ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013.


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νέες προτάσεις για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής σε σχέση με τον τομέα της μελισσοκομίας. 
Ο Πρόεδρος της Ομάδας εργασίας των Copa – Cogeca κ. Bruneau ενημέρωσε πρόσφατα την ομάδα για τις προτάσεις της Επιτροπής για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013. Σύμφωνα με την πρόταση τα εθνικά προγράμματα μελισσοκομίας θα συνεχιστούν και μετά το 2013.

Τόνισε, ωστόσο ότι  τα προγράμματα αναδιοργανώνονται και ότι στην πρόταση της Επιτροπής για τον Κανονισμό της  ενιαίας ΚΟΑ έχουν αφαιρεθεί τα  6 επιλέξιμα μέτρα για ενίσχυση  που περιλαμβάνονταν στα μελισσοκομικά προγράμματα.


Η Ισπανική αντιπροσωπεία  εξέφρασε την άποψη ότι  τα  6 επιλέξιμα μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν. Ο κ.  Bruneau επεσήμανε ότι  ως προς τον αριθμό των κατεχόμενων κυψελών θα πρέπει να δίνονται από τα κράτη-μέλη πραγματικά  και αξιόπιστα στοιχεία, αναφέρει στο paseges.gr το στέλεχος του Μελισσοκομικού Κέντρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, κα Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη.

Πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την παρουσία στο μέλι γύρης από ΓΤΟ[1]

Σύμφωνα με την απόφαση προϊόντα όπως το μέλι και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γύρη με γενετικά τροποποιημένο DNA και γενετικώς τροποποιημένες πρωτεΐνες αποτελούν[2] τρόφιμα που περιέχουν συστατικά παραγόμενα από ΓΤΟ και πρέπει να επισημαίνονται ως τέτοια. 
Ο χαρακτηρισμός αυτός ισχύει ανεξάρτητα από το αν η πρόσμειξη ήταν ηθελημένη ή τυχαία. Η κ. Camelia Gyorffy, Σύμβουλος πολιτικής στον τομέα του μελιού, παρουσίασε εκτενώς την πρόταση που συνέταξε η γραμματεία, ως συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την παρουσία γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι.

Το έγγραφο αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συζητήσεις στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας. Υπάρχουν περίπου 100.000 εκτάρια καλλιεργούμενα  με ΓΤΟ στην ΕΕ αυτή τη στιγμή.
Αναφέρθηκε επίσης, στη γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για το θέμα αυτό, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αραβόσιτος με την τροποποίηση ΜΟΝ810  είναι εξίσου ασφαλής όσο και ο μη ΓΤ αραβόσιτος. 
Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας των Copa– Cogeca κ.  Bruneau εστιάστηκε στο υψηλό κόστος  των αναλύσεων  της γενετικά τροποποιημένης γύρης το οποίο θα αυξήσει το κόστος παραγωγής μελιού.  
Στην πρόταση αναφέρεται ότι μια λύση θα μπορούσε να βρεθεί σε επίπεδο ΕΕ, με χρηματοδότηση του κόστους αυτών των αναλύσεων για τους μελισσοκόμους σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης. Επισημάνθηκε από τον πρόεδρο ότι είναι ανάγκη να καθορίσουμε το όριο κάτω από το οποίο δεν θα αναλαμβάνεται καμία δράση. Από την ιταλική αντιπροσωπία τονίστηκε ότι θα πρέπει να μιλάμε για μελισσοκομικά προϊόντα και όχι μόνο για το μέλι.

Η εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σταθερή πολιτική της χώρας μας για την απαγόρευση της καλλιέργειας τροποποιημένων φυτών. Επισήμανε  επίσης ότι δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένες, χωρίς τον κίνδυνο της επιμόλυνσης.

Υγειονομικά θέματα
Η Ομάδα ενημερώθηκε από την Επιτροπή για τις μελέτες  επιτήρησης σχετικά με τις απώλειες  των μελισσών.
Οι συγκεκριμένες μελέτες θα πραγματοποιηθούν  προκειμένου να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των στοιχείων σχετικά με την υγεία των μελισσών.  Μετά από πρόταση της Επιτροπής κρίθηκε σκόπιμο να υποστηριχτεί η κατάρτιση ορισμένων μελετών επιτήρησης στα κράτη μέλη σχετικά με τις απώλειες μελισσών. Στα πλαίσια αυτά, τα κράτη μέλη κλήθηκαν να υποβάλουν στην Επιτροπή μελέτες επιτήρησης για την υγεία των μελισσών, οι οποίες  και θα αξιολογηθούν. 
Ζωτικής σημασίας αποτελεί  τόσο η  μεθοδολογία όσο  και  οι ορισμοί.  

Οι μελέτες αυτές θα είναι συγχρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. και η περίοδος εφαρμογής τους θα εκτίνεται έως το καλοκαίρι του  2013.
 Πραγματοποιήθηκε επίσης ενημέρωση για την ομάδα εργασίας του Codex Alimentarius  σχετικά με τα ΑΟΚ για τα κτηνιατρικά φάρμακα Ετοιμάζεται σχετικό κείμενο, το οποίο  δεν μπορεί να διανεμηθεί προς το παρόν.

 Συγκεντρώνονται δεδομένα από τις εθνικές αρχές για τη χρήση εγκεκριμένων  κτηνιατρικών φαρμάκων στις μέλισσες. Η επόμενη συνάντηση της Ομάδας έχει καθοριστεί για το Μάιο του 2012.

 

Aπόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την παρουσία γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι
  

Η Ισπανική αντιπροσωπεία ανέφερε ότι  εξαιτίας της απόφασης αυτής  επηρεάστηκε η εσωτερική αγορά στην Ισπανία και ο μεταποιητικός κλάδος δεν γνωρίζει τι πρέπει να ζητήσει. Πρόσθεσε δε ότι αρχίζουν σε ορισμένα μέρη να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η Γαλλική αντιπροσωπεία ανέφερε ότι υπάρχει αντίφαση στην απόφαση του Δικαστηρίου με την οδηγία για το μέλι. Η εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ εστιάστηκε στην ανάγκη προστασίας των μελισσοκόμων και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική της απαγόρευσης της καλλιέργειας τροποποιημένων φυτών. 
πηγη Αγροτικα.


                                                     ΜΗΤΣΟΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...