2014 και 2015 και 2.850.000 ευρώ το 2016. Ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, τόνισε ότι «είναι η συνέχιση των τριετών προγραμμάτων ενίσχυσης της μελισσοκομίας. Πρόκειται για το μοναδικό κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της μελισσοκομίας. Συνολικά η χώρα μας θα εισπράξει για την επόμενη τριετία 8.500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο, κατά 200.000 ευρώ, σε σχέση με το ποσό της προηγούμενης τριετίας».
Κάθε κράτος μέλος για να έχει πρόσβαση στην κοινοτική χρηματοδότηση θα πρέπει να έχει καταρτίσει ένα τριετές πρόγραμμα δράσεων ενίσχυσης της μελισσοκομίας που προτίθεται αν εφαρμόσει και στο οποίο θα αναγράφονται λεπτομερώς όλες οι σχετικές δαπάνες και οι δράσεις που θα προβλέπονται. Το επίπεδο της συνεισφοράς της ΕΕ έχει καθοριστεί σύμφωνα με τον αριθμό των κυψελών στα κράτη μέλη.

Έξι συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, τα οποία είναι: η τεχνική υποστήριξη στους μελισσοκόμους και στις ομάδες μελισσοκόμων, ο έλεγχος των βαρρόα, ο εξορθολογισμός της νομαδικής μελισσοκομίας, οι αναλύσεις του μελιού, η ανασύστασης του μελισσοκομικού κεφαλαίου και η ενίσχυση της έρευνας. Τα προγράμματα έχουν 50% κοινοτικής και 50% εθνική χρηματοδότηση.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βασίλης Ντούρας, «εκτός από τα τριετή προγράμματα, εμείς έχουμε προτείνει στο ΥπΑΑΤ να ενισχυθεί η μελισσοκομία στην ΕΕ και από τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη ζητάμε τα τριετή προγράμματα να γίνουν επταετής (2014 – 2020) διάρκειας, γιατί θα πρέπει να ταυτίζονται με τη διάρκεια της ΚΑΠ. Πάντως, στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε κάθε χρόνο να βρεθούν τα χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό και να υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Αν και το νέο πρόγραμμα της ΕΕ θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, το τρέχον πρόγραμμα, παρά την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων, δεν έχει «τρέξει», επειδή ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό».

Στο μεταξύ οι μελισσοκόμοι περιμένουν να υπογραφεί σύντομα η σχετική αγορανομική διάταξη για την αναγραφή στην ετικέτα της συσκευασίας της χώρα συγκομιδής (δηλαδή μέλι Βραζιλίας, Κίνας κ.α.). «Υπάρχει η σχετική νομοθεσία για την αναγραφή της «χώρας συγκομιδής» στη συσκευασία αλλά θα πρέπει να δημοσιευθεί και η σχετική αγορανομική διάταξη. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με την «αυτόματη ενημέρωση» των εισαγωγών, θα βοηθήσει στο να καταπολεμηθεί η νοθεία στο προϊόν», τονίζει ο κ. Ντούρας.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...