ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

ΕΝΔΕΙΑΦΕΡΩΝ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΑ...ΚΑΡΤ ΣΤΑ ΤΕΥΤΛΑ.Σχέδια βελτίωσης... α λα καρτ για πρώην καλλιεργητές ζάχαρης σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αξιοποιώντας κονδύλι 17 εκατ. ευρώ από αποθεματικό του προγράμματος αναδιάρθρωσης στον τομέα ζάχαρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «prive» επενδυτικά σχέδια που ενδεχομένως θα προκηρυχθούν μέσα στους επόμενους μήνες, βασίζονται στα πρότυπα άλλων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης (όπως αυτά για τους πρώην καπνοκαλλιεργητές) και αφορούν παραγωγούς που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια, μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Ζάχαρης το 2006.
Βέβαια, η συγκεκριμένη μερίδα αγροτών εισέπραξε αποζημιώσεις για το κλείσιμο των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τα κονδύλια της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς. Ωστόσο το αδιάθετο αυτό κονδύλι θα αξιοποιηθεί, προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο γεωργικό μηχάνημα ή να ξεκινήσουν μια καινούρια αγροτική εκμετάλλευση με ενίσχυση κατά περίπου 50% από την Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εξαγγείλει προ διμήνου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την Κομισιόν είναι να μην επιδοτηθεί η καλλιέργεια των τεύτλων, καθώς δεν θέλει να αυξηθεί η παραγωγή και να ξεπεράσει την ποσόστωση που δικαιούται η Ελλάδα με βάση το σχετικό κανονισμό.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν πρόκειται να γίνει, αφού το μέτρο θα αφορά παραγωγούς που έχουν αποχωρήσει από τα τεύτλα, προκειμένου να κατευθυνθουν σε κάποιο άλλο προϊόν.
Ενεργοί τευτλοκαλλιεργητές
Στο μεταξύ, για τους παραγωγούς τεύτλων, που εξακολουθούν και επιμένουν στο ίδιο προϊόν, παρά την αποθαρρυντική πολιτική της ΕΒΖ, θα υπάρξουν προγράμματα ενίσχυσης από το 2012, όταν καταργηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση. Προκειμένου οι παραγωγοί να συνεχίσουν την καλλιέργεια, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελετά την ένταξη της εγχώριας τευτλοκαλλιέργειας στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν χρήματα για τα τεύτλα μέσα από τα αγροπεριβαλλοντικά του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013.
Αν επιτευχθεί ο στόχος της ολοκληρωμένης διαχείρισης, οι τευτλοπαραγωγοί, εκτός από τα χρήματα που θα εισπράττουν από την πώληση των τεύτλων, σε όποια εργοστάσια ζάχαρης απομείνουν, θα έχουν και μια στρεμματική ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό, υπό εξέταση βρίσκονται και οι προτάσεις για:
Ένταξη των περιοχών άσκησης τευτλοκαλλιέργειας στο καθεστώς μείωσης νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης.
Έναρξη της συγκομιδής των τεύτλων μετά τη 15η Σεπτεμβρίου σε όλες τις εργοστασιακές περιοχές ανεξαρτήτως του αναμενόμενου όγκου παραγωγής κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας της τευτλοκαλλιέργειας λόγω επιμήκυνσης της βλαστικής περιόδου (το τεύτλο είναι διετές φυτό).
Καθιέρωση και άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών πληρωμής των τεύτλων πέρα του ζαχαρικού τίτλου όπως περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο, τα οποία είναι μελασσογόνα στοιχεία και αυξάνουν τις απώλειες ζάχαρης στη παραγωγική διαδικασία των εργοστασίων (πολιτική επιβράβευσης).
...σας ενδιαφέρει
Mέχρι το 2030, το μέσο κόστος των βασικών αγροτικών προϊόντων θα αυξηθεί από 120% ως 180%, ενώ η κλιματική αλλαγή θα ευθύνεται για περίπου 50% αυτής της ανόδου, σύμφωνα με νέα έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.
Μάλιστα, η οργάνωση καλεί τους ηγέτες να ρυθμίσουν τις αγορές τροφίμων και να επενδύσουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα.
Τη δημιουργία μίας ειδικής ομάδας εργασίας για το βόειο κρέας προανήγγειλε, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος. Η ομάδα θα περιλαμβάνει τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα προτείνει λύσεις για τον κλάδο.Τα συμπεράσματα της νέας αυτής ομάδας θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο, ώστε να συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας του Ιουλίου και τα μέτρα που θα αποφασιστούν να ενσωματωθούν στις νομοθετικές προτάσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα δημοσιευτούν το φθινόπωρο.
Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) ύψους 1,7 εκατ. ευρώ κατέβαλε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.340 δικαιούχων παραγωγών ο ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού το ποσό αυτό αφορά στην ανασύσταση κεφαλαίου και στην καταβολή συμπληρωματικής ενίσχυσης (έως τρίτη δόση) και για την αποκατάσταση παγίου κεφαλαίου, για ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν το α' τρίμηνο του 2008 σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραγωγών των νομών: Αρτας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κορινθίας, Λασιθίου, Πρεβέζης, Πέλλας, Ρεθύμνης, Χανίων.
Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν κατ' εξαίρεση φέτος, οι εκπαιδεύσεις των μελισσοκόμων, σύμφωνα με την απόφαση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη. Στην εν λόγω απόφαση ορίζονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο τρόπος πληρωμής, ο έλεγχος και οι κυρώσεις της επιχορήγησης της σχετικής δράσης στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας. Με εξαίρεση το πρόγραμμα του 2011, ως περίοδος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων καθορίζεται το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου κάθε έτους. Σύμφωνα με την απόφαση εκπαιδεύσεις που θα πραγματοποιούνται, πέραν της περιόδου αυτής, είναι μη επιλέξιμες.
πηγη Ημερ.

                                            ΜΗΤΣΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...