ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΣ...Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.


Την πεποίθησή του ότι ο πρωτογενής τομέας θα αντιμετωπίσει με τις λιγότερες συνέπειες τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, εξέφρασε, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, παρουσιάζοντας τη μελέτη της Συνομοσπονδίας για την κατάσταση και τις προοπτικές του αγροτικού τομέα. 


Η κρίση στρέφει τους έλληνες, κυρίως από την… οικοδομή και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο στο… χωράφι, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.
Παρά το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας κατέγραφε μεγάλη κάμψη πριν από την έναρξη της ύφεσης, η θέση του στην ελληνική οικονομία παραμένει σημαντική, κρινόμενη από τη συμβολή του στην απασχόληση (που αυξήθηκε σημαντικά στην τριετία 2008-2010) και από τη συμμετοχή του στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία. Τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές για το αρδευτικό νερό, τη γη, τα δάση, την εποπτεία της αγοράς.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις εκτιμήσει για το μέλλον η έρευνα με τίτλο: "Η κατάσταση του αγροτικού τομέα: Εξελίξεις - προβλέψεις - προτεταιρότητες", που παρουσίασαν ο πρόεδρος Τζανέτος Καραμίχας και ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος καταγράφει ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία του αγροτικού τομέα της χώρας μας κατά την τελευταία πενταετία. 

Οι βασικοί πυλώνες της αγροτικής οικονομίας δείχνουν σαφώς επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση, με το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Η κρίση αποτυπώνεται και στην αγροτική παραγωγή, όπου η κάμψη αφορά τα βασικά αγροτικά προϊόντα, ενώ με «μελανά» χρώματα μπορεί να περιγραφεί και ο κλάδος της κτηνοτροφίας, με πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείπουν το επάγγελμα, λόγω του υψηλού κόστους.

Στα της μελέτης, τώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στο διάστημα της πενταετίας 2006-2010 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 11% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου.

Κρίσιμη παράμετρος, σύμφωνα με τη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού.

Ωστόσο, όπως δήλωσε επ’ ευκαιρία της συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ «σ’ αυτή τη βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα, τα πιο αισιόδοξα μηνύματα λαμβάνουν οι άνθρωποι της αγοράς, από τον αγροτικό τομέα, ο οποίος φαίνεται να βιώνει την οικονομική κρίση, με πιο ήπιες συνέπειες, συγκριτικά με άλλους κλάδους και ειδικά αυτές των υπηρεσιών. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το αγροτικό εισόδημα και η παραγωγή παρουσιάζουν μείωση».
πηγη Αγροτικα

                                  ΜΗΤΣΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...