ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟ.....ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ.


Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση απευθύνουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας σχετικά με την πρόωρη εμφάνιση πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες τους. Το πρόβλημα πιστοποιεί και η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, η οποία


 σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «με βάση τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται ανά τρεις ημέρες στο δίκτυο παγίδων καθώς και από επιτόπιους ελέγχους, που διενεργούν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει σχετικά αυξημένος πληθυσμός πράσινου σκουληκιού». 
Δεδομένης της κατάστασης που φαίνεται να διαμορφώνεται και φέτος στον Κάμπο τόσο η Ένωση Λάρισας όσο και η Ένωση Τρικάλων ζητούν την βοήθεια της Περιφέρειας αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να προλάβουν την ζημιά. Καλύτερα είναι μέχρι στιγμής τα πράγματα στην Μακεδονία όπου όμως και εκεί έχουν ξεκινήσει οι προληπτικοί ψεκασμοί.
Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο για το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος κάνει λόγο για απειλητική και πρόωρη εμφάνιση ενεργών σκουληκιών για πρώτη φορά μέσα στον Ιούνιο: «αυτό που παρατηρούμε για πρώτη φορά είναι ότι κατά την διάρκεια του Ιουνίου συναντάμε ενεργά σκουλήκια και όχι πεταλούδες. Επίσης υπάρχει η απορία στους παραγωγούς σχετικά με τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού. Στην χώρα μας υπάρχουν 30 περίπου φυτοπροστατευτικά προϊόντα με τα οποία κάνουμε τις σχετικές παρεμβάσεις. Από την διαδρομή των τελευταίων ετών αποδείχθηκε ότι από τα 30 αυτά σκευάσματα τα 25 δεν έχουν αποτέλεσμα».

Ζητούν αεροψεκασμό στα Τρίκαλα

Για αυξημένη εμφάνιση πράσινου σκουληκιού και στην Π.Ε. Τρικάλων μιλάει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλέας Λιούτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ήδη ετοιμαζόμαστε να στείλουμε επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο (η οποία θα κοινοποιηθεί και στους βουλευτές των Τρικάλων) ώστε να ληφθούν μέτρα. Αυτό που ζητάμε είναι να πραγματοποιηθεί ένας ενιαίος ψεκασμός στην περιοχή των Τρικάλων διότι αυτή την στιγμή κάθε παραγωγός ψεκάζει το δικό του χωράφι και το διπλανό κτήμα μπορεί να μην ψεκάζεται, άρα ουσιαστικά δεν έχει αποτελέσματα ο ψεκασμός».
Και καταλήγει: «Ήδη και στην περιοχή μας υπάρχουν ενεργά πράσινα σκουλήκια και αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους παραγωγούς μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ληφθούν μέτρα και δεν θα έχουμε τα ίδια προβλήματα με πέρσι».

Καλύτερα στην Μακεδονία

Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στις Σέρρες. Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Αραμπατζή, πρόεδρο της ΕΑΣ Βισαλτίας: Στην περιοχή μας έχουν ξεκινήσει προληπτικά οι ψεκασμοί με ωοκτόνα διότι οι παγίδες “πιάνουν” πληθυσμούς σκουληκιού άνω του μέσου όρου. Προς το παρόν δεν είναι μεγάλη η ανησυχία μας και μακάρι να μην εξελιχθεί η κατάσταση όπως της προηγούμενες χρονιές γιατί τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή που έστειλε σήμερα 29/6 η ΕΑΣ Λάρισας στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,
Η οργάνωσή μας με την παρούσα επιστολή θέλει να σας γνωστοποιήσει για την απειλητική και πρόωρη εμφάνιση πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες της περιοχής μας, αυτή η εμφάνιση σε συνδυασμό με την ζημιά που υποστήκαμε την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο 2010 – 2011, μας τρομάζει γιατί πριν ακόμα αρχίσει η χρονιά αναγκαζόμαστε να υποβληθούμε σε έξοδα που δεν γνωρίζαμε εάν αποδόσουν.
Καθώς από συναδέλφους παραγωγούς υπάρχουν επισημάνσεις για σοβαρά προβλήματα αποτελεσματικότητας της χημικής αντιμετώπισης του εν λόγω εντόμου. Ο κύριος λόγος είναι οι λίγες επιλογές που έχουμε για την χημική καταπολέμηση με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά μέσα.
Σήμερα ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, τα μηνύματα από μετρήσεις των υπηρεσιών και των ιδιωτών γεωπόνων είναι σημαντίκές συλλήψεις στα δίκτυα παγίδων, που ποικίλουν ανά περιοχή.
Για να μη φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού και ψάχνουμε απεγνωσμένα λύσεις, κ. Περιφερειάρχη με την προτροπή προς τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και προς το Υπουργείο, στο οποίο ήδη έχουμε αποστείλει ανάλογο αίτημα, παρακαλούμε όπως προβείτε σε άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην αρχή με πλήρη ενημέρωση και για την φυτοπροστατευτική δυνατότητα των σκευασμάτων.
Θεωρούμε ότι πρέπει να συμβάλλετε γρήγορα πριν ο πανικός κυριεύσει τους παραγωγούς.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της ΕΑΣ Τρικάλων προς τον Αναπληρωτή Υπουργό ΑΑΤ την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Αχιλλέας Λιούτας:

Κύριε Υπουργέ,
Επανεμφανίστηκε σε πολύ επιθετική μορφή και φέτος το πράσινο σκουλήκι στις καλλιέργειες βαμβακιού της περιοχής των Τρικάλων, αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας η αγροτική οικονομία της οποίας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε λόγω εντοπιότητας και του αποδεδειγμένου προσωπικού σας ενδιαφέροντος για τους αγρότες, στηρίζεται σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό στην παραγωγή και εκκόκκιση βαμβακιού.
Αγρότες αγωνιούν καθημερινά για την τύχη της φετινής καλλιέργειας τους, αφού το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η προσβολή από το έντομο, είναι ήδη εμφανές παρότι βρισκόμαστε στο μέσο της καλλιέργειας.
Λόγω του γεγονότος ότι το πράσινο σκουλήκι έχει πολλές γενιές μέσα στην ίδια καλλιεργητική περίοδο και προκαλεί συνεχώς ζημιές, η καταστολή της προσβολής των καλλιεργειών βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι, με μεμονωμένους ψεκασμούς από τους αγρότες αποδείχθηκε, τις δύο προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους, ότι δεν είναι αποτελεσματική. Η μείωση της στρεμματικής απόδοσης είναι κατακόρυφη με αποτέλεσμα να καθίσταται, σε αρκετές περιπτώσεις, ασύμφορη ακόμη και η συλλογή των ελάχιστων ποσοτήτων βαμβακιού που παράγονται από τις προσβληθείσες καλλιέργειες ή όταν συλλέγεται να μην επιτυγχάνεται καν το προκαθορισμένο, σε κάθε χωριό, στρεμματικό όριο για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων ζητούμε την ενεργοποίησή σας προκειμένου να δρομολογηθεί η οργανωμένη αντιμετώπιση του εντόμου σ’ όλη του την έκταση, είτε με αεροψεκασμούς, είτε με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο που θα υποδείξουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί οργανωμένα υπάρχει κίνδυνος δραματικής μείωσης της παραγωγής βάμβακος στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη της Θεσσαλία με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία, πρωτίστως για τους αγρότες οι οποίοι θα εξουθενωθούν οικονομικά καθώς θα δεχθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πλήγμα με απώλεια παραγωγής και εσόδων, αλλά και για την ίδια την οικονομία μας λόγω της σπουδαιότητας του βαμβακιού στην εθνική οικονομία μιας και όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τις εξαγωγές, το βαμβάκι ήταν το 2ο εξαγώγιμο προϊόν το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Παρακαλούμε για την κατανόηση και τις δικές σας ενέργειες, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να παραμείνει ζωντανός ο πρωτογενής τομέας στην περιοχής μας και οι αγρότες μας να βγουν από το πρωτοφανές αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.


Χαμος θα γινει.....προσοχη οσοι θα πατε μελισσια για βοσκη στα βαμβακια.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...