ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ -ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.


Μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με γεωργικό εισόδημα άνω του 35% του συνολικού τους, με την προσκόμιση της δήλωσης ΟΣΔΕ και τριπλότυπου δελτίου αποστολής, μπορούν να συμμετέχουν στις τέσσερις πρώτες πιλοτικές Αγορές Αγροτών (Farmers’ Markets).
Σε συνεργασία με τους δήμους, οι ιδρυτές των Αγορών έχουν συντάξει κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος βασίζεται στον κανονισμό της Αγοράς της Πρέβεζας και, με βάση αυτόν, εγγράφουν παραγωγούς. Έτσι, όσοι θέλουν να ενταχθούν στο δυναμικό των Αγορών της Πρέβεζας, του Πύργου, της Κοζάνης και των Χανίων, πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις, τουλάχιστον μέχρι να οριστεί το νομικό πλαίσιο:

1 Θα συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες αγρότες παραγωγοί χωρίς να έχουν καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί από την Περιφερειακή Ενότητα με τοπικά προϊόντα και θα έχουν ατομική άδεια παραγωγού σε ισχύ από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

2 Η προσωρινή διοίκηση της πιλοτικής Αγοράς Αγροτών έχει ορίσει την ελεγκτική επιτροπή, η οποία θα ελέγχει τους παραγωγούς και την παραγωγή τους, για να μπορούν να συμμετέχουν στην αγροτική αγορά και οι παραγωγοί θα σέβονται κάθε απόφασή της.

3 Οι τιμές λιανικής πώλησης των αγροτικών προϊόντων θα καθορίζονται από τους παραγωγούς σε συνεργασία με τη νέα προσωρινή διοίκηση της Αγροτικής Αγοράς και τους συνεταιρισμούς, ώστε να μην είναι ισάξιες με τις λαϊκές αγορές ή τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

4 Η έδρα της αγροτικής αγοράς θα λειτουργεί σε υπαίθριο χώρο που θα οριστεί από το ΥΠΑΑΤ ή την τοπική αυτοδιοίκηση.

5 Οι θέσεις πώλησης αγροτικών προϊόντων που θα καταλαμβάνουν οι παραγωγοί θα ορίζονται από την προσωρινή διοίκηση της πιλοτικής Αγοράς Αγροτών.

6 Τη λειτουργία της θα την ελέγχει η προσωρινή διοίκηση. 

7 Οι παραγωγοί που θα πωλούν μη ιδιοπαραγόμενα (αγορασμένα) αγροτικά προϊόντα στην αγροτική αγορά την πρώτη φορά θα τους γίνεται σύσταση και την επόμενη αυτομάτως θα χάνουν οριστικά το δικαίωμα της συμμετοχής τους.

8 Κατά τη διάρκεια της άφιξης και αναχώρησης του παραγωγού στην αγροτική αγορά θα επιδεικνύεται το τριπλότυπο δελτίο αποστολής των προϊόντων και θα υπάρχει έλεγχος και καταγραφή των εισερχόμενων ποσοτήτων μετά από αυτοψία από την ελεγκτική επιτροπή της πιλοτικής αγοράς, η οποία θα παρακρατεί το ένα αντίγραφο του δελτίου αποστολής. 

9 Όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και ζυγαριές σφραγισμένες από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους.

10 Οι παραγωγοί θα καταβάλουν στην προσωρινή διοίκηση της πιλοτικής Αγοράς το χρηματικό πόσο των … ευρώ για την κάλυψη των εξόδων της αγροτικής αγοράς (καθαριότητες χώρου έξοδα διοίκησης κ.λπ.) κάθε φορά που θα συμμετέχουν σε αυτή.

11 Η ελεγκτική επιτροπή θα ελέγχει διοικητικά μέσω ΟΣΔΕ και επιτόπια τους παραγωγούς στο χωράφι για τις εν εξελίξει καλλιέργειές τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα εκδίδει τη βεβαίωση για να μπορούν να συμμετάσχουν. 

12 Η αίτηση συμμετοχής του παραγωγού αλλά και η βεβαίωση έλεγχου των προϊόντων θα γίνεται από την προσωρινή διοίκηση και την ελεγκτική επιτροπή.

13 Στην Αγορά Αγροτών θα μπορούν να πωλούνται τα ακόλουθα τοπικά αγροτικά προϊόντα: Κηπευτικά, φρούτα, αλιεύματα, πτηνοτροφικά (αυγά), δασοκομικά προϊόντα (ξύλα – κάρβουνα), μελισσοκομικά, ελαιόλαδο και μεταποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, σύμφωνα πάντα με τους υγειονομικούς κανονισμούς και την κείμενη νομοθεσία.

14 Οι πάγκοι και οι ομπρέλες στην αγροτική αγορά θα είναι καλαίσθητοι και θα συμβαδίζουν με τις υποδείξεις της διοίκησης της πιλοτικής Αγοράς και θα είναι μήκους 3 μέτρων ανά παραγωγό ή ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμό. 

15 Η ελεγκτική επιτροπή θα καταγράφει τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Αγοράς Αγροτών και θα ζητάει από τους παραγωγούς τη βεβαίωση, ώστε να συμπίπτουν τα αναγραφόμενα με τα πωλούμενα προϊόντα. Εάν τα είδη και οι ποσότητες δεν ταυτίζονται, θα εφαρμόζεται η παράγραφος 7.

16 Στην αγροτική αγορά θα υπάρχει σημείο με καταγραφή παραπόνων και καταγγελιών τα οποία θα αξιολογούνται και σε περιπτώσεις παραπτωμάτων του παρόντος θα εφαρμόζεται η παράγραφος 7.

17 Η διοίκηση σε συμφωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και το ΥΠΑΑΤ έχει τη δυνατότητα τροποποίησης του παρόντος κανονισμού.

Στον κανονισμό της κάθε Αγοράς αναγράφεται ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής. Η επόμενη Αγορά που και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί είναι η Αγορά Αγροτών Ηλείας (κάθε Κυριακή στην είσοδο της πόλης του Πύργου από τις 6:30 έως τις 14:30).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...