ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

ΙΠΠΟΦΑΕΣ...ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση στην ημερίδα για το ιπποφαές, που οργανώθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για τις καινοτόμες καλλιέργειες.
Αγρότες, και όχι μόνο, από την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και την Κρήτη βρέθηκαν στα Γιάννενα για να έχουν πληροφόρηση από πρώτο χέρι για την καλλιέργεια του ιπποφαούς, το κόστος εγκατάστασης και παραγωγής, τις αποδόσεις, αλλά και για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να εκθέσουν προβληματισμούς.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γεωπόνος και συγγραφέας του μοναδικού βιβλίου για το ιπποφαές στην Ελλάδα Κάσσανδρος Γάτσιος, ο οποίος απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και έδωσε συμβουλές σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
 
«Οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Συνολικά σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν 80.000 – 100.000 φυτά και προβλέπονται άλλα τόσα μέσα στην επόμενη χρονιά. Επειδή, πρόκειται για νέα καλλιέργεια, θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι κάπως συγκρατημένοι όσον αφορά τον αριθμό των στρεμμάτων και το καλύτερο θα είναι να γίνουν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα προχωρήσουν και στην πρώτη μεταποίηση», σημείωσε μεταξύ άλλων.
 
Για την πορεία του ιπποφαούς στη χώρα μας μίλησε ο γεωπόνος Σπύρος Μπίμπος, ο οποίος τόνισε πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μελετηθεί πολλές ποικιλίες και καλλιεργητικές τεχνικές, με στόχο τη μέγιστη απόδοση.
 
«Το ιπποφαές είναι ένα σκληρό και ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε έδαφος και κλίμα, ωστόσο τα αγαπημένα του εδάφη είναι τα ελαφριά προς μέσης σύστασης, που περιέχουν και κάποια ποσότητα άμμου. Στην περιοχή μας πάμε καλά και είναι χαρακτηριστικό ότι ένας καλλιεργητής στην Κόνιτσα πήρε καρπούς στη δεύτερη χρονιά, όταν χρειάζονται 3 χρόνια για την καρποφορία», ανέφερε και πρόσθεσε ως προς την απόδοση: «Οι καλλιεργητές δεν είναι μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, αλλά επιχειρηματίες. 
Δεν ξερουμε πολλα για αυτο το φυτο, αλλα μακαρι να γινει και μια κουβεντα, ισως μια μελετη και για τους μελισσοκομους.

                                          ΜΗΤΣΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...