ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΜΕΛ/ΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ...ΚΥΡΙΟΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!! ΖΗΛΕΥΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΝΝΟΙΑ.ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου.

Σε νέο χώρο και με το συσκευαστήριο στα σκαριά ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης

Η καινούργια στέγη θα εξυπηρετήσει την ανάγκη του Συνεταιρισμού να πιστοποιηθεί κατά HACCP και να λειτουργήσει το συσκευαστήριο, μία επένδυση απαραίτητη για την προώθηση των προϊόντων μελιού


Σε νέο χώρο και με λειτουργία του συσκευαστηρίου στα σκαριά ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης περνάει σε μία καινούργια εποχή την οποία εγκαινιάζει προβάλλοντας τα προϊόντα του στο 3ο φεστιβάλ μελιού και προσόντων μέλισσας που ξεκινάει αύριο στην Κομοτηνή και θα διαρκέσει τρεις μέρες. Το μέλι, η φυσική αυτή γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά ευρισκόμενα πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσουν, αποτελεί την πρώτη ύλη για τα μέλη του Συνεταιρισμού που μάχονται για προασπίσουν το προϊόν τους αφού είναι από τα πλέον αγνά και ποιοτικά της αγοράς. Πρόκειται για ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: νερό, φυσικά σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες. Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, στα συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας και έχει αντιμικροβιακή δράση.
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ

Η πρώτη ύλη, δηλαδή το μέλι και τα προϊόντα της μέλισσας, βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη και κερί, υπάρχουν σε αφθονία στο συνεταιρισμό, ο οποίος όμως έπρεπε να μεριμνήσει και για την τυποποίησή τους, ώστε να είναι ευκολότερη η προώθησή τους στην αγορά. Ένα συσκευαστήριο θα ήταν λύση, σύμφωνα με όσα συζητούσαν εδώ και δύο χρόνια τα μέλη. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και ο Συνεταιρισμός έκρινε απαραίτητο να μεταφέρει την έδρα του σε νέο χώρο, όπου θα μπορέσει να αναπτύξει καλύτερα τις δράσεις τους. Αυτό έγινε πριν λίγο καιρό και πλέον ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός βρίσκεται στο 1ο χλμ  Κομοτηνής – Καρυδιάς απέναντι ακριβώς από το πρατήριο υγρών καυσίμων της BP στη διασταύρωση πριν τον οικισμό της Καρυδιάς. «Εδώ θα δημιουργήσουμε το συσκευαστήριο του συνεταιρισμού, ήρθε πλέον η ώρα αυτό για το οποίο συζητάμε εδώ και δύο χρόνια να γίνει πράξη, μας πιέζουν τα μέλη μας, αλλά και οι παραγγελίες για μέλι και άλλα προϊόντα της κυψέλης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Ζάχος, σημειώνοντας πως αυτή η ευχάριστη εξέλιξη δεν οφείλεται σε πρωτοβουλίες της πολιτείας, αλλά στην προσωπική δουλειά των μελών του. 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η περιοχή της Ροδόπης παράγει περίπου 200 τόνους μέλι το χρόνο, ποσότητα η οποία διοχετεύεται τόσο στη ντόπια αγορά όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Είναι ενδεικτικό ότι ο Συνεταιρισμός βρίσκεται εδώ και χρόνια σε επαφές με Αραβικές χώρες, ενώ ήδη έχει στο ενεργητικό της επιτυχημένες εξαγωγικές προσπάθειες στη Λιβύη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, Δημήτρη Ζάχο, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με μία αραβική χώρα, το οποία της οποίας δε θέλησε να αποκαλύψει, λέγοντας πως αν αυτή η συνεργασία ευοδωθεί ο Συνεταιρισμός θα εξάγει 100 τόνους μέλι. Βέβαια για να γίνουν όλα αυτά ο Συνεταιρισμός χρειάζεται την πιστοποίηση κατά HACCP και τη λειτουργία ενός συσκευαστηρίου. Την ανάγκη αυτή θα εξυπηρετήσει ο νέος χώρος. Εκεί θα φυλάσσεται το μέλι των παραγωγών,  ένα εξαιρετικό προϊόν, όπως είπε ο κ. Ζάχος, κάνοντας γνωστό πως  η ιδιαιτερότητα του μελιού της Ροδόπης, οφείλεται στα πολλά βότανα της περιοχής, σε ένα είδος θυμαριού που χρησιμεύει στο ανθόμελο και στην επεξεργασία του, όπου παράγεται αγνό μέλι το οποίο μαζεύεται από τη μέλισσα στη φύση και στη συνέχεια συγκεντρώνεται, φιλτράρεται στο μελισσοκομικό φίλτρο, χωρίς θέρμανση και παρεμβάσεις.
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού είναι το άρωμα και η γεύση τα οποία είναι δυνατόν να αλλοιωθούν αν οι συνθήκες αποθήκευσης και επεξεργασίας είναι ακατάλληλες. Το χρώμα του μελιού είναι χαρακτηριστικό της προέλευσής του και θεωρείται ένα από τα κύρια κριτήρια ποιότητας που επηρεάζει την προτίμηση του καταναλωτή. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία ενώ τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο χρώμα και γεύση. Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα, η υγροσκοπικότητα και η κρυστάλλωση. Η κρυστάλλωση, γνωστή αν και λανθασμένα σαν ζαχάρωμα, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του μελιού. Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το παραγόμενο μέλι στη Ροδόπης διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, κλπ), και το μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών (εντόμων) που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.


Πρόθεση του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης με τη μεταφορά του σε νέο χώρο και τη λειτουργία του συσκευαστηρίου είναι να αυξήσει την απασχόληση στο κλάδο, ενισχύοντας την κυκλοφορία των προϊόντων του στην εγχώρια και όχι μόνο αγορά. 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΟΥ: Η Κομοτηνή στάζει μέλι

Στη Ροδόπη τα μελίσσια βόσκουν στον πλούσιο όγκο του Παπικίου όρους και το πευκοδάσος της Νυμφαίας και παράγουν θρεπτικό και ιδιαίτερα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία πευκόμελο. Εξαιρετικό είναι και το ανθόμελο της περιοχής, ένα μοναδικό μπουκέτο αρωμάτων ανθέων και βοτάνων από τα πολύχρωμα λιβάδια της θρακικής γης. Το μέλι, αλλά και τα υπόλοιπα αγνά προϊόντα της κυψέλης, δηλαδή γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, αλλά και κεραλοιφή που παράγουν οι ντόπιοι μελισσοκόμοι, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφθούν το 3ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων της Μέλισσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού του νομού Ροδόπης. Το φεστιβάλ μελιού γίνεται για να γλυκάνουμε τον κόσμο της Ροδόπης και να ξεχάσει τις πίκρες από τα μνημόνια και τα χαράτσια, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Ζάχος, σημειώνοντας ότι το φεστιβάλ συμπίπτει με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής, ώστε ο κόσμος να συμμετέχει σε μία διπλή γιορτή. Το φεστιβάλ ξεκινάει αύριο Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία Ειρήνης, στην Κομοτηνή. Εκδηλώσεις ανοικτές για όλο τον κόσμο προσφέρουν για τρίτη συνεχή χρονιά οι παραγωγοί μελιού της Ροδόπης στο τριήμερο φεστιβάλ μελιού με στόχο την προβολή του ανθόμελου της Κομοτηνής. Ρακόμελο και λουκουμάδες θα προσφερθούν σε όλους τους επισκέπτες, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού και ιδιαιτέρως αυτού της Ροδόπης. 
Να μας εμπιστεύονται, τόνισε με έμφαση ο κ. Ζάχος, «το μέλι είναι ελεγμένο ως προς την ποιότητα του, οι πολίτες μπορούν να τρώνε αγνό μέλι».  Μέλη του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης θα εκθέτουν τα προϊόντα τους στο κοινό για τρεις μέρες. 
Μία διοργάνωση την οποία στηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας «Ο Χρόνος», πιστός στις αρχές του να προσφέρει βήμα προβολής σε ανθρώπους και συνεταιρισμούς δραστήριους, που παράγουν και αναδεικνύουν τα προϊόντα της Ροδόπης. 

Μακαρι να γινει και αλλού!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...