ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ..(Ταινία πιστοποίησης ΠΟΠ στον παραγωγό Νεμέας)ImageΤην αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης της Προστατευόμενης Ονομασίας Πρόελευσης (ΠΟΠ) και το πέρασμα των ταινιών πιστοποίησης στα χέρια των παραγωγών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της νοθείας στον οίνο, 
ζητά με έγγραφο αίτημα  προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (Α.Ο.Σ.)  της Νεμέας Θεόδωρος Τσιάνος. Σύμφωνα με τον κύριο Τσιάνο  «αυτή τη στιγμή   η ζώνη της Νεμέας έχει προσαρμοστεί στα οικονομικά συμφέροντα λίγων χονδρεμπόρων οι οποίοι εμπορεύονται οίνους εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει άφθονη πιστοποιημένη πρώτη ύλη σε πολύ χαμηλή τιμή.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προώθησαν τον σημερινό τρόπο κατάταξης με τον οποίο ουσιαστικά δεν γίνεται κανένας έλεγχος και οι ταινίες πιστοποίησης δίνονται απευθείας στα οινοποιεία και τους εμπόρους. Δηλαδή ο παραγωγός, ο κάτοχος των αμπελοτεμαχίων απ’ όπου προκύπτει το εξαίρετο σταφύλι Αγιωργίτικο, δεν ωφελείται στο ελάχιστο από την υπεραξία του προϊόντος. Είναι σύνηθες στην Ελλάδα άλλοι να παράγουν και να μοχθούν και άλλοι να καρπώνονται το όφελος».  
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Α.Ο.Σ Νεμέας μοναδικός  τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της νοθείας, της ασυδοσίας, της κερδοσκοπίας «δεν είναι άλλος από το να δοθεί στα χέρια των παραγωγών αυτό το οποίο τους ανήκει και που τόσα χρόνια είχε κλαπεί για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιτηδείων. Θα πρέπει οι ταινίες πιστοποίησης να δίνονται στους παραγωγούς σε συνάρτηση με τα αμπελοτεμάχια που καλλιεργούν και μόνον εφόσον παράγουν σταφύλια τα οποία τηρούν τις προϋποθέσεις ώστε να οινοποιούνται ως Νεμέα.  
Μετά την παραλαβή και οινοποίηση των σταφυλιών από τα οινοποιεία, θα ακολουθεί ο έλεγχος κατάταξης (γευσιγνωσία και αναλύσεις), ώστε να πιστοποιείται το κρασί από την αρμόδια υπηρεσία. Βέβαια, οι παραπάνω έλεγχοι, όσο καλά και αν γίνονται, δεν είναι αρκετοί από μόνοι τους. Καλό θα ήταν να πραγματοποιούνται οι ίδιοι έλεγχοι και δειγματοληπτικά στο ράφι, προκειμένου να διαπιστώνεται αν το κρασί που εμφιαλώθηκε πληροί όλες τις προϋποθέσεις Π.Ο.Π». 
Ακόμα ο πρόεδρος του ΑΟΖ Νεμέας προτείνει την  «προσθήκη και λευκών και ροζέ οίνων στους οίνους Π.Ο.Π. που μπορούν να παραχθούν στη Νεμέα, από όλα τα αμπελοτεμάχια της περιοχής. Οι ροζέ θα προέρχονται από Αγιωργίτικο σταφύλι σε ποσοστό 100% και οι λευκοί από σταφύλια που καλλιεργούνται εντός της ζώνης και από ποικιλίες που περιλαμβάνονται στις «συνιστώμενες» για την Κορινθία σύμφωνα με την 336045/16-11-2007 Υπ. Απ. περί «Ταξινόμησης ποικιλιών»».   
Δεν ξερω κατα ποσο θα γινει, αντε και στα δικα μας....


             ΜΗΤΣΟΣ & ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...