ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Ν.ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ. ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.

Γνωμοδότηση του συνταγματολόγου κ. Ν. Αλιβιζάτου, για λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ, κρίνει παράνομο το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Για το ευρισκόμενο σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που αφορά τους συνεταιρισμούς, η ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε αναλυτική γνωμοδότηση από το Συνταγματολόγο κ. Ν. Αλιβιζάτο. Στη γνωμοδότησή του, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο κ. Αλιβιζάτος κρίνει σαν αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Για αυτό το θέμα ρωτήσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η απάντηση ήταν «ουδέν σχόλιο».
Ο κ. Αλιβιζάτος τονίζει συμπερασματικά τα εξής:
α) Η αναγκαστική συγχώνευση που επιχειρείται στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου είναι συνταγματικά αθέμιτη μια και ο νομοθέτης δεν έχει μεριμνήσει ώστε να κατοχυρωθούν τα κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα τόσο των συγχωνευόμενων νομικών προσώπων, όσο και των μελών τους, γεγονός που συνιστά προσβολή, μη ανεκτή συνταγματικά, των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.
β) Τονίζεται επίσης ότι οι 4 από τις 7 αρχές που θέτει το σχετικό άρθρο του σχεδίου νόμου για την άσκηση της κρατικής εποπτείας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι τόσο ρευστά και αόριστα διατυπωμένες, ώστε να μετατρέπουν την κρατική εποπτεία στους αγροτικούς συνεταιρισμούς από έλεγχο νομιμότητας σε έλεγχο σκοπιμότητας, κατά παράβαση της αρχής της αυτοδιοίκησης και του δικαιώματος αυτοκαθορισμού των αγροτικών συνεταιρισμών.
γ) Η επιχειρούμενη αντικατάσταση των σημερινών μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ από πρωτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις και η μεταβολή του τρόπου ανάδειξης της διοίκησής της με την ίδρυση προς τούτο νέου οργάνου – του Πανελληνίου Συνεδρίου Αντιπροσώπων – προσκρούει ευθέως στην αρχή της αυτοδιοίκησης και στο δικαίωμα αυτοκαθορισμού της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η ανάδειξη του νέου αυτού οργάνου ανατίθεται σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μέλη της.
δ) Η ανάθεση τέλος από το σχέδιο νόμου κατ’ αποκλειστικότητα στο κράτος της τήρησης του Μητρώου των «επαγγελματιών αγροτών» είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, γιατί εξαρτά από την επίνευση μιας κρατικής αρχής τη σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτοδιοικούμενων οργανισμών, κατά παράβαση της αρχής της αυτοδιοίκησης των αγροτικών συνεταιρισμών και του δικαιώματός τους να αναδεικνύουν τη διοίκησή τους.
πηγη Αγροτικα.

                                                       ΜΗΤΣΟΣ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...