ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

ΖΗΤΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ..


Το πρόβλημα της τεράστιας ψαλίδας που χωρίζει τις τιμές παραγωγού από τις τιμές λιανικής απασχολεί τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πολλές είναι οι λύσεις που έχουν κατά καιρούς προταθεί, ώστε οι αγρότες να μπορούν να απολαύσουν δικαιότερες τιμές, όπως η ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, τα γραπτά συμβόλαια ή η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών.

Όμως η τελευταία πρόταση που κατέθεσαν Γάλλοι βουλευτές πάει ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της τιμής παραγωγού στα τρόφιμα.
Ουσιαστικά προτείνεται η προσθήκη μιας διάταξης στον γαλλικό Αγορανομικό Κώδικα, ώστε τα μεσαία και τα μεγάλα καταστήματα να υποχρεωθούν να αναγράφουν την τιμή παραγωγού ως ποσοστό επί της τιμής λιανικής. 

Η πρόταση, την οποία συνυπογράφουν 73 βουλευτές από τρία κόμματα, μεταξύ των οποίων και από το κυβερνών UMP, κατατέθηκε από τον Ντομινίκ Σουσέ, βουλευτή από την αγροτική περιοχή Βαντέ. Όπως εξηγεί ο κ. Σουσέ, η πρόταση αυτή θα είχε τριπλό όφελος:

-Θα φέρει εγγύτερα τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία τοπικών δικτύων πώλησης.
-Θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των εμπόρων.
-Θα στηρίξει τους Γάλλους αγρότες.

Θετική υποδοχή
Την πρόταση χαιρετίζει και το αγροτικό συνδικάτο Coordination rurale, που εκτιμά ότι πρόκειται για μια καλή πρωτοβουλία «που θα προσφέρει στον καταναλωτή τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει τις τιμές των μη μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων. Ιδίως θα καταστήσει φανερή την αδικία στο μοίρασμα της προστιθέμενης αξίας, από τον παραγωγό στον έμπορο».

Όμως, όπως παρατηρεί η Coordination rurale, «θα πρέπει στην ετικέτα να προστεθεί και η αναγραφή του κόστους παραγωγής, το οποίο συχνά είναι υψηλότερο από την τιμή που καταβάλλεται στον παραγωγό, ανεξάρτητα από τον κλάδο της παραγωγής».

Όπως άλλωστε επισημαίνει το συνδικάτο, «ελάχιστοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι μόνο το 4% της τιμής του ψωμιού καταλήγει στον σιτοπαραγωγό».
Πάντως η πρόταση νόμου θα μπορέσει να συζητηθεί στην επόμενη γαλλική Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Απριλίου.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ  ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ«Με στόχο την ενίσχυση της πληροφόρησης του καταναλωτή και τη διαφάνεια των τιμών των αγροτικών προϊόντων: 
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Οι Γάλλοι αισθάνονται μια ιδιαίτερη έντονη αγάπη απέναντι στον αγροτικό κόσμο.
Η αγάπη αυτή συνδυάζεται με νέες απαιτήσεις που αφορούν τη διατροφή. Οι Γάλλοι επιθυμούν να καταναλώνουν καλύτερα, καταναλώνοντας κατ' αρχάς προϊόντα, τα οποία γνωρίζουν ότι έχουν παραχθεί στον τόπο τους.
Για να τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν, δεν είναι ανάγκη μόνο να ενισχύσουμε τα «τοπικά κυκλώματα», αλλά είναι απαραίτητο η προστιθέμενη αξία να κατανεμηθεί δικαιότερα ανάμεσα στην παραγωγή και το εμπόριο.

Η απελευθέρωση των ανταλλαγών έχει μεταβάλει ριζικά τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε. Η αναζήτηση μιας όλο και πιο ανταγωνιστικής τιμής συχνά έρχεται σε βάρος των απαιτήσεων για προστασία του περιβάλλοντος και για διαφάνεια όσον αφορά τον τόπο και τις συνθήκες παραγωγής.
Ο καταναλωτής έχει όλο και λιγότερη διαφάνεια και εγγυήσεις για την προέλευση και τις κοινωνικές συνθήκες παραγωγής των προϊόντων που καταναλώνει. Αυτό ισχύει τόσο για τα επεξεργασμένα ή βιομηχανικά προϊόντα, όσο και για τα αγροτικά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, μόνο που αυτά τα τελευταία αποτελούν τη βάση της διατροφής μας.
Εγγυώμενοι την προέλευση των αγροτικών προϊόντων απαντάμε σε μια τριπλή απαίτηση: οικονομική, περιβαλλοντική και υγείας.
Σήμερα, το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων υποβάλλεται σε δύο υποχρεωτικές πληροφορίες: την τιμή πώλησης (ανά κιλό ή τεμάχιο) και τη γεωγραφική προέλευση.
Οι δύο αυτές ενδείξεις, αν και απαραίτητες, δεν αρκούν.
 Δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να γνωρίζει ποιο μέρος της τιμής λιανικής πώλησης καταλήγει στον παραγωγό.
Ως απάντηση στο πρόβλημα αυτό, ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και της αλιείας, της 27ης Ιουλίου 2010, συνέστησε ένα Παρατηρητήριο τιμών και κέρδους στα αγροτικά προϊόντα, στο οποίο έχει ανατεθεί η υποβολή ετήσιας έκθεσης στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011, «τα ακαθάριστα περιθώρια κέρδους των εμπόρων σε διάστημα 10 ετών και είναι πολύ μεγάλα και ελάχιστα επηρεάζονται από την κατάρρευση των τιμών παραγωγού».
Η έκθεση συμπεραίνει ότι η πτώση των τιμών παραγωγού συστηματικά ωφελεί μόνο τους εμπόρους, που πληρώνουν λιγότερο για τα προϊόντα τους, και ότι δεν οδηγεί στην πτώση των τιμών λιανικής. 
Έτσι, παρά την κατάρρευση των τιμών παραγωγού, τα περιθώρια κέρδους των εμπόρων συνεχώς αυξάνονται.
Για αυτό είναι σκόπιμο να προσφέρουμε στον καταναλωτή όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να προαγάγουμε μια «ηθική κατανάλωση». Αυτή περνάει μέσα από την υποχρεωτική αναγραφή του μεριδίου που καταλήγει στον παραγωγό, στις τιμές πώλησης των προϊόντων.
Η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά απλή στην εφαρμογή της: Ένας απλός υπολογισμός του ποσοστού της τιμής παραγωγού επί της τιμής πώλησης, θα επιτρέψει  στα καταστήματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους να αναφέρουν τι μερίδιο της τιμής καταλήγει στον παραγωγό.
Εφόσον επιβληθεί αυτή την υποχρέωση στα μεσαία και μεγάλα καταστήματα, ο καταναλωτής θα μπορεί να κρίνει μόνος του ποια προϊόντα διατίθενται με ποιο δίκαιο τρόπο.
Άλλωστε, η υποχρέωση αυτή θα παρασύρει προς τα κάτω τις τιμές πώλησης, έχοντας καθόλου αμελητέες επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των Γάλλων. Τέλος, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους εμπόρους, αν το επιθυμούν, να αναγράφουν και τα έξοδα της διανομής. Αυτό είναι το νόημα της παρούσας πρότασης νόμου, η οποία θα μπορούσε να αποβεί τριπλά επωφελής. 
Ενισχύοντας την πληροφόρηση των καταναλωτών, η παρούσα πρόταση νόμου θα επέτρεπε:
● Να έρθουν κοντύτερα οι παραγωγοί και οι καταναλωτές,  ενθαρρύνοντας τη δημιουργία τοπικών δικτύων πώλησης.
● Να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των εμπόρων.
● Να  στηρίξει τους Γάλλους αγρότες, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση εγχώριων προϊόντων.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥΤο άρθρο 113-3 του αγορανομικού κώδικα συμπληρώνεται ως ακολούθως:
 «Στα καταστήματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, είναι υποχρεωτική η αναγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα μη μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα.
Η αναγραφή αυτή θα εμφανίζει το ποσοστό που αντιπροσωπεύει η τιμή παραγωγού επί της τελικής τιμής λιανικής πώλησης.
Ο κατάλογος με τα προϊόντα που υπόκεινται στη ρύθμιση αυτή, θα καθοριστεί με διάταγμα μετά από γνωμοδότηση του εθνικού συμβουλίου κατανάλωσης».
Ποιον ωφελούν τα γραπτά συμβόλαια;
Η Γαλλία είναι από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν, από πέρυσι, την υποχρέωση σύναψης γραπτών συμβολαίων σε σειρά προϊόντων όπως το γάλα και τα οπωροκηπευτικά. Στόχος ήταν να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών και να προστατευτούν από τις καταχρηστικές πρακτικές μεταποιητών και εμπόρων.
Ένα χρόνο μετά όμως, πολλοί γαλακτοπαραγωγοί ακόμα δεν έχουν υπογράψει τα συμβόλαια, αφού κάποιοι μεταποιητές επιχειρούν να τα χρησιμοποιήσουν για να εδραιώσουν τις καταχρηστικές τους πρακτικές.
Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γάλλων Γαλακτοπαραγωγών (FNPL),  η γαλακτοβιομηχανία Lactalis  - η μεγαλύτερη της Γαλλίας- έχει παρεξηγήσει το νόημα των γραπτών συμβολαίων, κι αντί να διαπραγματευτεί με τους κτηνοτρόφους, επιχειρεί να τους επιβάλει μονομερώς τους δικούς της όρους. Για αυτό και η FNPL καλεί τους παραγωγούς να μην υπογράψουν τα συμβόλαια.
 Η υπόθεση έχει καταλήξει σε μεσολαβητή που έχει διορίσει η γαλλική κυβέρνηση για να αποφανθεί σχετικά για τις καταγγελίες των παραγωγών. Η απάντησή του αναμένεται στις 7 Μαρτίου, ενώ η βιομηχανία έχει δώσει στους παραγωγούς προθεσμία ως τη 31 Μαρτίου να υπογράψουν. Ο μεσολαβητής έχει ήδη κρίνει ότι αν μετά από αυτή την ημερομηνία η Lactalis, καταργήσει, όπως απειλεί τα πριμ που πλήρωνε ως τώρα, η κίνηση αυτή θα «συνιστά καταχρηστική καταγγελία της συμβατικής σχέσης».
Αγροτικα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...