ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ.

Εγκρίθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το σχέδιο του νέου κανονισμού για τη σήμανση των τροφίμων. Η νέα νομοθεσία φιλοδοξεί να παράσχει πιο ακριβείς πληροφορίες στους καταναλωτές για τη θρεπτική αξία των τροφίμων, την προέλευσή τους αλλά και να απλοποιήσει τις διαδικασίες για τη βιομηχανία.


Ο κανονισμός θα είναι σημαντικός και για τους αγρότες, αφού επεκτείνει την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης σε σειρά προϊόντων. Μέχρι σήμερα, η υποχρεωτική αναγραφή ισχύει για το βόειο κρέας, το μέλι, το ελαιόλαδο, τα νωπά οπωροκηπευτικά.  Ο νέος κανονισμός την επεκτείνει στο χοιρινό και αιγοπρόβειο κρέας αλλά και στα πουλερικά. Για το θέμα αυτό, η Κομισιόν θα πρέπει να θεσπίσει κανόνες εφαρμογής, εντός δύο ετών από τη θέση του κανονισμού σε ισχύ.
Στο μέλλον η υποχρεωτική αναγραφή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως το κρέας ως βασικό συστατικό, το γάλα και τα γαλακτοκομικά, όμως η Κομισιόν θα πρέπει πρώτα να κάνει ανάλυση των επιπτώσεων.
Όσον αφορά τη θρεπτική αξία των τροφίμων, ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στη συσκευασία η περιεκτικότητα σε ενέργεια, σε λίπη, σε κορεσμένα λίπη, σε υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλάτι, κατά ευανάγνωστο τρόπο, εκφρασμένα ανά 100 γραμμάρια ή ανά 100 ml προϊόντος και ανά μερίδα.
Ακόμη ο νέος κανονισμός προβλέπει την ευκρινέστερη αναγραφή των αλλεργιογόνων ουσιών. Η υποχρέωση αναγραφής τους ήδη ισχύει για τα συσκευασμένα τρόφιμα, όμως πλέον θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των συστατικών. Πλέον όμως και τα μη συσκευασμένα τρόφιμα, π.χ. αυτά που πωλούνται στα εστιατόρια και τα κυλικεία, θα πρέπει να ενημερώνουν για την παρουσία αλλεργιογόνων. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό θα αποφασιστεί από τα κράτη μέλη.
Ο κανονισμός απομένει πλέον να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών και στη συνέχεια να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., πιθανότατα στα τέλη Οκτωβρίου.
Θα πρεπει λοιπον τα μελισσοκομικα κεντρα με τους επιστημονες που εχουν, να μας δωσουν πληροφοριες ωστε να ειναι και οι μελισσοκομοι μεσα στα πλαισια του χρονου, και επιπλεον περισσοτερες πληροφοριες.
πηγη Αγροτικα.


                                             ΜΗΤΣΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...