ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ.

Το μέλι 
είναι ένα βιολογικό προϊόν, το οποίο παρασκευάζουν οι μέλισσες από τη γύρη των φυτών. Είναι φυσική τροφή που επιδέχεται κάποια επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 180.  
Στην Ελλάδα, που ακόμη η τεχνογνωσία για το μέλι δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, σε μεγάλο ποσοστό το μέλι δεν επιδέχεται περαιτέρω επεξεργασίας και είναι θεωρητικά αγνό- στο μεγαλύτερο ποσοστό. Τα ζάχαρα του μελιού, τα μεταλλικά στοιχεία, τα λιπαρά, τα αντιβιοτικά, οι βιταμίνες, τα αμινοξέα, τα ένζυμα και άλλα συστατικά συνυπάρχουν στο μέλι και προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.

    Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τη ζάχαρη ως γλυκαντικό στοιχείο, εντούτοις η διαφορά μεταξύ των δύο ειδών είναι μεγάλη. Το μέλι παραμένει αγνό και ανεπεξέργαστο προϊόν, ενώ η ζάχαρη είναι προϊόν βιομηχανικής και χημικής επεξεργασίας. Η συχνή κατανάλωση της ζάχαρης οδηγεί σε διαβήτη, έλκη στομάχου, πυώδη αμυγδαλίτιδα, συντόμευση της νεότητας και κατάρρευση της καλής υγείας, σε αντίθεση με το μέλι που δίνει δύναμη και ευεξία στον άνθρωπο. Παράλληλα, το μέλι ρυθμίζει τη λειτουργίας του εντέρου και αντιμετωπίζει την δυσκοιλιότητα.

 
  Είναι εύκολο να πειστεί ο άνθρωπος ότι η ζάχαρη είναι κατώτερη από το μέλι.  
  

Ομως ειναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί κάποιος από την προτίμησή του στη ζάχαρη, κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η προτίμηση στη ζάχαρη είναι περισσότερο συνήθεια παρά συνειδητή επιλογή και μόνο η εισαγωγή μελιού στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο διατροφής και ζωής.

    Τα ζάχαρα του μελιού απορροφούνται αμέσως και γι' αυτό το μέλι αποτελεί γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό για αθλητές, παιδιά, εγκύους, αρρώστους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο, που κατά τη διάρκεια πολύωρων αθλημάτων, οι αθλητές παίρνουν μέλι για να αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια. 

Το μέλι περιέχει ανόργανα στοιχεία, τα οποία παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και ρυθμίζουν την οξύτητα του ανθρώπινου οργανισμού.

    Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι συμβάλλει στην αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, καθώς και στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος σε περίπτωση μέθης. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθάει άτομα, που λόγω καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για την επούλωση, τον καθαρισμό και την απολύμανση των πληγών. Σημειώνεται ότι το μέλι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνεται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών.
    Η γύρη

 
  Είναι ένα προϊόν που το συγκεντρώνουν οι μέλισσες από τα λουλούδια. Αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά. Έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ρουτίνη, που είναι γνωστή και ως βιταμίνη R, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες. Επίσης, περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες, που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες. Βοηθάει στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς και έχει διουρητική δράση, ενώ ενδείκνυται και στην αύξηση της όρεξης.

    Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση των ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις, βελτιώνει τη θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα, επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση. Ένας ενήλικας πρέπει να τρώει περίπου 35 γραμμάρια, τα οποία καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η ποσότητα πρέπει να ξεκινήσει με μικρή δοσολογία και σταδιακά να αυξάνεται. Καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυμένη σε χυμό.

    Βασιλικός πολτός

  
Είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Προορίζεται για την τροφή όλων των σταδίων της μέλισσας που προορίζεται για βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός ευθύνεται στην μετατροπή της μέλισσας από εργάτρια σε βασίλισσα.

    Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Η μέση χημική σύσταση είναι υγρασία 65%, πρωτεΐνες 14%, υδατάνθρακες 12%, λιπίδια 5% και ανόργανα στοιχεία 1%. Το υπόλοιπο αποτελείται από διάφορες ενώσεις όπως το 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ, η γ-γλουβουλίνη, νουκλεϊκά οξέα όπως το DNA και το RNA, βιταμίνες Β και C, παντοθενικό οξύ, νεοπτερίνη, γενετήσιες ορμόνες κ.α.

    Ο βασιλικός πολτός βοηθάει στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, τονώνει τους γερασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς, βρίσκει πολλές εφαρμογές στην παιδιατρική (αναιμία, πνευμονία βακτηριακές λοιμώξεις κ.α.), μειώνει την πίεση του αίματος, βελτιώνει τη γενική διάθεση, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθάει στη χρόνια νεφρική ανερπάκια, διεγείρει τα επινεφρίδια, με αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό, συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, βοηθάει άτομα που πάσχουν από ζαλάδες, εξάντληση, ενώ περιέχει τεστοστερόλη, προγεστερόλη, οισταδιόλη σε τέτοιες ποσότητες, που χρησιμεύει ως "εργαλείο" βελτίωσης της σεξουαλικότητας των ανδρών.

    Η ημερήσια κατανάλωση βασιλικού πολτού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 180 χιλιοστά του γραμμαρίου, ενώ στα μικρά παιδιά η παραπάνω δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1/10 του γραμμαρίου.

    Η πρόπολη

 
  Πρόκειται για μια κολλητική ουσία, που τη συλλέγουν οι μέλισσες και τη δημιουργούν, εμπλουτίζοντάς την με κερί, γύρη και ένζυμα, προκειμένου να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν τον χώρο στον οποίο ζουν, ενώ παράλληλα τη βάζουν στην πόρτα της εισόδου για να τη μικρύνουν, προκειμένου να προστατευτούν από τους εχθρούς, που θα προσπαθήσουν να μπουν στην κυψέλη.

    Περιέχει ρυτίνη 55%, κερί 30% αιθέρια έλαια 10%, γύρη 5% και άλλα συστατικά, όπως αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένια κ.ά.

    Στον άνθρωπο λειτουργεί βοηθητικά ως προς την επούλωση τραυμάτων, έχει αντιβακτηριδιακή ιδιότητα, προστατεύει τη βιταμίνη C από οξειδώσεις, παρατείνει τη δράση της αδρεναλίνης, αναστέλλει τη συνάθροιση ερυθροκυττάρων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, χρησιμοποιείται κατά του χρόνιου κνησμού, βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευματικής αρθρίτιδας, ενώ κατά κόρον χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για τη θεραπεία προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας, καθώς και στην κατασκευή καλλυντικών.

    Το δηλητήριο

 
  Είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, που εξασκεί φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού. Το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται με επιτυχία εναντίον της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας, ενώ περιορίζει τους ισχιακούς πόνους και τη νευραλγία.

    Σε ασθενείς που υπέφεραν από 5 έως 15 χρόνια από γαστρικό έλκος εφαρμόστηκαν με επιτυχία κεντρίσματα μελισσών, με παράλληλη χορήγηση αντιβιοτικών και μελιού. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις βοηθάει ασθενείς που δέχονται δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. Το δηλητήριο των μελισσών διευρύνει τα τριχοειδή αγγεία και τις αρτηρίες, αυξάνει την αιμογλοβίνη, μειώνει το ιξώδες και την πηκτικότητα του αίματος.

    Τέλος, με βάση πρόσφατη έρευνα, που έγινε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η ουσία μελιτίνη, που βρίσκεται στο δηλητήριο μελισσών, θανατώνει τα καρκινογόνα κύτταρα, ενώ δεν επηρεάζει τα υγιή. Σε πολλές εργαστηριακές καταστάσεις, η μελιτίνη έδρασε καταλυτικά, όπως σε περιπτώσεις των οστών.                        ΜΗΤΣΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...