ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΤΟ 2012...ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΓΙΑΤΗΣ...ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΩΝ.


Σε μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της ελληνικής μελισσοκομίας δείχνει να εξελίσσεται το 2012, επιφέροντας πλήγμα στο εισόδημα των περίπου 23 – 24.000 παραγωγών, ανά την Ελλάδα, που ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, με τη φροντίδα της μέλισσας.


Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι αποτελούν τις δύο βασικότερες αιτίες για τη μείωση της εγχώριας παραγωγής μελιού, η οποία ενδέχεται να φθάσει και στο 50% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές» εξηγεί στην «Agrenda», ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παύλος Μπαγιάτης, ο οποίος τυγχάνει, ταυτόχρονα, να είναι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελισσοκόμων & Βασιλοτρόφων Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, τονίζει ότι παραδοσιακά η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα κυμαίνεται στους περίπου 12.000 τόνους ετησίως. Ωστόσο, «φέτος δεν υπήρξε ο αναμενόμενος “τρύγος” ούτε από την πορτοκαλιά, ούτε από το έλατο, ούτε και από το πεύκο», διευκρινίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το πευκόμελο αποτελεί την  κατηγορία μελιού που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 65% της ετησίας παραγωγής.
Μπορεί, βέβαια, η φετινή χρονιά να είναι δύσκολη, όμως, η μελισσοκομία είναι μια βιώσιμη δραστηριότητα και αυτό γιατί σχεδόν το 60% της παραγωγής, πωλείται από τους μελισσοκόμους απευθείας, χωρίς μεσάζοντες. «Ο παραγωγός το πουλά στα 7-8 ευρώ το κιλό κι αυτό του επιτρέπει να έχει ικανοποιητικό εισόδημα. Αντίθετα, ο έμπορας το αγοράζει μόλις στα 3 ευρώ, ενώ ο καταναλωτής, το βρίσκει στο ράφι του σούπερ μάρκετ σε πάνω από 14-15 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο κ. Μπαγιάτης. Σοβαρό πρόβλημα για τον κλάδο είναι επίσης κι οι «ελληνοποιήσεις». Όπως καταγγέλλει ο κ. Μπαγιάτης κάθε χρόνο εισάγονται ίσως και πάνω από 4.000 τόνοι μελιού το οποίο «βαφτίζεται» ελληνικό, με συνέπεια να υποβαθμίζεται η ποιότητα του εγχώριου.
πηγη Αγροτικα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...