ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ.

Τα κύρια αποτελέσματα του έργου LIFE PINUS στον Πάρνωνα Λακωνίας μέσω μιας δομημένης προσέγγισης, με στόχο την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης (pinus nigra) στις καμένες εκτάσεις της περιοχής που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του 2007, 


παρουσιάστηκαν στις 15-16 Μαΐου σε επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, από το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού Μαρία Αναγνωστοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Αντώνης Κανταρτζόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΒΥ Σπύρος Ντάφης και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Πέτρος Κακούρος. Παρόντες στην επιστημονική συνάντηση, που πρόκειται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, με επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή του έργου στον Πάρνωνα, ήταν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας, ο Πρόεδρος του ΕΚΒΥ Σπύρος Ντάφης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας της Ειδικής Γραμματείας Δασών Δημήτρης Ντινόκας, ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Αντώνης Κανταρτζόπουλος, η Διευθύντρια Δασών Λακωνίας Παναγιώτα Σιμάδη, ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο δασάρχης Σπάρτης Γιώργος Ζάκκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης Νικόλαος Κουφός, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων στο έργο φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.Στη μακρόχρονη εμπειρία και στην πρακτική εφαρμογή των δράσεων  για την πρόληψη και για την αποκατάσταση καμένων δασικών εκτάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο αναφέρθηκε ο δασολόγος Γιάννης Στάμου από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Ειδικής Γραμματείας Δασών. 

Ο κ. Στάμου εξήγησε τις γραφειοκρατικές και οικονομικές δυσκολίες των 29 έργων αναδασώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατομμυρίων ευρώ, που συντονίζει η Ειδική Γραμματεία Δασών ανά την Ελλάδα εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου εκτέλεσης των έργων και, κυρίως, εξαιτίας της περιστολής των κρατικών χρηματοδοτήσεων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας των υπηρεσιών και των φορέων με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να ενισχυθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και να επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. 

Τις δράσεις του έργου LIFE PINUS για την αποκατάσταση των καμένων δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, δασολόγος Πέτρος Κακούρος, από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων. Ο κ. Κακούρος αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των δασών μαύρης πεύκης και στη σπουδαιότητά τους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπου καλύπτουν πάνω από 200.000 εκτάρια, αντιπροσωπεύοντας το 30% της έκτασης του τύπου οικοτόπου στο δίκτυο Natura 2000 στην Ευρώπη. Επίσης, ο κ. Κακούρος ανέλυσε τους δύο κύριους σκοπούς του έργου, που αφορούν αφενός στην επίδειξη της εφαρμογής μιας δομημένης προσέγγισης, δηλαδή ενός νέου τρόπου σχεδιασμού των αναδασώσεων και αφετέρου στην αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα. 

Παρουσίασε τις κατηγορίες δράσεων του έργου (προετοιμασίας, διοίκησης, δημοσιοποίησης και ευαισθητοποίησης κτλ.) και έκανε ξεχωριστή μνεία στο πρόγραμμα παρακολούθησης που περιλαμβάνει το έργο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει επιστημονική παρακαταθήκη και μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας για ανάλογα έργα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για τη συνολική παρακολούθηση της περιοχής εφαρμογής του έργου αποκατάστασης των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα μίλησε η Διευθύντρια Δασών Λακωνίας Παναγιώτα Σιμάδη, με ξεχωριστές αναφορές στις κατά τόπους δράσεις στις καμένες εκτάσεις. 

Το νομικό πλαίσιο των αναδασώσεων και τη στρατηγική τους εξήγησε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας της Ειδικής Γραμματείας Δασών Δημήτρης Ντινόκας.
Τις δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου αποκατάστασης των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα παρουσίασε η εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού Κατερίνα Πανταζή. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία δίγλωσσης ιστοσελίδας του έργου (στα ελληνικά και στα αγγλικά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.parnonaslife.gr), την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου (στα ελληνικά και στα αγγλικά), καθώς και την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας, με τίτλο «Το ταξίδι του σπόρου» (στα ελληνικά και στα αγγλικά), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και το πρόγραμμα Life+.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Το ταξίδι του σπόρου» και πρόγραμμα ομιλιών επιστημόνων ως εξής:
  • Η αποκατάσταση των καμένων δασών ορεινών μεσογειακών κωνοφόρων (Δημήτρης Καζάνης, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Δάσος Ταϋγέτου-Αποτελέσματα και πρώτα συμπεράσματα από την αποκατάσταση του δάσους μαύρης πεύκης-κεφαλληνιακής ελάτης (Γιώργος Σωτηρόπουλος, Δασολόγος, Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας)
  • Σενάρια διάδοσης δασικής πυρκαγιάς στον Πάρνωνα και οι καμένες εκτάσεις της πυρκαγιάς της 23ης Αυγούστου 2007 (Μιλτιάδης Αθανασίου, περιβαλλοντολόγος)
  • Εφαρμογή μεθόδων πολυκριτηριακής ανάλυσης για την οριοθέτηση περιοχών φυσικής και τεχνητής αναγέννησης στο Δάσος Ταϋγέτου (Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Δασολόγος, Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας).

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Πληροφορίες: Πανταζή Αικατερίνη, Μπόγλης Αργύριος
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025  
Email: press@fdparnonas.gr
Web: www.fdparnonas.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...